Περιβαλλοντικοί ακτιβιστές ντύνονται σαν όρκες. Αλλά γιατί;
Το καλοκαίρι, οι φάλαινες όρκες υπερασπίστηκαν τα ύδατα τους από την ανθρώπινη παρέμβαση και αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τους ακτιβιστές.
Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους της Νέας Υόρκης ώστε να διαμαρτυρηθούν για τη συστημική χρηματοδότησης των εξορύξεων ορυκτών καυσίμων. Καθώς διαδήλωναν για τη κλιματική αλλαγή απαιτώντας την αποεπένδυση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, ένας αντισυμβατικός χαρακτήρας έκανε την εμφάνισή του σε μεγάλη κλίμακα- η φάλαινα όρκα.
Ο Teddy Ogborn, μέλος της ακτιβιστικής ομάδας Planet Over Profit (POP) που έχει «κάνει διάσημη» την εικόνα του εν λόγω θηλαστικού, εξήγησε στο Hyperallergic ότι η συγκεκριμένη ιδέα γεννήθηκε αυτή την άνοιξη.
Η ομάδα ενίσχυε τις εκστρατείες της και έψαχνε έναν οπτικό τρόπο για να συνοψίσει αυτό που ο Ogborn περιγράφει ως την απόγνωση των νέων ανθρώπων για την καταστροφή του κλίματος που προκαλείται από τον καπιταλισμό.
Διαδηλώτρια της POP συνελήφθη ενώ φορούσε στολή φάλαινας, ενώ άλλος επειδή φορούσε καπέλο
Στο μεταξύ, οι φάλαινες έγιναν πρωτοσέλιδο για τα «χτυπήματα» θαλαμηγών στη θάλασσα της Μεσογείου. Οι εν λόγω επιθέσεις οδήγησαν σε ισχυρισμούς ότι οι όρκες, με αυτό τον τρόπο αντιδρούσαν στην ανθρώπινη καταπάτηση των «νερών» τους.
Όρκες στη στεριά
Αυτό το καλοκαίρι, η POP και οι New York Communities for Change πραγματοποίησαν μια σειρά από ενέργειες στα Χάμπτονς, τις οποίες η POP παρουσίασε στο νεανικό κοινό μέσω video στο TikTok. Αυτές οι κινητοποιήσεις έγιναν σε στοχευμένες τοποθεσίες όπως ένα γήπεδο γκολφ και ένα εστιατόριο, παρουσίαζοντας τους ακτιβιστές ως επιθετικές φάλαινες.
Πρόσφατα, η ομάδα διαδήλωσε – με στολές φάλαινας- έξω από τα Video Music Awards στο Νάσβιλ ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τα ιδιωτικά τζετ.
«Ο κόσμος του ίντερνετ, αντιλήφθηκε τη στολή ως συμβολισμό για τη φύση που υπερασπίζεται τον εαυτό της», είπε ο Όγκμπορν. Και συνέχισε λέγοντας: «Θεωρήσαμε ότι θα ήταν έξυπνη ιδέα να ενσωματώσουμε τη στολή αυτή στις δράσεις μας, καθώς αντικατοπτρίζει το μήνυμα μας – να φέρουμε αυτές τις όρκες μαζί μας στη στεριά».
Η ομάδα έφερε την εικόνα της φάλαινας και στις πρόσφατες διαδηλώσεις για την «Εβδομάδα για το Κλίμα» στη Νέα Υόρκη. Η σειρά των δράσεων, συμπεριλαμβανομένης μιας διαμαρτυρίας στις 15 Σεπτεμβρίου στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης κατά την οποία συνελήφθησαν 16 άτομα, συνέπιπτε με τη Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα, στην οποία δεν συμμετείχε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Σε διαφορετικές περιπτώσεις αυτή την εβδομάδα, μια διαδηλώτρια της POP συνελήφθη ενώ φορούσε στολή φάλαινας, ενώ άλλος επειδή φορούσε καπέλο.
Η αστυνομία δυσκολεύτηκε να βρει τα χέρια μου ώστε να μου βάλει χειροπέδες, λόγω στολής
«Οι όρκες άρχισαν να αντιστέκονται και να διαδίδουν την ιδέα, η μία στην άλλη. Βασικά οργανώνονται και δείχνουν την αλληλεγγύη τους σε αυτά τα κοπάδια από όρκες», δήλωσε στο Hyperallergic η Elliot Richardson, η διαδηλώτρια που συνελήφθη με τη στολή.
Κάτω Μανχάταν και συλλήψεις
Η Ρίτσαρντσον συνελήφθη τη Δευτέρα, 18 Σεπτεμβρίου, καθώς ήταν μια από τους διαδηλωτές που μπλόκαραν τις πόρτες της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Νέας Υόρκης στο Κάτω Μανχάταν για να καταγγείλουν τη χρηματοδότηση των εξορύξεων των ορυκτών καυσίμων. Ο Όγκμπορν δήλωσε ότι συνολικά συνελήφθησαν 148 άτομα.
Στην Ρίτσαρντσον δόθηκε μια στολή όρκας όταν έφτασε στη δράση. Συνάντησε τους άλλους ακτιβιστές στην πόρτα της τράπεζας. «Ενώσαμε τα χέρια μας αλλά εγώ δεν είχα ελεύθερα χέρια», είπε η Richardson, η οποία ήταν από τις πρώτες που συνελήφθησαν(…)Η αστυνομία δυσκολεύτηκε να βρει τα χέρια μου ώστε να μου βάλει χειροπέδες, λόγω στολής», πρόσθεσε.
*Με πληροφορίες από: Hyperallergic | Κεντρική φωτογραφία θέματος: Josh Yoder/Look Loud
- Χεσούς Νάβας: «Το ποδόσφαιρο είναι η ζωή μου – Υπήρχαν μέρες που δεν μπορούσα να περπατήσω»
- Χριστούγεννα: KFC, καλικάντζαροί και άλλες παράξενες παραδόσεις απ’ όλον τον κόσμο
- Ολυμπιακός: Τα 25 λεπτά των παικτών, τα 90 των διαιτητών…
- Μοζαμβίκη: Στους 94 έχουν φτάσει οι νεκροί μετά το πέρασμα του κυκλώνα Σίντο
- Άρης: Η επιστροφή του Σίστο
- Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία, χόρευε δίπλα στο φέρετρο και τράβαγε τα γένια ιερέων