Βιβλία είναι αυτά που επιπλέουν; Ας περιηγηθούμε στα διασημότερα βιβλιοπωλεία στον κόσμο
Η ιστορία των βιβλιοπωλείων είναι μεγάλη και άλλοτε κρύβει πόνο, άλλοτε στενούς οικογενειακούς δεσμούς.
- Αποκάλυψη in: Έψαξαν τις κάμερες για το ύποπτο «φορτίο» της τραγωδίας στα Τέμπη προ …δύο ημερών
- Αναγκαία η άμεση παρέμβαση του Αρείου Πάγου για το «χαμένο» υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη, λέει το ΠΑΣΟΚ
- Πούτιν σε Σολτς: Οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη της τη νέα εδαφική πραγματικότητα
- «Sex Education»: Ηθοποιός της σειράς κατηγορείται για 26 σεξουαλικά εγκλήματα εις βάρος παιδιών και γυναικών
Βιβλιόφιλοι και βιβλιόφιλες όλου του κόσμου ενωθείτε και αφεθείτε στη μαγεία των ιστορικών βιβλιοπωλείων σε κάθε γωνιά της γης.
Shakespeare and Company, Παρίσι
Το Shakespeare and Company περιγράφεται συχνά ως το πιο διάσημο βιβλιοπωλείο στον κόσμο – αλλά ποιο από όλες του τις εκδοχές είναι το πιο διάσημο; Στην πραγματικότητα υπήρξαν τρεις εκδοχές αυτού που συχνά περιγράφεται ως το πιο διάσημο βιβλιοπωλείο στον κόσμο: Το πρώτο το άνοιξε η Sylvia Beach το 1919 στην οδό Dupuytren. Λίγα χρόνια αργότερα, στην αναζήτηση της για μεγαλύτερο χώρο, το μετέφερε στην rue de l’Odéon. Από το 6ο διαμέρισμα του Παρισιού, η Beach κυκλοφόρησε τον Οδυσσέα του Joyce. Εκεί σύχναζε ο ίδιος ο Joyce, μαζί με τον Ernest Hemingway, την Djuna Barnes, τον Ezra Pound, την Anaïs Nin, τον Julio Cortázar,τον James Baldwin και πολλοί ακόμα από την πνευματική ελίτ της εποχής. Το βιβλιοπωλείο αναγκάστηκε να κλείσει κατά τη διάρκεια της κατοχής του Παρισιού στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του καταστήματος, αυτό έγινε επειδή η Beach αρνήθηκε να πουλήσει ένα βιβλίο σε έναν ναζί.
Μια μέρα του Δεκεμβρίου, ένας ναζί αξιωματικός μπήκε στο κατάστημά της και απαίτησε να του δώσει το τελευταίο αντίτυπο του Finnegans Wake. Η Beach αρνήθηκε να του πουλήσει το βιβλίο. Ο αξιωματικός είπε ότι θα επέστρεφε το απόγευμα για να κατασχέσει όλα τα εμπορεύματα της Beach και να κλείσει το βιβλιοπωλείο της. Αφού έφυγε, η Beach μετέφερε αμέσως όλα τα βιβλία και τα υπάρχοντα της σε ένα ασφαλές διαμέρισμα. Η αντιστασιακή άρνηση της τιμωρήθηκε με εγκλεισμό στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Βίτελ. Το βιβλιοπωλείο της δεν θα ξανάνοιγε ποτέ.
Το 1951, όμως, ο George Whitman άνοιξε στη rue de la Bûcherie ένα βιβλιοπωλείο, με το όνομα «Le Mistral», και στα τέλη της δεκαετίας του ’50 η Beach διέθεσε το όνομα στον Whitman. «Δημιούργησα αυτό το βιβλιοπωλείο όπως ένας άνθρωπος θα γράφει ένα μυθιστόρημα, χτίζοντας κάθε δωμάτιο σαν ξεχωριστό κεφάλαιο», δήλωσε στην Washington Post. «Θέλω οι άνθρωποι να ανοίγουν την πόρτα με τον τρόπο που ανοίγουν ένα βιβλίο, ένα βιβλίο που οδηγεί στο φαντασιακό κόσμο». Το Shakespeare & Company αναγεννήθηκε από τις στάχτες του και από τότε συρρέουν εκεί αναγνώστες και συγγραφείς, οι οποίοι μάλιστα διανυκτερεύουν εκεί. Περίπου 30.000 «ταξιδιώτες» έχουν περάσει κάποιο χρονικό διάστημα ζώντας στο κατάστημα. Κοιμούνται σε ράντζα και παγκάκια που βρίσκονται διάσπαρτα σε όλο το κατάστημα με αντάλλαγμα δύο ώρες εργασίας την ημέρα και δίνοντας την υπόσχεση να περνούν τουλάχιστον ένα μέρος του ελεύθερου χρόνου τους διαβάζοντας και γράφοντας μια μικρή βιογραφία της ζωής τους» . Ο Γουίτμαν πέθανε το 2011- το βιβλιοπωλείο διευθύνει τώρα η κόρη του, την οποία ονόμασε Σύλβια Μπιτς Γουίτμαν.
Το Μπουένος Άιρες θεωρείται η πρωτεύουσα του βιβλίου καθώς διαθέτει τα περισσότερα βιβλιοπωλεία ανά κάτοικο από οποιαδήποτε άλλη πόλη
The Strand, Νέα Υόρκη
Φανταστείτε ότι βρίσκεστε στη Νέα Υόρκη. Καθώς περπατάτε, φτάνετε στη Fourth Avenue, στην οποία 48 βιβλιοπωλεία είναι στριμωγμένα σε ένα τμήμα πέντε τετραγώνων μέτρων, γνωστό ως «Book Row». Εκεί, το 1927, ένας Λιθουανός μετανάστης ονόματι Μπέντζαμιν Μπας ίδρυσε το «Strand». Σήμερα είναι το μοναδικό βιβλιοπωλείο του Book Row που είναι ανοιχτό – προφανώς λόγω της σχέσης της οικογένειας Bass με την οικογένεια που κατείχε πολλά από τα κτίρια στα εν λόγω τετράγωνα-. Το 1956, ο Fred Bass, γιος του Benjamin, ανέλαβε τη λειτουργία του βιβλιοπωλείου και τον επόμενο χρόνο μετέφερε το κατάστημα στη τωρινή του θέση. Πίσω στο σήμερα, το Strand φημίζεται για την τεράστια ποικιλία του σε νέα, μεταχειρισμένα και σπάνια βιβλία αλλά και για την υιοθέτηση της τεχνικής πώλησης «με το πόδι» δηλαδή μια ομάδα ειδικών σου διαλέγει βιβλία. Η κόρη του Fred Bass, Nancy Bass Wyden είναι πλέον η ιδιοκτήτρια.
«Το The Strand είναι μέρος μιας εξαφανισμένης «φυλής» βιβλιοπωλείων στη Νέα Υόρκη», δήλωσε ένας υπάλληλος στο Literary Hub. «Έχουμε την μεγαλύτερη γκάμα μεταχειρισμένων βιβλίων, συμπεριλαμβανομένων τίτλων που εκδόθηκαν πρόσφατα. Έχουμε επίσης την καλύτερη και πιο ποικίλη επιλογή βιβλίων σχετικών με τη τέχνη στη Νέα Υόρκη, ίσως και στον κόσμο».
El Ateneo Grand Splendid, Μπουένος Άιρες
Το Μπουένος Άιρες θεωρείται η πρωτεύουσα του βιβλίου καθώς διαθέτει τα περισσότερα βιβλιοπωλεία ανά κάτοικο από οποιαδήποτε άλλη πόλη: το 2015, ο Guardian ανέφερε ότι υπάρχουν 734 βιβλιοπωλεία για έναν πληθυσμό 2,8 εκατομμυρίων κατοίκων, δηλαδή περίπου 25 βιβλιοπωλεία για κάθε 100.000 κατοίκους. Το πιο διάσημο από όλα, είναι το El Ateneo Grand Splendid. Χτισμένο από τους αρχιτέκτονες Peró και Torres Armengol, άνοιξε για πρώτη φορά ως πολυτελές θέατρο το 1919, μένωντας στην ιστορία για τις παραστάσεις τάνγκο που διοργάνωνε. Δέκα χρόνια αργότερα, μετατράπηκε σε κινηματογράφο, τον πρώτο στην πόλη που φιλοξενούσε ταινίες με ήχο. Το 2000, το θέατρο – στολίδι του Μπουένος Άιρες κινδύνευε με κατεδάφιση, μέχρι που αγοράστηκε από την Grupo Ilhsa. Μετέπειτα, νακαινίστηκε και επαναλειτούργησε ως βιβλιοπωλείο, διατηρώντας αυτούσιες τις τοιχογραφίες οροφής. Πλέον, το επισκέπτονται περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι ετησίως.
Libreria Acqua Alta, Βενετία
Αν πείτε σε κάποιον ή κάποια βιβλιόφιλο/η ότι θα πάτε στη Βενετία, μια ερώτηση θα πρέπει να αναμένετε: «Θα πάς και στο πλωτό βιβλιοπωλείο, έτσι;» ; Η απάντησή είναι μια, ναι. Το βιβλιοπωλείο «Libreria Acqua Alta» ιδρύθηκε από τον Luigi Frizzo το 2004 και δεν επιπλέει πραγματικά, αν αναλογιστούμε ότι τα πάντα επιπλέουν στη Βενετία. Μόνο τα βιβλία επιπλέουν, επειδή τοποθετούνται σε μπανιέρες, σε βάρκες και σε μια γόνδολα κανονικού μεγέθους.
Η εκκλησία και το βιβλιοπωλείο μοιάζουν σαν να είναι πλασμένα το ένα για το άλλο
Selexyz Dominicanen, Μάαστριχτ Ολλανδία
Αν λατρεύετε τα βιβλία, βρήκατε το μέρος σας. Αυτή η εκκλησία του 13ου αιώνα, υπήρξε μεγαλοπρεπής τόπος λατρείας μέχρι που το 1974, ο Ναπολέων Βοναπάρτης τη μετέτρεψε σε αποθηκευτικό χώρο. Αφού την εγκατέλειψε, παρέμεινε αποθήκη. Το 2005, το αρχιτεκτονικό γραφείο Merkx + Girod μετέτρεψε την τότε αποθήκη ποδηλάτων σε βιβλιοπωλείο. Σύμφωνα με την Guardian, ο χώρος «Δεν θα μπορούσε να είναι δημοφιλέστερος.
Το ανακαινισμένο κτίριο αποτελεί από μόνο του ένα αξιοθέατο. Η εγκατάσταση ενός πανύψηλου, τριώροφου βιβλιοπωλείου από μαύρο ατσάλι μαζί με ένα μοντέρνο αν και κάπως θορυβώδες καφέ, αποτελεί το ιδανικό μέρος. Η εκκλησία και το βιβλιοπωλείο μοιάζουν σαν να είναι πλασμένα το ένα για το άλλο». Οι Merkx + Girod κέρδισαν το βραβείο Lensvelt de Architect Interior Prize το 2007 για το μεγαλειώδες τους έργο.
*Με πληροφορίες από: lithub.com | Κεντρική φωτογραφία θέματος: a2zphoto | Flickr
- Πιτ Χέγκσεθ: Λατινικές φράσεις, ελληνικά γράμματα και όπλα – Τα τατουάζ του νέου υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ
- Πούτιν σε Σολτς: Οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη της τη νέα εδαφική πραγματικότητα
- Βεζένκοφ για την αποχώρησή του για το NBA: «Το χρωστούσα στον εαυτό μου, έκλαιγα σε όλη τη διαδρομή» (vid)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις