Σιάμισιης (Helleniq Energy): Σε 6 με 12 μήνες οι αποφάσεις για γεωτρήσεις στην Ελλάδα
Η πορεία της πράσινης μετάβασης, στο βιομηχανικό συνέδριο του ΣΕΒ
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι
- Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια για τον σκύλο και τη γάτα μας – Εύγευστες συνταγές
- Ο Τραμπ διορίζει τον παραγωγό του «Apprentice», ως ειδικό απεσταλμένο στη Μεγάλη Βρετανία
Την εκτίμηση ότι θα απαιτηθούν έξι με 12 μήνες για τη λήψη της απόφασης αναφορικά με το ενδεχόμενο ερευνητικών γεωτρήσεων στα κοιτάσματα φυσικού αερίου της χώρας, έκανε πριν από λίγο ο CEO της Helleniq Energy.
Ο κ. Ανδρέας Σιάμισιης μιλώντας στο βιομηχανικό συνέδριο του ΣΕΒ με θέμα την ενεργειακή κρίση, σημείωσε πως τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών βρίσκονται στη φάση της επεξεργασίας. Προηγήθηκε δε, η επισήμανση του την ανάγκη η Ευρώπη να παράγει τις δικές της ποσότητες φυσικού αερίου και πετρελαίου.
Ενεργειακή κρίση
Η ενεργειακή κρίση και το ερώτημα της «επιτάχυνσης της ενεργειακής μετάβασης χωρίς εκπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα» βρέθηκαν στο επίκεντρο της τέταρτης θεματικής συζήτησης στο πλαίσιο του βιομηχανικού συνεδρίου του ΣΕΒ που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Στο πάνελ που συντόνιζε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά και πρώην υπουργός Γιάννης Μανιάτης συμμετείχαν οι Νίκος Κεραμίδας, Διευθυντής Ευρωπαϊκών και Ρυθμιστικών Θεμάτων MYTILINEOS, Ανδρέας Σιάμισιης, CEO της HELLENiQ ENERGY και Jean-Pierre Clamadieu, πρόεδρος της γαλλικής ENGIE (οι δύο τελευταίοι μέσω τηλεδιάσκεψης).
Αντιβιομηχανική αντίληψη
Ο Νίκος Κεραμίδας έθεσε το ζήτημα της ανάγκης σταθερότητας και προβλεψιμότητας που επενδυτικού τοπίου, κάτι που απουσιάζει τόσο από την Ελλάδα όσο και από την ΕΕ. Τα επενδυτικά πρότζεκτ που απαιτούν πολλά χρόνια, αν το πλαίσιο αλλάζει διαρκώς δεν θα υλοποιηθούν ποτέ, σημείωσε, υποστηρίζοντας ότι Βρυξέλλες και Αθήνα αλλάζουν με ευκολία τα δεδομένα καθώς λίγοι πολιτικοί παράγοντες καταλαβαίνουν τον βιομηχανικό χρόνο που σε κάποιες περιπτώσεις απαιτεί ακόμα και είκοσι χρόνια για να καταγραφούν τα πρώτα κέρδη από μια επένδυση.
Έκανε λόγο για κυριαρχία μιας αντιβιομηχανικής αντίληψης σε επίπεδο ΕΕ, σημειώνοντας ότι οι Βρυξέλλες θέτουν ανέφικτα όρια όσον αφορά την πράσινη μετάβαση. Πρόκειται για έναν δρόμο που δεν ακολουθούν οι ΗΠΑ και η Κίνα γιατί αν το έκαναν θα βρίσκονταν αντιμέτωπες, όπως είπε, με κύμα αποβιομηχάνισης, εκφράζοντας φόβους ότι η ανελαστική τήρηση των δεσμεύσεων για το 2030 μπορεί να οδηγήσει σε κλείσιμο βιομηχανιών και συρρίκνωση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, όπως την περίοδο του κορωνοϊού.
Αναφορικά με την προοπτική κατασκευής δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από τον ευρωπαϊκό νότο και συγκεκριμένα την Ελλάδα προς τον ευρωπαϊκό βορρά και κυρίως τη Γερμανία, σημείωσε ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα βλέπαμε αρχικά υψηλότερες τιμές στην Ελλάδα. Αυτό θα οδηγούσε σε μεγαλύτερες επενδύσεις στη χώρα, κάτι που μακροπρόθεσμα θα έριχνε τις τιμές.
Τόνισε ότι, επειδή η ΕΕ δεν αποτελεί ενιαίο κράτος όπως οι ΗΠΑ και η Κομισιόν δεν λογοδοτεί όπως η αμερικανική κυβέρνηση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει τη δυνατότητα να ισχυρίζεται ότι όλα πάνε καλά «ενώ αμέτρητοι άνθρωποι χάνουν τη δουλειά τους».
Υπογράμμισε δε ότι, παρά την αδιαμφισβήτητη σημασία του τουρισμού για την ελληνική οικονομία, η πραγματική βαριά βιομηχανία της χώρας «είναι η βαριά της βιομηχανία»
Επενδύσεις σε ενεργειακές υποδομές
Ο Ανδρέας Σιάμισιης αναφέρθηκε στις κολοσσιαίες επενδύσεις που απαιτούνται για να επιτευχθεί η ενεργειακή μετάβαση σε υποδομές, παραγωγή ενέργειας και κατανάλωση, σημειώνοντας ότι κατά την τρέχουσα μεταβατική περίοδο υπάρχει ανάγκη να είμαστε προσεκτικοί.
Σημείωσε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα χρηματοδότησης των έργων ΑΠΕ, αλλά πρότζεκτ που αφορούν τεχνολογίες που δεν είναι ώριμες όπως το υδρογόνο, η δέσμευση άνθρακα και τα σύνθετα καύσιμα. Σε αυτά τα πεδία απαιτείται κρατική παρέμβαση, καθώς προς το παρόν οι επενδύσεις σε αυτούς τους τομείς δεν αποδίδουν κέρδος. Επομένως το πρόβλημα χρηματοδότησης είναι ποιοτικό και όχι ποσοτικό.
Έρευνες υδρογονανθράκων
Αναφορικά με τις έρευνες για κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, σημείωσε ότι παρά την φαινομενική αντίφαση με την πράσινη ατζέντα ένα σημαντικό ποσοστό των αναγκών θα συνεχίσει να καλύπτεται από υδρογονάνθρακες για τα επόμενα αρκετά χρόνια.
Όπως είπε, το εάν ένα βαρέλι πετρελαίου παράγεται στην αραβική χερσόνησο, στη Ρωσία ή την Ευρώπη δεν έχει διαφορά ως προς τις επιπτώσεις στο κλίμα, καθώς οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου δεν γνωρίζουν σύνορα. Από μια άποψη είναι προτιμότερη η παραγωγή υδρογονανθράκων σε ευρωπαϊκό έδαφος, λόγω των υψηλότερων περιβαλλοντικών προτύπων. Έπειτα, όπως είπε, τίθεται το ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας, καθώς ο κλάδος του πετρελαίου αντιμετωπίζει συχνά προβλήματα, όπως τώρα με την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, που δεν είναι ακόμα σαφές «τι θα μας ξημερώσει».
Ανέφερε ότι από τα κέρδη των υδρογονανθράκων το μεγαλύτερο ποσοστό πηγαίνει στον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ τόνισε ότι η Helleniq Energy επέστρεψε τις μισές από τις περιοχές που είχε αναλάβει αρχικά γιατί θέλει οι έρευνες που διεξάγει να είναι στοχευμένες. Σημείωσε ότι τα στοιχεία που συλλέχθηκαν από τις σεισμικές έρευνες είναι σε φάση επεξεργασίας, και σε 6-12 μήνες θα μπορεί να ληφθεί απόφαση αναφορικά με το ενδεχόμενο ερευνητικών γεωτρήσεων. «Τα περί τεραστίων κοιτασμάτων δεν τα ακούμε σοβαρά», είπε, τονίζοντας ότι απαιτείται πολύς χρόνος για να μπορεί κανείς να μιλήσει με ασφάλεια για κάτι τέτοιο.
Πλημμύρες και πυρκαγιές
Ο κ. Σιάμισιης αναφέρθηκε στις καταστροφές από πλημμύρες και φωτιές, σημειώνοντας ότι οι εταιρείες έχουν δεσμευτεί να συνδράμουν τις περιοχές που επλήγησαν ως απόδειξη ότι στέκονται δίπλα στην κοινωνία. Σημείωσε ότι η βοήθεια της ΕΕ θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη, και οι Βρυξέλλες να δείξουν καλύτερα αντανακλαστικά καθώς το μέγεθος μιας καταστροφής όπως αυτή στη Θεσσαλία είναι δυσανάλογο με αυτό της χώρας.
Ξεκαθάρισε ότι η συζήτηση για την πράσινη μετάβαση κινείται στη σωστή κατεύθυνση, ενώ κάλεσε την πολιτεία να επενδύσει στην πρόληψη των καταστροφών από φυσικά φαινόμενα.
Διασυνδέσεις
Από την πλευρά του, ο Jean-Pierre Clamadieu ανέφερε μεταξύ άλλων ότι από το τρίγωνο της ενέργειας που περιλαμβάνει την ενεργειακή μετάβαση, την ασφάλεια της τροφοδοσίας και την προσβάσιμη τιμή η έμφαση μέχρι στιγμής έχει δοθεί αποκλειστικά στην ενεργειακή μετάβαση.
Σημείωσε ότι ο ηλεκτρισμός δεν επαρκεί για να προχωρήσει η απανθρακοποίηση, τονίζοντας τη σημασία των διασυνδέσεων τόσο σε επίπεδο δικτύων ηλεκτρισμού όσο και δικτύων μεταφοράς φυσικού αερίου, στα οποία στο μέλλον θα ρέει υδρογόνο. Χωρίς δίκτυα δεν θα μπορούμε να επωφεληθούμε από την ενέργεια που παράγουμε, εξήγησε, προσθέτοντας ότι χωρίς αποθήκευση θα προκύπτουν ζητήματα με την ασφάλεια του εφοδιασμού.
Σημείωσε ότι η κατάσταση στην Ευρώπη είναι, βραχυπρόθεσμα, καλύτερη σε σχέση με την πρώτη περίοδο μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Μεσοπρόθεσμα όμως, όπως είπε, η Ευρώπη εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπη με προκλήσεις.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις