Σε πληρώνουν για να μείνεις στο νησί
Τα κίνητρα από Ιταλία και Ισπανία μέχρι Ιρλανδία και Αυστρία, αλλά και έως τη μακρινή Νέα Ζηλανδία, προκειμένου να προσελκύσουν κατοίκους και να αποφύγουν την ερημοποίηση
Φρουρός ανάμεσα σε Κύθηρα και Κρήτη, είναι γνωστά πια παγκοσμίως για τον «Μηχανισμό των Αντικυθήρων». Εκεί, στον βυθό αυτής της κουκκίδας γης, ανακαλύφθηκε ο πρώτος γνωστός αναλογικός υπολογιστής της ανθρωπότητας. Γι’ αυτό και μόνο τα Αντικύθηρα θα έπρεπε να είναι γεμάτα ζωή.
Κι όμως τον χειμώνα με το ζόρι μένουν εκεί 44 ψυχές. Για να μη μείνει «τρύπα στη γεωγραφία» αυτό το μικρό κομμάτι γης, το Τσιριγότο των Ενετών, η Αίγιλα των αρχαίων, οι Αρχές σε πληρώνουν για να γίνεις κάτοικος.
Οπως αναφέρουν οι ξένες ιστοσελίδες η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια δύσκολη κατάσταση, καθώς ο πληθυσμός της μικραίνει και μεγαλώνει.
Το ποσοστό γεννήσεων είναι χαμηλό και πολλοί άνθρωποι εγκαταλείπουν τη χώρα. Αυτό ασκεί μεγάλη πίεση στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης της Ελλάδας, καθώς υπάρχουν λιγότεροι άνθρωποι που εργάζονται για να στηρίξουν περισσότερους συνταξιούχους.
Επιπλέον, δυσκολεύει την Ελλάδα να αναπτυχθεί οικονομικά και να βρει αρκετούς ειδικευμένους εργάτες. Ομως η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται σκληρά για να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις. Προσφέρουν οικονομικά κίνητρα για να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να μετακινηθούν σε ορισμένες περιοχές της χώρας, όπως το νησί των Αντικυθήρων, το οποίο έχει πληγεί ιδιαίτερα από τη μείωση του πληθυσμού. Η τοπική Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία στα Αντικύθηρα είναι διατεθειμένη να πληρώνει 500 ευρώ τον μήνα για τα πρώτα τρία χρόνια σε οικογένειες που μετακομίζουν στο νησί. Αυτό ανέρχεται συνολικά σε περίπου 20.000 ευρώ, ποσό αν μη τι άλλο σημαντικό κατά τη διάρκεια της μετάβασης.
Εκτός από τα λεφτά, παίρνεις σπίτι και την απόλυτη στήριξη όσων λίγων ζουν σε αυτά τα είκοσι μόλις τετραγωνικά χιλιόμετρα, οκτώ ώρες από τον Πειραιά. Αν το πάρετε απόφαση, θα χρειαστεί να υποβάλετε αίτηση και να έχετε μια τριμελή οικογένεια για να αξιοποιήσετε αυτήν την ευκαιρία. Αν είσαι εργένης, απλά δεν γίνεται.
Aν είστε κάτοικος εξωτερικού για να κάνετε το ταξίδι στα Αντικύθηρα, ίσως, θα χρειαστείτε άδεια παραμονής. Ως γνωστόν, η Ελλάδα είναι χώρα-μέλος της ΕΕ, επομένως η απόκτηση της άδειας διαμονής είναι εύκολη εάν είστε πολίτης μιας χώρας της ΕΕ ή της Ελβετίας. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να μετακομίσετε εκεί και να εγγραφείτε στο τοπικό δημαρχείο. Από την άλλη πλευρά, οι πολίτες εκτός ΕΕ θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για βίζα διαμονής. Οι διαθέσιμες επιλογές περιλαμβάνουν την ελληνική «Χρυσή Βίζα».
Αν είστε ξένος, ύστερα από τουλάχιστον 7 χρόνια διαμονής στην Ελλάδα δικαιούστε να υποβάλετε αίτηση για ελληνική υπηκοότητα και να γίνετε ευρωπαίος πολίτης. Οι μη Ελληνες για την άδεια θα πρέπει να περάσουν εξετάσεις ελληνικής γλώσσας σε επίπεδο Β1.
Δεν είναι όμως μόνο η Ελλάδα με τα Αντικύθηρα που σε πληρώνουν για μείνεις εκεί. Προβλήματα «άγονης γραμμής» έχουν και οι Ισπανία, Ιταλία, Ιρλανδία, Δανία, Αυστρία, Χιλή, Νέα Ζηλανδία και το – άγνωστο στους περισσότερους – Σαρκ, ένα νησάκι στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ισπανία: Χρηματοδότηση για οικογένειες με ή χωρίς παιδιά
Στην Αστούρια, στο βόρειο τμήμα της Ισπανίας, είναι ένα υπέροχο μέρος με διαφορετική γοητεία από την κλασική ιβηρική φαντασία, είναι γαλήνιο και περιβάλλεται από ένα φρέσκο, ορεινό τοπίο. Ο λόγος για την Πόνγκα. Για να ενθαρρύνει περισσότερους να μετακομίσουν εκεί, η πόλη προσφέρει οικονομικά κίνητρα σε νέους κατοίκους.
Το τρέχον πρόγραμμα προβλέπει χρηματοδότηση έως 3.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά και έως 2.000 ευρώ για άγαμους ή ζευγάρια χωρίς παιδιά. Επιπλέον, εάν γεννήσετε ένα παιδί στην Πόνγκα, θα λάβετε επιπλέον 3.000 ευρώ. Λιγότερα χρήματα (150 με 250 ευρώ) δίνουν σε πόλεις όπως η Ρουμπιά στη Γαλικία και η Γκριέγκος στο Τερουέλ.
Σαρδηνία: Τρεις μήνες δωρεάν διαμονή και 20.000 ευρώ
Το αγροτικό χωριό Ολολάι της Σαρδηνίας τον Σεπτέμβριο του 2023 ξεκίνησε πρόγραμμα προσέλκυσης κατοίκων. Προσφέρει τρεις μήνες δωρεάν διαμονή και 20.000 ευρώ από το νέο πρόγραμμα της ιταλικής κυβέρνησης «Work for Ollolai», με την ελπίδα ότι θα βοηθήσει στην αναζωογόνηση της περιοχής. Αλλά να έχετε κατά νου, δεν πρόκειται για δωρεάν διακοπές.
Για να κάνετε αίτηση, πρέπει να έχετε «αποδεδειγμένο υπόβαθρο» για «μετανάστης». Πρέπει επίσης να είστε πρόθυμοι να δημιουργήσετε ένα «συγκεκριμένο έργο» – όπως ένα συνέδριο, ένα δοκίμιο, μια ερευνητική εργασία ή ένα ντοκιμαντέρ. Στο Πρεσίτσε Ακουάρικα του Λέτσε, στη Νότια Ιταλία, προσφέρονται επιχορηγήσεις έως και 30.000 ευρώ για νέους κατοίκους.
Για να είστε επιλέξιμοι, θα πρέπει να αγοράσετε ένα ακίνητο κατασκευής προ του 1991 στην πόλη και να εγγραφείτε ως επίσημος κάτοικος εκεί. Επιπλέον, οι Αρχές της πόλης προσφέρουν έξτρα οικονομικά κίνητρα για την αύξηση του τοπικού πληθυσμού, με επιχορηγήσεις 1.000 ευρώ για κάθε νεογέννητο μωρό.
Ιρλανδία: Ειδικά κίνητρα στους επιχειρηματίες
Αν θέλετε εκπληκτική φυσική ομορφιά και εξαιρετικά φιλικούς ανθρώπους, μην ψάξετε πέρα από την Ιρλανδία. Στο πλαίσιο μιας επιχείρησης επέκτασης του οικοσυστήματος startup, η ιρλανδική κυβέρνηση προσφέρει ειδικά κίνητρα στους επιχειρηματίες να μετακομίσουν στην Ιρλανδία με τις νεοφυείς επιχειρήσεις τους. Εάν γίνετε δεκτοί στο πρόγραμμα, η Enterprise Ireland θα σας δώσει επιχορήγηση 1.200 ευρώ.
Για να είστε επιλέξιμοι, θα πρέπει να ζήσετε στην Ιρλανδία και να λειτουργήσετε την επιχείρησή σας από εκεί. Στο ίδιο πλαίσιο, μέσω του προγράμματος «Startup Denmark», η κυβέρνηση της Δανίας προσφέρει έως και 50.000 δολάρια σε χρηματοδότηση, βίζα ενός έτους και υποστήριξη σε επιχειρηματίες που θέλουν να κάνουν τη χώρα τη βάση των δραστηριοτήτων τους.
Αυστρία: Το πρόγραμμα «Κόκκινης – Λευκής Κάρτας»
Η Αυστρία με το πρόγραμμα «Κόκκινης – Λευκής Κάρτας» προσφέρει έως και $10.000 σε χρηματοδότηση για πολίτες εκτός ΕΕ και μη Ελβετούς. Είναι σχεδιασμένο για όσους θέλουν να μετεγκατασταθούν και να εργαστούν (σε αυτοαπασχολούμενο ή μισθωτό) οπουδήποτε στην Αυστρία για περιορισμένο χρονικό διάστημα.
Νησί Σαρκ
Το μικροσκοπικό νησί Σαρκ είναι μέρος του Bailiwick of Guernsey, ενός από τα νησιά του Στέμματος του Ηνωμένου Βασιλείου. Το Σαρκ είναι μοναδικό επειδή δεν υπάρχουν αυτοκίνητα στο νησί, επομένως είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να ξεφύγετε από τον θόρυβο και το χάος της σύγχρονης ζωής.
Οι κάτοικοι δεν πληρώνουν φόρο εισοδήματος, φόρο κεφαλαιουχικών κερδών, εταιρικό φόρο, φόρο κληρονομιάς ή ΦΠΑ/φόρο επί των πωλήσεων. Είναι λες και σε πληρώνουν για να μετακομίσεις εκεί, μειώνοντας τους φόρους σου ουσιαστικά στο μηδέν. Μια προϋπόθεση για να πας: Πρέπει να έχεις ρευστότητα 1 εκατομμυρίου στερλινών και να το επενδύσεις προς όφελος του Γκέρνσεϊ. Μετά δεν ξαναπληρώνεις τίποτα!
Χιλή
Στην ανατολική όχθη του Ειρηνικού, η Χιλή (όταν δεν ταλαιπωρείται από σεισμούς) αναπτύσσεται οικονομικά. Από το 2016 η κυβέρνησή της προωθεί τη χώρα ως εστία για startups. Για να ενθαρρύνει τους ξένους επιχειρηματίες να μετακομίσουν εκεί, η Startup Chile προσφέρει τρία διαφορετικά χρηματοδοτούμενα προγράμματα για startups σε όλα τα στάδια ανάπτυξης.
Η χρηματοδότηση κυμαίνεται από $14.000 στο πρόγραμμα πρώιμου σταδίου έως $80.000 για το πρόγραμμα ώριμων startups. Πάντως θα πρέπει να έχετε επαρκείς οικονομίες για να συντηρήσετε τον εαυτό σας και την οικογένειά σας στη Χιλή. Αλλο η εταιρεία, άλλο το σπίτι σου.
Νέα Ζηλανδία: Γη και κατοικία έως 165.000 ευρώ
Στην άλλη άκρη της γης, στη Νέα Ζηλανδία, υπάρχει επίσης πρόγραμμα επιχορήγησης διαμονής. Συγκεκριμένα, κάπου στο πουθενά, το Kαϊτανγκάτα είναι μια μικροσκοπική πόλη με μόνο 753 κατοίκους. Το δημοτικό συμβούλιο προσφέρει ειδικά πακέτα γης και κατοικιών αξίας 165.000 δολαρίων για νέους κατοίκους που πιάνουν δουλειά στην πόλη.
Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις