Μητσοτάκης για Ισραήλ: Αυτό το μακελειό πρέπει να τελειώσει το συντομότερο δυνατό
«Καταδικάζουμε τις φρικτές εικόνες, αναγνωρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα» τόνισε o πρωθυπουργός
Στα τελευταία γεγονότα στο Ισραήλ αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη Σύνοδο Ελλάδας – Βουλγαρίας – Ρουμανίας.
«Καταδικάζουμε τις φρικτές εικόνες, αναγνωρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα» τόνισε για να προσθέσει λέγοντας ότι «αυτό το μακελειό πρέπει να τελειώσει το συντομότερο δυνατό».
«Όπως η Ευρώπη και όλος ο πολιτισμένος κόσμος καταδικάζουμε τις φριχτές εικόνες με πυρά εναντίον αμάχων, με απαγωγές αθώων πολιτών και με περιστατικά σκύλευσης νεκρών. Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα. Αυτό το μακελειό πρέπει να τελειώσει το συντομότερο δυνατόν», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Αθήνα, Σόφια και Βουκουρέστι αντιμετωπίζουν όλα τα καίρια θέματα από θέσεις οι οποίες συγκλίνουν», είπε στη συνέχεια ο Έλληνας πρωθυπουργός, «κι αυτό αποτυπώνεται καθαρά και στην κοινή διακήρυξη την οποία μόλις υπογράψαμε, εστιάζοντας στη νέα μορφή που μπορεί να πάρει η τριμερής σύμπλευση και πώς αυτό το σχήμα μπορεί να αξιοποιηθεί εντός της ΕΕ ή άλλων διεθνών οργανισμών».
Η Ελλάδα φιλοδοξεί να παίξει κεντρικό ρόλο στην ενεργιακή διασυνδεσιμότητα μεταξύ Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τους δύο ομολόγους του συζήτησαν την καθοριστική σημασία που έχει η συνεργασία των χωρών τους στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Έργα όπως η αναβάθμιση του αγωγού καυσίμων Ελλάδος-Βουλγαρίας-Ρουμανίας είναι εξαιρετικά κρίσιμα. Η Ελλάδα παίζει και φιλοδοξεί να παίξει έναν κεντρικό ρόλο στην ενεργειακή διασυνδεσιμότητα μεταξύ των τριών χωρών, τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός. «Από πέρσι έχουμε τετραπλασιάσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς τους βόρειους γείτονές μας. Μάλιστα μεταφέρουμε καύσιμο μέχρι τη Μολδαβία θωρακίζοντας με αυτόν τον τρόπο την ενεργειακή ασφάλεια όλης της νοτιοανατολικής Ευρώπης».
Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύντομα θα εγκαινιαστεί και η πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης της Αλεξανδρούπολης (FSRU). Διαβεβαίωσε ότι οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα συνεχιστούν καθώς «θέλουμε να μετατρέψουμε την πατρίδα μας αλλά και ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή σε ένα κέντρο διεθνών διασυνδέσεων και διακίνησης πράσινης ενέργειας, με πρώτους σταθμούς προφανώς τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, το οποίο βέβαια απαιτεί και την ενίσχυση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων που κι αυτές έχουν μια ξεχωριστή θέση στο νέο περιφερειακό, ενεργειακό όραμα το οποίο αναπτύσσουμε».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συμφωνία των τριών ηγετών ότι η ευρωπαϊκή πορεία των δυτικών Βαλκανίων και των ανατολικών γειτόνων μπορεί να αποτελέσει μοχλό σταθερότητας στην περιοχή, θυμίζοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα ως το παλαιότερο κράτος-μέλος της Ένωσης υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών βαλκανίων εδώ και 20 χρόνια.
Την ίδια στιγμή δεν παρέλειψε να επαναλάβει ότι η συγκεκριμένη προοπτική περνά μέσα από την προσαρμογή των υποψήφιων χωρών στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, που σημαίνει σεβασμό στο διεθνές δίκαιο αλλά και απόλυτη τήρηση των κανόνων του κράτους δικαίου.
Την τριμερή σύνοδο απασχόλησαν πολύ οι μεταφορές, με αιχμή τους κάθετους οδικούς και κυρίως τους σιδηροδρομικούς άξονες, συνδεδεμένους με στρατηγικά λιμάνια. «Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον χάρτη του νέου σιδηροδρομικού εμπορευματικού διαδρόμου Βαλτικής Θάλασσας, Ευξείνου Πόντου και Αιγαίου Πελάγους», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου, «απόδειξη του πώς, όταν οι χώρες μας μπορούν να συνεργάζονται για τέτοια μεγάλα έργα υποδομής, μπορούν να διεκδικήσουν τελικά περισσότερους ευρωπαϊκούς πόρους για έργα που αφορούν την ευρύτερη περιοχή αλλά και τη γεωπολιτική σταθερότητα της Ευρώπης».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις