Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Ο χάρτης της επίθεσης της Χαμάς – Τι αποκαλύπτει για την οργάνωση της
Καθώς οι ώρες περνούν, η βία εκτραχύνεται και τα θύματα πολλαπλασιάζονται, οι αναλυτές επιχειρηματολογούν για τα αίτια της επίθεσης τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.
- Βενσάλ Κασέλ, ετών 58: Η Μπελούτσι, ο Άντριου Τέιτ & άλλες ιστορίες για αυτόν που έφερε το Μίσος στην οθόνη
- Γιατί η Γερμανία δεν θα συνελάμβανε τον Νετανιάχου
- Χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν στη Βαρκελώνη, ζητώντας να μειωθούν τα ενοίκια
- Η Tesla η πιο θανατηφόρα μάρκα αυτοκινήτου σε περίπτωση ατυχήματος
Η άγρια επίθεση της Χαμάς στα εδάφη του Ισραήλ άλλαξε τους κανόνες του παιχνιδιού. «Ακόμη κι αν η παλαιστινιακή επίθεση λάβει άμεσα τέλος, ο αντίκτυπος της θα είναι μακροπρόθεσμος και στρατηγικού χαρακτήρα», εξηγεί o Αμίρ Μακχούλ, Παλαιστίνιος αναλυτής, στο Middle East Eye.
Κι ενώ δεν υπάρχει ανάλυση σε κάθε χώρα του κόσμου που να μην εκτιμά ότι αυτό το νέο ξέσπασμα στον παλιό, σχεδόν αιώνιο, πόλεμο θα περάσει στην ιστορία ως το πιο ντροπιαστικό κεφάλαιο στο βιβλίο της τρομερής και φοβερής –στα λόγια όπως αποδεικνύεται- Μοσάντ, ο Ρατζίπ Σοιλού, επικεφαλής του τουρκικού γραφείου και πάλι για το Middle East Eye ανέβασε στο Twitter τον χάρτη της επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ.
Ένα καλά οργανωμένο χτύπημα με διπλωματικό στόχο
Σε αυτόν φαίνονται καθαρά με πράσινο χρώμα τα ισραηλινά εδάφη στα οποία η Χαμάς και οι ομάδες που την στηρίζουν κατάφεραν να αποκτήσουν τον έλεγχο, ενώ με κόκκινο είναι τα σημεία από όπου ξεκίνησαν τα προφανώς καλά οργανωμένα χτυπήματα. Ένα ερώτημα που πλανάται, αλλά δεν έχει απαντηθεί αν πρόκειται για την επίθεση μιας ομάδας ή το αποτέλεσμα περισσότερων παραγόντων.
The map that shows how far Palestinians were able to infiltrate in the Israeli areas.
🟩Green is where Hamas and aligned groups were able to establish control
🔴Red is where they conducted attacks pic.twitter.com/2wQrYZZsoZ
— Ragıp Soylu (@ragipsoylu) October 8, 2023
Καθώς οι ώρες περνούν, η βία εκτραχύνεται και τα θύματα πολλαπλασιάζονται οι αναλυτές επιχειρηματολογούν για τα αίτια της επίθεσης τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Για τους περισσότερους εξ αυτών θρυαλλίδα για το μαζικό χτύπημα ήταν η καλυτέρευση των σχέσεων του Ισραήλ με χώρες που παραδοσιακά στέκονταν απέναντι του, όπως η Σαουδική Αραβία, αλλά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, ο Λίβανος έως και η σουνίτικη Τουρκία του Ερντογάν.
Μεγάλο τίμημα
Στόχος ήταν να θυμηθεί ο κόσμος τον αγώνα των Παλαιστινίων για ένα ανεξάρτητο κράτος στο πλαίσιο της ρεαλπολιτίκ, που χαρακτηρίζεται από αρκετές αλλαγές στα παραδοσιακά στρατόπεδα και πολλές αναθεωρήσεις στις διεθνείς προτεραιότητες.
Όσον αφορά το ποιος θα κερδίσει σε αυτόν τον πόλεμο που δεν θα τελειώσει ούτε γρήγορα, ούτε αναίμακτα τα στοίχημα μπαίνουν στην πλευρά του Ισραήλ. Το τίμημα όμως θα είναι για όλους πολύ μεγάλο.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις