Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Πώς διαμορφώνεται ο χαρακτήρας του κουταβιού;

Πώς διαμορφώνεται ο χαρακτήρας του κουταβιού;

Το κουτάβι… μ’ όποιον δάσκαλο καθίσει, τέτοια γράμματα θα μάθει. Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος μας και κατά πόσο μπορούμε να «πλάσουμε» τον χαρακτήρα του;

Οι πρώτες μέρες της ζωής του κουταβιού είναι πολύ κρίσιμες για τη διαμόρφωση του χαρακτήρα του.

Αυτό που επιθυμούμε είναι να μεγαλώσουμε έναν σκύλο με ισορροπημένο χαρακτήρα, να έχει, δηλαδή την ικανότητα να προσαρμόζεται σε κάθε περιβάλλον και συνθήκες.

Τα πρώτα μαθήματα σκυλίσιου … σαβουάρ βίβρ, του τα διδάσκει η μαμά του. Το επόμενο στάδιο μάθησης του κουταβιού μας είναι η στιγμή που θα μείνει μαζί μας.

«Καταρχάς να αναφέρουμε ότι ένα κουτάβι δεν πρέπει να αποχωριστεί  τη μητέρα του πριν κλείσει τους δύο μήνες ζωής –  αν φυσικά έχει μαμά και δεν πρόκειται για κουτάβι που βρήκαμε στον δρόμο.

Είναι πολύ σημαντικό να μείνει, τουλάχιστον τις πρώτες οκτώ εβδομάδες της ζωής του, μαζί με τη μητέρα του γιατί το εκπαιδεύει για όλη του τη ζωή. Του μαθαίνει δηλαδή πώς να συμπεριφέρεται στα αδέρφια του, σε άλλους σκύλους, στους ανθρώπους, και παράλληλα του θέτει όρια και κανόνες. Ουσιαστικά του μαθαίνει να είναι σκύλος.

Εάν βρούμε ένα ορφανό κουταβάκι τότε είναι ακόμη μεγαλύτερη η ανάγκη για εκπαίδευση, με έναν ειδικό, έτσι ώστε να αποφευχθούν σημαντικά λάθη», επισημαίνει ο εκπαιδευτής σκύλων, Νίκος Μπούζης.

Καθοριστικό ρόλο για τη διαμόρφωση του χαρακτήρα ενός κουταβιού, παίζει επίσης, η ψυχολογική κατάσταση και η υγεία της μαμάς σκυλίτσας, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά και μετά τη γέννα, σύμφωνα με τον κ. Μπούζη. Η κακή διατροφή, το στρες, η αρρώστια, επηρεάζουν το κουτάβι αρνητικά.

Κρίσιμη περίοδος η 8η έως και 12η εβδομάδα για τη διαμόρφωση του χαρακτήρα του

«Εάν όμως, η έγκυος σκυλίτσα βιώνει μια ήρεμη εγκυμοσύνη και μεγαλώσει τα κουταβάκια της σε ιδανικές συνθήκες τότε τα μικρά της θα έχουν μόνο θετικά συναισθήματα», τονίζει ο εκπαιδευτής σκύλων και συμπληρώνει: «Οι πρώτες 8 έως 16 εβδομάδες ζωής του κουταβιού είναι οι πιο σημαντικές για τη διαμόρφωση του χαρακτήρα του καθώς ό,τι μάθει, ή καλύτερα «ό,τι γράψει στο μυαλό του σκύλου» δεν ξεγράφει.

Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν, να προσέχουμε τη συμπεριφορά μας απέναντι του και να μην το μαλώνουμε ποτέ.

Αυτές οι εβδομάδες είναι περίοδος μάθησης και όχι τιμωρίας. Ειδικά χωρίς λόγο.

Φυσικά βάζουμε και όρια στο κουτάβι μας, αλλά στο σωστό timing και με τον σωστό τρόπο. Δηλαδή, για να διορθώσουμε κάτι λάθος πρέπει πρώτα να του μάθουμε το σωστό.

Για παράδειγμα, δεν μπορούμε να μαλώσουμε το κουτάβι μας επειδή  έκανε την ανάγκη του πάνω στο χαλί και όχι στην πάνα του, εάν δεν το έχουμε εκπαιδεύσει.

Αφού βεβαιωθούμε ότι το έχει μάθει, και έχουμε κάποιο «ατύχημα», τότε  μπορούμε να το διορθώσουμε με το σωστό τρόπο. Σ’ αυτή τη κρίσιμη  ηλικία δεν φωνάζουμε και δεν πανικοβάλουμε τον σκύλο μας», τονίζει ο κ. Μπούζης.

Κατά τη διάρκεια της 8ης  έως και της 16ης  εβδομάδας, εκπαιδεύουμε το κουτάβι μας με θετική ενίσχυση, όπως λέει ο κ. Μπούζης, που είναι και ο πιο σωστός τρόπος, για να διαμορφώσουμε τον χαρακτήρα του.

«Αυτό που θέλουμε να καταφέρουμε είναι, το κουτάβι μας να συνδέσει θετικά τις συμπεριφορές που επιθυμούμε να εκδηλώνει. Παράλληλα, καλύπτουμε όλες τις φυσικές και πνευματικές ανάγκες του. Φροντίζουμε επίσης, για τη κοινωνικοποίησή του, έτσι ώστε να έχουμε ένα κουταβάκι ισορροπημένο, προκειμένου να ζήσουμε αρμονικά μαζί του.

Εάν δημιουργήσουμε αρνητικά συναισθήματα στο κουτάβι, για κάποιες συμπεριφορές, τότε θα έχουμε προβλήματα.

Για παράδειγμα, εάν φωνάζουμε το κουτάβι με το όνομά του, και όταν έρχεται το μαλώνουμε τότε κάθε φορά που θα το καλούμε δεν θα μας δίνει σημασία ούτε θα μας πλησιάζει, γιατί θα έχει συνδέσει το όνομά του με κάτι αρνητικό», υπογραμμίζει ο κ. Μπούζης και συμβουλεύει: «Έτσι λοιπόν, μπορείτε να ζητήσετε τη βοήθεια ενός ειδικού σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση του κουταβιού σας, έτσι ώστε να διαμορφώσετε σωστά τον χαρακτήρα του και να έχετε μια αρμονική συμβίωση.

Να θυμάστε, η εκπαίδευση ενός σκύλου ξεκινά από την πρώτη ημέρα που θα τον υιοθετήσετε. Όποια ηλικία κι αν έχει!».

*Ο κ. Νίκος Μπούζης είναι απόφοιτος της Σχολής Εκπαιδευτών Σκύλων K9 door Ways και συνεχίζει τη μετεκπαίδευσή του, παρακολουθώντας σεμινάρια καταξιωμένων εκπαιδευτών πάνω σε νέες και καινοτόμες μεθόδους εκπαίδευσης σκύλων.

Η σωστή εκπαίδευση των σκύλων σε πραγματικές συνθήκες, με σύγχρονες μεθόδους και χωρίς χρήση βίας, η ομαλή συμβίωση και συνύπαρξη ιδιοκτήτη σκύλου, αλλά και η συνεχής υποστήριξή τους, είναι οι λόγοι που τον οδήγησαν στη δημιουργία μίας Πρότυπης Σχολής Εκπαίδευσης Σκύλων στη Λάρισα.

Και, όπως λέει: «Η αγάπη μου για τα ζώα εκδηλώθηκε από τη μικρή μου ηλικία. Η αδυναμία μου, όμως, για τους σκύλους «γεννήθηκε» όταν γνώρισα τη Λίζα, τον ημίαιμο Γερμανικό Ποιμενικό του παππού μου, σε ηλικία τεσσάρων ετών. Η αγάπη μου και η ενασχόληση με τα σκυλιά από μικρή ηλικία, με οδήγησε στην απόφαση να ασχοληθώ και επαγγελματικά με την εκπαίδευση των σκύλων».

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λάρισα.

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024