Το παρασκήνιο της παραίτησης
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είχε κάνει λόγο για ανάγκη «αναγέννησης» του Οργανισμού, περιγράφοντας τα όσα δρομολογούνται
Με μια… ετεροχρονισμένη παραίτηση έκλεισε αργά το βράδυ της Τρίτης, οριστικά, το κεφάλαιο της διοίκησης του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) από τον καθηγητή Δημήτρη Φιλίππου. Η απάντηση του υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, άργησε μόνο λίγες ώρες, με τον ίδιο να διευκρινίζει πως η θητεία του κ. Φιλίππου είχε ήδη λήξει από τα τέλη Σεπτεμβρίου χωρίς καμία πρόθεση ανανέωσης.
Πίσω από τις πόρτες πάντως, στελέχη που γνωρίζουν τα όσα εκτυλίχθηκαν τους προηγούμενους μήνες στην οδό Αριστοτέλους διαμηνύουν πως δεν επρόκειτο για απλή παρανόηση μιας λήξης ημερομηνίας – όπως αυτή αναγραφόταν στον διορισμό. Και περιγράφουν ένα διογκούμενο κλίμα δυσαρέσκειας για τη διοίκηση του ΕΟΦ, εξαιτίας της αναποτελεσματικής διαχείρισης του μείζονος θέματος των ελλείψεων φαρμάκων που ταλαιπωρεί επί μήνες τους πολίτες.
Οι συναντήσεις της ηγεσίας του υπουργείου και του τέως προέδρου ήταν άλλωστε τακτικές το τελευταίο διάστημα, με στόχο την εξεύρεση λύσεων, χωρίς εντούτοις να έχει επιτευχθεί μια αποδοτική φόρμουλα συνεργασίας. Αντιθέτως, ο παραιτηθείς πρόεδρος, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, φέρεται κατά τις ίδιες συναντήσεις κυρίως να δίνει εξηγήσεις, με τους λοιπούς εμπλεκομένους στην αλυσίδα φαρμάκων να εκφράζουν επίσης δυσαρέσκεια προς το πρόσωπό του.
Χωρίς ευχαριστίες στον Χρυσοχοΐδη
Οι τεταμένες σχέσεις υπονοούνται άλλωστε και από τα όσα δεν έγραψε ο κ. Φιλίππου στην ανακοίνωση της παραίτησής του, την οποία σημειωτέον δημοσιοποίησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook νωρίς το πρωί της Τετάρτης. Σε αυτή σημειώνει πως υπέβαλε την παραίτησή του στον Πρωθυπουργό αργά το βράδυ της προηγουμένης.
Και επιλέγει να ευχαριστήσει, εκτός από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, και τον πρώην υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, «για την εμπιστοσύνη τους και τη δυνατότητα που μου παρείχαν να υπηρετήσω τη χώρα από τη θέση του Προέδρου του πιο ιστορικού και συμβολικού οργανισμού στον χώρο της Υγείας, αλλά ταυτόχρονα να συμμετάσχω σε σημαντικούς θεσμούς όπως η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης και το ΚΕΣΥ». Εντούτοις, στο κείμενο 216 λέξεων, δεν αναφέρεται το όνομα του νυν υπουργού, κ. Χρυσοχοΐδη.
Μία ακόμα σημαντική λεπτομέρεια είναι, δε, πως το τελευταίο διάστημα διακινείται η φημολογία ότι η ηγεσία στην οδό Αριστοτέλους έχει ήδη «κλειδώσει» τον αντικαταστάτη του, και μάλιστα πρόκειται επίσης για καθηγητή πανεπιστημίου με εμπειρία στον χώρο της Υγείας – τόσο σε ακαδημαϊκό επίπεδο όσο και σε διοικητικό.
Πάντως χθες το απόγευμα από το στούντιο της ΕΡΤ o κ. Χρυσοχοΐδης επανέλαβε πως δεν υπήρχε πρόθεση ανανέωσης της θητείας του κ. Φιλίππου. «Εχει πολλά χρόνια ο άνθρωπος αυτός στον ΕΟΦ και πρέπει να αλλάξει» είπε χαρακτηριστικά. Μόλις μερικά 24ωρα πριν, σε ομιλία του ο ίδιος είχε κάνει λόγο για ανάγκη «αναγέννησης» του Οργανισμού, περιγράφοντας τα όσα δρομολογούνται.
Μία σημαντική λεπτομέρεια είναι πως το τελευταίο διάστημα διακινείται η φημολογία ότι η ηγεσία στην οδό Αριστοτέλους έχει ήδη «κλειδώσει» τον αντικαταστάτη του
«Πόλεμος» κατηγοριών
Εν τω μεταξύ, σε νέα ανακοίνωση από την οδό Αριστοτέλους και ενώ μαίνεται ο «πόλεμος» κατηγοριών μεταξύ φαρμακοποιών και φαρμακαποθηκάριων, σημειώνεται πως «από τα μέχρι στιγμής στοιχεία δεν προκύπτουν ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά, καθώς η μη διαθεσιμότητα ορισμένων καλύπτεται από τα αντίστοιχα γενόσημα, τα οποία έχουν την ίδια δραστική ουσία.
Το ίδιο άλλωστε, ότι δηλαδή δεν υπάρχουν ελλείψεις φαρμάκων, έχουν ήδη διαβεβαιώσει δημοσίως, χθες και σήμερα, οι εκπρόσωποι των φορέων που εμπλέκονται στο φάρμακο (φαρμακοποιοί κ.λπ.)».
Επιπλέον, γίνεται αναφορά σε επίσημα στοιχεία που δείχνουν ότι η χώρα μας είναι τελευταία σε ελλείψεις φαρμάκων σε όλη την Ευρώπη. «Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Υγείας, έχοντας ως κύριο μέλημα τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, δρομολογεί σημαντικές παρεμβάσεις στοχεύοντας στην επάρκεια των φαρμάκων και συνεπώς στην κάλυψη των αναγκών των πολιτών» συμπληρώνεται στην ίδια ανακοίνωση.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις