Όσο κι αν τα χιονοδρομικά κέντρα προσπαθούν να αντισταθμίσουν τις απώλειες με τεχνητό χιόνι, η μεγαλύτερη οροσειρά της Ευρώπης αλλάζει οριστικά χαρακτήρα λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Η μεταβολή παίρνει δραματικές διαστάσεις στην Ελβετία, όπου βρίσκονται περισσότεροι από τους μισούς παγετώνες των Αλπεων. Την ασυνήθιστα ζεστή διετία 2022-23 οι παγετώνες της χώρας έχασαν το 10% του όγκου τους, μια «καταστροφική» απώλεια ίση με την ποσότητα που χάθηκε τις τρεις δεκαετίες που προηγήθηκαν του 1990, ανακοίνωσε ο εθνικός οργανισμός παρακολούθησης GLAMOS.

Η μέση θερμοκρασία της Ευρώπης ανεβαίνει  δύο φορές ταχύτερα σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο

Πλαγιές των Αλπεων έμειναν γυμνές από πάγο για πρώτη φορά στα χρονικά, λίμνες σχηματίστηκαν στις άκρες παγετώνων (εικόνα), ακόμα και πτώματα ορειβατών που αγνοούνταν για χρόνια ήρθαν στην επιφάνεια.

Την τελευταία διετία, ανέφερε ο οργανισμός GLAMOS, η μειωμένη χειμερινή χιονόπτωση συνδυάστηκε με επιμήκυνση της περιόδου τήξης, ιδιαίτερα το εφετινό καλοκαίρι, το θερμότερο που έχει καταγραφεί ποτέ σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σύμφωνα δε με την ελβετική μετεωρολογική υπηρεσία, τον Αύγουστο η θερμοκρασία στις Αλπεις ανέβηκε πάνω από το μηδέν μέχρι το υψόμετρο-ρεκόρ των 5.289 μέτρων.

Που σημαίνει ότι ακόμη και η κορυφή του Μον Μπλαν, του ψηλότερου βουνού της οροσειράς με υψόμετρο 4.800 μέτρα, βρέθηκε να έχει θερμοκρασίες υψηλότερες του μηδενός.

Οι επιπτώσεις ήταν μεγάλες στον χιονοδρομικό τουρισμό: το εφετινό Παγκόσμιο Κύπελλο Σκι, το οποίο φιλοξενήθηκε τον Ιανουάριο στο Αντελμπόντεν της Ελβετίας, πραγματοποιήθηκε αποκλειστικά με τεχνητό χιόνι.

Τέτοια μέτρα όμως είναι μόνοι προσωρινά. Η μέση θερμοκρασία της Ευρώπης ανεβαίνει σήμερα δύο φορές ταχύτερα σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο και οι περισσότεροι παγετώνες των Αλπεων αναμένεται να έχουν εξαφανιστεί μέχρι το τέλος του αιώνα.

Για το αλπικό λευκό όπως το γνωρίζουμε η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει.