Νίγηρας: «Μαχαίρι» κατά 40% στον προϋπολογισμό του 2023 λόγω κυρώσεων στη χούντα
Ο εμπορικός αποκλεισμός που ακολούθησε οδήγησε σε άνοδο των τιμών των τροφίμων και σε ελλείψεις ζωτικών αγαθών
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Αλλαγές εξετάζει η Κομισιόν για την οδήγηση μετά τα 70 έτη - Τι θα αναφέρεται στην ευρωπαϊκή οδηγία
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
Σε μείωση κατά 40% των προγραμματισμένων δαπανών του για το 2023 προχωρά ο Νίγηρας, λόγω των διεθνών κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη χώρα μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον στρατό με πραξικόπημα τον περασμένοι Ιούλιο.
Η εξέλιξη αυτή δυσχεραίνει περαιτέρω την οικονομία μίας από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου, όπως ανέφερε η χούντα σε τηλεοπτική ανακοίνωση το Σάββατο.
Ο φετινός προϋπολογισμός, που αρχικά προβλεπόταν στα 3,29 τρισεκατομμύρια φράγκα CFA (5,3 δισεκατομμύρια δολάρια), μειώθηκε σε 1,98 τρισεκατομμύρια, σύμφωνα με την ανακοίνωση, χωρίς να διευκρινιστεί σε ποιους τομείς θα εστιαστούν οι περικοπές.
Υπενθυμίζεται ότι στρατιώτες της προεδρικής φρουράς συνέλαβαν τον εκλεγμένο πρόεδρο Μοχάμεντ Μπαζούμ στις 26 Ιουλίου και δημιούργησαν μια μεταβατική κυβέρνηση, σηματοδοτώντας ένα ακόμα στρατιωτικό πραξικόπημα στην περιοχή του Σαχέλ της Δυτικής Αφρικής.
Το πραξικόπημα προκάλεσε την καταδίκη του περιφερειακού μπλοκ χωρών της ECOWAS, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών, που επέβαλαν κυρώσεις, πάγωσαν περιουσιακά στοιχεία ή διέκοψαν τη βοήθεια.
Μεγάλη άνοδος τιμών σε τρόφιμα και φάρμακα
Ο εμπορικός αποκλεισμός που ακολούθησε οδήγησε σε άνοδο των τιμών των τροφίμων και σε ελλείψεις ζωτικών αγαθών, συμπεριλαμβανομένων πολλών φαρμάκων. Ωστόσο αυτή η εξέλιξη δε φαίνεται να έχει αμβλύνει τη λαϊκή υποστήριξη για τη χούντα στο εσωτερικό του Νίγηρα, όπου μεγάλο τμήμα του πληθυσμού είχε βιώσει επί χρόνια τις επιπτώσεις από τη διαφθορά του καθεστώτος Μπαζούμ.
Ο Νίγηρας, μια άνυδρη χώρα στο νότιο περιθώριο της ερήμου Σαχάρα, είναι ο έβδομος μεγαλύτερος παραγωγός ουρανίου στον κόσμο, του ραδιενεργού μετάλλου που χρησιμοποιείται ευρέως για την πυρηνική ενέργεια και τη θεραπεία του καρκίνου.
Ωστόσο είναι και μια από τις πιο φτωχές χώρες του κόσμους αλλά και από τις πιο ανασφαλείς λόγω της δράσης βίαιων εξτρεμιστικών ισλαμιστικών ένοπλων ομάδων. Πρόκειται για μια χώρα που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη διεθνή βοήθεια. Σύμφωνα με τις αρχικές της προβλέψεις, περίπου το 40% του φετινού προϋπολογισμού αναμενόταν να προέλθει από εξωτερικούς εταίρους.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις