Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Λος Άντζελες: Ένοικος Airbnb αρνείται πεισματικά να φύγει μετατρέποντας τη ζωή του ιδιοκτήτη σε εφιάλτη

Λος Άντζελες: Ένοικος Airbnb αρνείται πεισματικά να φύγει μετατρέποντας τη ζωή του ιδιοκτήτη σε εφιάλτη

Ο 61χρονος ιδιοκτήτης μιλά για μια συγκρουσιακή σχέση που τον έχει κάνει να χάσει τον ύπνο του και να μην μπορεί να νιώθει ασφαλής μέσα στο ίδιο του το σπίτι

Ο Sascha Jovanovic θα έπρεπε να ζει μία καλή ζωή στο πολυτελές σπίτι του στην κορυφή των λόφων του Μπρεντγουντ στο Λος Άντζελες απολαμβάνοντας τα «λάφυρα» μιας επιτυχημένης καριέρας στην περιοδοντολογία.

Αντίθετα, όμως, λέει ότι φοβάται να περπατήσει μέχρι το αυτοκίνητό του επειδή υπάρχει μια γυναίκα που αρνείται να φύγει από τον ξενώνα του που νοικιάζει ως Airbnb και ισχυρίζεται πως έχει κάθε δικαίωμα να μένει εκεί. Μέχρι στιγμής ένας δικαστής έχει αποφανθεί ότι, σύμφωνα με το διάταγμα σταθεροποίησης του ενοικίου της πόλης, ο Jovanovic δεν έχει κανένα νομικό πάτημα για την έξωσή της.

Για την ιστορία ο Jovanovic νοίκιασε τον ξενώνα του στην Elizabeth Hirschhorn μέχρι τον Απρίλιο του 2022. Έκτοτε εκείνη αρνείται πεισματικά να αποχωρήσει και επιπλέον ζητά από τον ίδιο 100.000 δολάρια για την μετεγκατάστασή της.

«Δεν μπορώ να νιώσω ασφαλής πλέον στο σπίτι μου»

O Sasha Jovanovic έξω από τον ξενώνα που νοικιάζει                                            πηγή: Los Angeles Times

Η απάντηση του Jovanovic σε όλα αυτά είναι πως το όμορφο καταφύγιό του έχει μετατραπεί σε κόλαση.

«Δεν μπορώ πλέον να μπω στο σπίτι μου και να ξέρω ότι είμαι ασφαλής όταν εκεί ζει ένα δυνητικά εχθρικό άτομο. Το σκέφτομαι ανά πάσα στιγμή» δηλώνει ο ίδιος μιλώντας στους LA Times.

O δικηγόρος της Hirschhorn, Colin Walshok δήλωσε πως η πελάτισσά του δεν ήταν υποχρεωμένη να πληρώσει ενοίκιο επειδή η πόλη δεν είχε ποτέ εγκρίνει τη μονάδα για χρήση και ότι το ντους έχει  κατασκευαστεί χωρίς άδεια.

«Ο ιδιοκτήτης παραβίασε το νόμο και προσπάθησε να βγάλει χρήματα ενοικιάζοντας μια παράνομη μονάδα. Αφού τον συνέλαβαν, αντί να κάνει το σωστό, κατέφυγε στον εκφοβισμό, την παρενόχληση και την κατάθεση επιπόλαιων μηνύσεων που περιέχουν περίτεχνες ψευδείς ιστορίες, όλα σε μια προσπάθεια να καλύψει τα ίχνη του» ανέφερε ο δικηγόρος.

Ο 61χρονος Jovanovic από την Ολλανδία μετακόμισε από το Άμστερνταμ στο Λος Άντζελες το 1990 και πέντε χρόνια αργότερα αγόρασε το ακίνητο στο Μπρέντγουντ.

Το 2019 άρχισε να νοικιάζει τον μικρό ξενώνα του στο Airbnb και γρήγορα συγκέντρωσε κριτικές πέντε αστέρων.

Τον Σεπτέμβριο του 2021 καλωσόρισε στον ξενώνα του, την Hirschhorn. Το νοίκιασε για έξι μήνες με τιμή 105 δολάρια ανά διανυκτέρευση, με τα τέλη να ανεβάζουν το συνολικό ποσό στα 20.793 δολάρια για 187 νύχτες.

Οι μακροχρόνιες διαμονές είναι ελκυστικές για τους οικοδεσπότες των Airbnb, επειδή δεν χρειάζεται να υποδέχονται νέους ενοικιαστές ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Η αρχή του κακού

Αλλά τώρα, ο Jovanovic λέει ότι θα έπρεπε να έδινε περισσότερο βάση σε μια κριτική στο προφίλ της Hirschhorn από έναν άλλο οικοδεσπότη Airbnb που έλεγε ότι «είχε πολλές ιδιαιτερότητες που τελικά δεν μπορούσα να ανταποκριθώ».

«Προσπάθησα να είμαι καλός οικοδεσπότης. Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι τα πράγματα θα εξελίσσονταν έτσι» δηλώνει ο ίδιος. Και πράγματι οι πρώτες ημέρες ήταν ευχάριστες. Μάλιστα, όπως θυμάται ο Jovanovic είχαν κάτσει παρέα στη βεράντα, να πιουν τσάι και να κουβεντιάσουν.

Οι εντάσεις ξεκίνησαν όταν εκείνος μπήκε στον ξενώνα για μια επισκευή και παρατήρησε πολλές φθορές μέσα, μέχρι και σημάδια μούχλας που δεν υπήρχαν όταν η Hirschhorn νοίκιασε τον ξενώνα.

Προσφέρθηκε να την πληρώσει για να μείνει σε ένα ξενοδοχείο για πέντε μέρες, όσο ο εργολάβος θα επισκεύαζε τις ζημιές. Της προσέφερε ακόμη και 1.500 δολάρια για οποιοδήποτε άλλο ξενοδοχείο, όπως προκύπτει από τα μηνύματα και τα e-mails που αντάλλαξαν. Αλλά η Hirschhorn αρνήθηκε, απαντώντας: «Δεν αισθάνομαι ασφαλής που αναγκάζομαι να εκκενώσω το σπίτι μου, εξαιτίας των υψηλών κινδύνων επιπλοκών λόγω κοροναϊού».

Επικαλέστηκε μάλιστα το ψήφισμα της κομητείας του Λος Άντζελες για την προστασία των ενοικιαστών από τον κοροναϊό και ένα σημείωμα γιατρού, του 2011, σχετικά με ακραίες χημικές ευαισθησίες.

«Ζήτησε περισσότερο χρόνο»

Ο Jovanovic κατανοώντας τους φόβους της κατέληξε να της προτείνει να μείνει στο σπίτι του, ωστόσο εκείνη και πάλι αρνήθηκε επικαλούμενη ακραία αλλεργία στις τρίχες των γατών του. Τώρα, βέβαια, εκείνη ισχυρίζεται πως η πρόσκλησή του ήταν «ανάρμοστη».

Οι εντάσεις συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης διαμονής της και, όταν έγινε σαφές ότι δεν θα έφευγε ούτε θα επέτρεπε οποιαδήποτε πρόσβαση στο εσωτερικό του ξενώνα, ο Jovanovic συμφώνησε απρόθυμα να μείνει μέχρι τις 12 Απριλίου, για να της δώσει χρόνο να βρει άλλο μέρος, σύμφωνα με ένα e-mail στην καταγγελία του.

«Ζήτησε περισσότερο χρόνο, αλλά της είπα ότι δεν ήταν δυνατόν, αφού είχα άλλες κρατήσεις Airbnb που ακολουθούσαν» εξήγησε ο ίδιος. «Αλλά στη συνέχεια προσπάθησα να είμαι καλός και να της δώσω μερικές εβδομάδες επιπλέον».

Αλληλομηνύσεις

Όταν εκείνη όμως εξακολουθούσε να μη φεύγει, ο Jovanovic κατέφυγε στο Τμήμα Στέγασης της πόλης και κατέθεσε προτάσεις για την έξωσή της. Η Hirschhorn, με τη σειρά της, απευθύνθηκε στο Τμήμα Ασφάλειας Κτιρίων της πόλης, το οποίο διαπίστωσε δύο παραβάσεις του κώδικα στον ξενώνα -ότι δεν είχε λάβει έγκριση για κατοίκηση και πως διέθετε μη εγκεκριμένο ντους.

Στη συνέχεια έστειλε καταγγελία σε έναν ερευνητή στέγασης, ισχυριζόμενη παράνομη έξωση, παρενόχληση και άρνηση καταβολής των τελών μετεγκατάστασής της.

Ο ερευνητής στέγασης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, επειδή ο ξενώνας παραβίαζε τους δημοτικούς κώδικες, ο Jovanovic έπρεπε να αποσύρει τις ειδοποιήσεις έξωσης μέχρι να αποδείξει ότι ο ξενώνας ήταν σύμφωνος.

Όμως εκείνος υποστηρίζει ότι όταν προσπάθησε να έχει πρόσβαση στη μονάδα για να κάνει τις επισκευές, εκείνη δεν τον άφησε να μπει μέσα. Πρόσφατα του επιβλήθηκε πρόστιμο 660 δολαρίων για τη μη συμμόρφωση.

«Με επηρεάζει ψυχολογικά, δεν φεύγει ποτέ από το μυαλό μου»

Ο 61χρονος ιδιοκτήτης μηνύει τώρα την παράνομη ένοικο σε δύο διαφορετικές υποθέσεις: μια αγωγή αποζημίωσης για να ανακτήσει 58.000 δολάρια σε καταβληθέντα ενοίκια και μια έφεση κατά της απόφασης του δικαστή να απορρίψει την υπόθεση έξωσης.

Εκείνη κατέθεσε ανταγωγή τον Αύγουστο, κατηγορώντας τον για 15 παραβιάσεις, συμπεριλαμβανομένων των παράνομων επιχειρηματικών πρακτικών, της αμέλειας, της ενόχλησης, της σκόπιμης πρόκλησης συναισθηματικής δυσφορίας και της παραβίασης των διαδικασιών COVID της κομητείας του Λος Άντζελες.

Ισχυρίζεται ότι γνώριζε για το πιθανό πρόβλημα μούχλας πριν μετακομίσει και ότι την παρενόχλησε και την εκφόβισε για να εγκαταλείψει το μίσθιο, κάνοντας περιττές κατασκευές, τοποθετώντας σακούλες σκουπιδιών έξω από την πόρτα της, κλείνοντας το ζεστό νερό της και μπαίνοντας παράνομα στον ξενώνα.

Πόλεμος δίχως σφαίρες

«Είναι σαν ένας πόλεμος όπου δεν υπάρχουν σφαίρες. Κάθε φορά που ανοίγω την πόρτα, φοβάμαι ότι θα φεύγει την ίδια στιγμή» λέει ο Jovanovic. «Η πόρτα της είναι λίγα μέτρα από την κρεβατοκάμαρα της κόρης μου. Δεν κοιμόμαστε καλά πια».

Είναι πάντοτε σε επιφυλακή. Οι κάμερες και οι συναγερμοί βρίσκονται μονίμως σε λειτουργία. «Με επηρεάζει ψυχολογικά, δεν φεύγει ποτέ από το μυαλό μου» σημειώνει ο 61χρονος ιδιοκτήτης.

Sports in

Το συγκινητικό μήνυμα του Βαγγέλη Μαρινάκη στον Κώστα Φορτούνη: «Πάντα μια θέση στο λιμάνι της καρδιάς μας»

Ο ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης αποχαιρέτησε τον Κώστα Φορτούνη με συγκινητικό τρόπο μέσα από τον επίσημο λογαριασμό των ερυθρόλευκων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024