Η έκθεση που οδήγησε στο «λουκέτο» του ΟΑΚΑ
Διαπιστώθηκαν αστοχίες συνδέσεων, ρωγμές σε μετωπικές συγκολλήσεις, «οι οποίες είναι μεν επισκευάσιμες, αλλά απομειώνουν τη στατική επάρκεια των φορέων»
- Πού βρίσκεται η Ahoo Daryaei; - «Αν την έχουν πειράξει θα πάρουν φωτιά οι δρόμοι»
- Όσα συνέβησαν μέσα στην έπαυλη του Φρανκ Σινάτρα – Τζόγος και κρυφές ερωτικές συναντήσεις
- Νέες ισραηλινές σφαγές σε Βηρυτό και Γάζα που παραπέμπει στην «Αποκάλυψη»
- Πόλεμος Ρωσίας - Ουκρανίας: Μήπως είναι πολύ αργά για να αλλάξει η πορεία του;
Η αισθητική του φτιαγμένου από γυαλί και μέταλλο στεγάστρου του ΟΑΚΑ, διά χειρός Σαντιάγκο Καλατράβα, ξεχώρισε αλλά και δίχασε. Το 2004, με την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, η Αθήνα καμάρωνε για το νέο στολίδι της. Δέκα χρόνια μετά, το 2014, μεσούσης της οικονομικής κρίσης, εκφράστηκαν οι πρώτες επιφυλάξεις για την ασφάλεια της υπερκατασκευής, κάτι που ανέδειξε και ο ξένος Τύπος.
Σχεδόν 20 χρόνια από την παράδοση του ανανεωμένου Ολυμπιακού Σταδίου, τα συμπεράσματα της έκθεσης που παρήγγειλε ο ΤΑΙΠΕΔ για τη στατική επάρκεια των εγκαταστάσεων της Καλογρέζας, επέβαλαν παύση λειτουργίας στην καρδιά του ελληνικού αθλητισμού μέχρι νεωτέρας.
«Η υπολογιστική αυτή ανεπάρκεια δεν σχετίζεται με κακοτεχνίες ή/και ανεπαρκείς συνδέσεις των φορέων κατά τη φάση της κατασκευής, αλλά αναφέρεται στην ιδεατή δομική κατάσταση που, υποθετικά, είχε το στέγαστρο αμέσως μετά την ολοκλήρωσή του, σε εφαρμογή της 7ης έκδοσης της στατικής του μελέτης»
«ΤΑ ΝΕΑ» φέρνουν στο φως την έκθεση-κόλαφο που έβαλε «λουκέτο» στο κεντρικό στάδιο και στο ποδηλατοδρόμιο των ολυμπιακών εγκαταστάσεων, δημιουργώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις, με «παράπλευρες απώλειες» τους συλλόγους και τους αθλητές που προπονούνται και αγωνίζονται σε αυτά αλλά και το κύρος της χώρας. Βάσει των συμπερασμάτων του ελέγχου, ωστόσο, η άμεση απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση έδειχνε μονόδρομος.
«Δεν ανταποκρίνεται στο επιτρεπόμενο επίπεδο στατικής επάρκειας»
Οπως, λοιπόν, αναφέρεται στα συμπεράσματα του πορίσματος που εκδόθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου, κατόπιν αναλυτικής διερεύνησης της πλαστικής αντοχής των διατομών των τόξων του σταδίου των 69.618 θέσεων, «προκύπτει ότι η μεταλλική κατασκευή του στεγάστρου δεν ανταποκρίνεται στο κανονιστικά ελάχιστο επιτρεπόμενο επίπεδο στατικής επάρκειας». Και διευκρινίζεται: «Η υπολογιστική αυτή ανεπάρκεια δεν σχετίζεται με κακοτεχνίες ή/και ανεπαρκείς συνδέσεις των φορέων κατά τη φάση της κατασκευής, αλλά αναφέρεται στην ιδεατή δομική κατάσταση που, υποθετικά, είχε το στέγαστρο αμέσως μετά την ολοκλήρωσή του, σε εφαρμογή της 7ης έκδοσης της στατικής του μελέτης».
Οι ελεγκτές της έκθεσης επισημαίνουν επίσης ότι από οπτική επιθεώρηση διαπιστώθηκαν αστοχίες συνδέσεων, μεταξύ των οποίων ρωγμές σε μετωπικές συγκολλήσεις, «οι οποίες είναι μεν επισκευάσιμες, αλλά απομειώνουν σημαντικά την ήδη επισημανθείσα περιορισμένη κανονιστική στατική επάρκεια των φορέων». Βάσει των παραπάνω, οι επιθεωρητές της αναδόχου κοινοπραξίας έκριναν «αναγκαία την επισκευή των προβληματικών σημείων και τη δρομολόγηση των απαραίτητων διαδικασιών αποκατάστασης του απαιτούμενου επιπέδου στατικής επάρκειας του εμβληματικού αυτού έργου».
Οσον αφορά στο γειτονικό ολυμπιακό ποδηλατοδρόμιο, οι ελεγκτές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η μεταλλική κατασκευή του επίσης «δεν ανταποκρίνεται στο κανονιστικά ελάχιστο επιτρεπόμενο επίπεδο στατικής επάρκειας, με βάση την ελαστική αντοχή των διατομών των τόξων, ενώ, λαμβάνοντας υπόψη την πλαστική αντοχή των διατομών, διαπιστώνεται οριακή στατική επάρκεια».
Επιπλέον, εντοπίστηκε «ανεπάρκεια φέρουσας ικανότητας στα εφέδρανα των τόξων», καθώς και «σημαντικά προβλήματα διάβρωσης των διατάξεων αγκύρωσης στη βάση των αναρτήρων, με ενδεχόμενη επίδραση στο εσωτερικό της αγκύρωσης αλλά και στο σώμα των αναρτήρων». Οι συγκεκριμένες ανεπάρκειες – οι οποίες και σε αυτήν την περίπτωση τονίζεται ότι «δεν σχετίζονται με κακοτεχνίες κατά τη φάση της κατασκευής αλλά αναφέρονται στην ιδεατή δομική κατάσταση που, υποθετικά, είχε το στέγαστρο αμέσως μετά την ολοκλήρωσή του» – οδήγησαν τους επιθεωρητές στην πρόταση για «αναγκαία επισκευή των προβληματικών σημείων» και «δρομολόγηση των απαραίτητων διαδικασιών αποκατάστασης του απαιτούμενου επιπέδου στατικής επάρκειας», όπως ακριβώς και στην περίπτωση του κεντρικού σταδίου.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις