Σάββατο 02 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Ισραήλ: Ισχυρό όπλο στα χέρια των Παλαιστινίων οι Ισραηλινοί αιχμάλωτοι

Ισραήλ: Ισχυρό όπλο στα χέρια των Παλαιστινίων οι Ισραηλινοί αιχμάλωτοι

Η Χαμάς κρατά στα χέρια της δεκάδες Ισραηλινούς, πολίτες και στρατιωτικούς, και έχει ήδη δηλώσει ότι θα μπορούσε να προχωρήσει σε ανταλλαγή με κρατούμενους Παλαιστίνιους

Την ύπαρξη αιχμαλώτων -στρατιωτών και πολιτών- στη Λωρίδα της Γάζας επιβεβαίωσε ο ισραηλινός στρατός, έπειτα από τις αιματηρές συγκρούσεις που έχουν άφησαν πίσω τους  500 νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες.

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, δήλωσε: «Υπάρχουν στρατιώτες και πολίτες που έχουν απαχθεί (και κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας), δεν μπορώ να δώσω στοιχεία για αυτό αυτή τη στιγμή. Αυτό είναι ένα έγκλημα πολέμου που διέπραξε η Χαμάς και θα πληρώσει το τίμημα».

Περίπου το 1/4 των Παλαιστινίων κρατουμένων στερούνται της ελευθερίας τους χωρίς κατηγορία, καθώς το Ισραήλ έχει υιοθετήσει την αμφιλεγόμενη πρακτική της «διοικητικής κράτησης»

Photo: aljazeera.com

Παλαιστίνιοι αιχμάλωτοι

Η μοίρα των Παλαιστινίων αιχμαλώτων που κρατούνται από το ισραηλινό κράτος αποτελεί φλέγον ζήτημα καθώς το Ισραήλ έχει την πιο ακροδεξιά κυβέρνηση στην ιστορία του.

Τον περασμένο χρόνο, ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Itamar Ben Gvir, προσπάθησε να καταστείλει τα δικαιώματα των Παλαιστινίων κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές.

Με νόμους που περιόριζαν τις οικογενειακές επισκέψεις έως και τη μεταφορά δεκάδων Παλαιστινίων στη φυλακή Nafha, που θεωρείται μια από τις «σκληρότερες» της χώρας, ο Ben Gvir έχει υιοθετήσει μια πολιτική που κάνει τους Παλαιστινίους κρατούμενους να ασφυκτιούν.

Υπάρχουν περίπου 5.200 πολιτικοί κρατούμενοι στις ισραηλινές φυλακές, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 1.264 διοικητικών κρατουμένων, σύμφωνα με την παλαιστινιακή οργάνωση Addameer.

Εξαιτίας του δικαστικού συστήματος του Ισραήλ που προάγει τις διακρίσεις, οι Παλαιστίνιοι που δικάζονται σε στρατιωτικά δικαστήρια έχουν ποσοστό καταδίκης 99,7%, ενώ οι Ισραηλινοί καταδικάζονται πολύ σπάνια για επιθέσεις εναντίον Παλαιστινίων.

Περίπου το ένα τέταρτο των Παλαιστινίων κρατουμένων κρατούνται χωρίς κατηγορία, καθώς το Ισραήλ έχει υιοθετήσει την αμφιλεγόμενη πρακτική της «διοικητικής κράτησης».

«Ανταλλαγή κρατουμένων»

Ο Μοχάμεντ Ντέιφ, ο ηγέτης της στρατιωτικής οργάνωσης της Χαμάς, είπε ότι η πρόσφατη επίθεση έγινε εν μέρει επειδή το Ισραήλ αρνήθηκε πρόσφατα να συμμετάσχει σε συζητήσεις ώστε να συμφωνηθεί «ανταλλαγή κρατουμένων».

«Εκατοντάδες κρατούμενοι μας έχουν περάσει περισσότερα από είκοσι χρόνια στο σκοτάδι των κελιών της φυλακής. Δεκάδες αδελφοί και αδελφές μας στη φυλακή, που πάσχουν από καρκίνο και άλλες ασθένειες έχουν πεθάνει ως αποτέλεσμα ιατρικής αμέλειας και προσχεδιασμένων δολοφονιών», είπε ο Ντέιφ.

Υπάρχουν τέσσερις αιχμάλωτοι Ισραηλινοί από το 2014, οι οποίοι κρατούνταν στη Γάζα και πιστεύεται ότι είναι νεκροί

Στο παρελθόν, οι αιχμάλωτοι Ισραηλινοί ήταν σημαντικοί για τους Παλαιστίνιους για τη διευκόλυνση της απελευθέρωσης Παλαιστινίων κρατουμένων από τις ισραηλινές φυλακές ως μέρος των συμφωνιών ανταλλαγής κρατουμένων.

«Συμφωνία Σαλίτ» και «Συμφωνία Τζιμπρίλ»

Μια από τις πιο γνωστές περιπτώσεις ανταλλαγής κρατουμένων είναι αυτή του Gilad Shalit, ενός Ισραηλινού στρατιώτη που συνελήφθη από τη Χαμάς σε μια διασυνοριακή επιδρομή κοντά στη Γάζα το 2006. Κρατήθηκε για περισσότερα από πέντε χρόνια πριν απελευθερωθεί σε ανταλλαγή αιχμαλώτων το 2011 .

Αυτή η ανταλλαγή, που συνήθως αναφέρεται ως «Συμφωνία Σαλίτ», είχε ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση του Σαλίτ με αντάλλαγμα την ελευθερία περισσότερων από 1.000 Παλαιστινίων κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές.

Photo: Reuters

Η «Συμφωνία Σαλίτ» τόνισε τη μεγάλη σημασία στις συμφωνίες ανταλλαγής αιχμαλώτων στρατιωτών, γεγονός που είναι πιθανό να «εκμεταλλευτεί» η Χαμάς.

Υπάρχουν τέσσερις αιχμάλωτοι Ισραηλινοί από το 2014, οι οποίοι κρατούνταν στη Γάζα και πιστεύεται ότι είναι νεκροί.

Οι δυο είναι στρατιώτες που αιχμαλωτίστηκαν το καλοκαίρι του 2014 ενώ οι άλλοι δύο είναι πολίτες που είχαν εισέλθει στη Γάζα υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες.

Ανταλλαγές κρατουμένων μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, της λιβανέζικης ένοπλης ομάδας, έχουν επίσης πραγματοποιηθεί πολλές φορές τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες. Το 1985, η Συμφωνία Τζιμπρίλ, που πήρε το όνομά της από τον Αχμέντ Τζιμπρίλ, ηγέτη του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, είχε ως έκβαση το Ισραήλ να απελευθερώσει περισσότερους από 1.150 Παλαιστίνιους και Λιβανέζους αιχμαλώτους, συμπεριλαμβανομένων αγωνιστών της Χεζμπολάχ.

Το αντάλλαγμα προς την ισραηλινή πλευρά ήταν η απελευθέρωση τριών Ισραηλινών στρατιωτών – των Yosef Grof, Nissim Salem και Hezi Shai – που αιχμαλωτίστηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου του Ισραήλ στο Λίβανο το 1982.

Το 2004, πραγματοποιήθηκε άλλη μια ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ.

Ο Elhanan Tannenbaum, ένας Ισραηλινός επιχειρηματίας, απήχθη από τη Χεζμπολάχ το 2000 κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στο Ντουμπάι και κρατήθηκε αιχμάλωτος στον Λίβανο. Το 2004 αφέθηκε ελεύθερος με αντάλλαγμα αρκετούς Λιβανέζους και Παλαιστίνιους κρατούμενους που κρατούνται στις φυλακές του Ισραήλ.

Το 2008, το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ πραγματοποίησαν μια άλλη σημαντική ανταλλαγή κατά την οποία το Ισραήλ παρέδωσε τα λείψανα 199 Λιβανέζων και Παλαιστινίων μαχητών με αντάλλαγμα τα λείψανα δύο Ισραηλινών στρατιωτών, του Έλνταντ Ρέγεβ και του Εχούντ Γκόλντβασερ.

*Με πληροφορίες από: middleeasteye.net | Κεντρική φωτογραφία θέματος: Reuters

inView

Όλοι οι Ισπανοί μια «γροθιά»: Συγκινητικό κύμα αλληλεγγύης από εθελοντές στη Βαλένθια

Χιλιάδες Ισπανοί καταφθάνουν στη Βαλένθια από κάθε γωνιά της χώρας - Με φτυάρια, σκούπες, τρόφιμα και νερό τρέχουν να βοηθήσουν με κάθε τρόπο τους πλημμυροπαθείς

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 02 Νοεμβρίου 2024