Σιμόν Μπάιλς: Το μετάλλιο της ψυχής
Πιο σημαντικό από τα χρυσά και το ρεκόρ, για τη Σιμόν Μπάιλς ήταν ότι και πάλι ένιωσε ευτυχισμένη
- Κίνα: Αυτοκίνητο έπεσε επάνω σε πλήθος έξω από δημοτικό σχολείο – Τουλάχιστον 10 τραυματίες
- Θα «σπάσει» η Ελλάδα το καλούπι του δεξιού λαϊκισμού στην ΕΕ;
- Η υπερθέρμανση του πλανήτη κοστίζει ζωές - Για πρώτη φορά επιστήμονες υπολογίζουν τους θανάτους
- Το ΠΑΣΟΚ πολιορκεί το κέντρο που «χάνει» η ΝΔ και τη βαφτίζει «γαλάζιο ΣΥΡΙΖΑ»
Πριν από 10 χρόνια στην Αμβέρσα, η Σιμόν Μπάιλς ήταν μόλις 16 χρονών όταν κατακτούσε το πρώτο της μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.
Σε εκείνη την παρθενική της εμφάνιση σε μεγάλη διοργάνωση είχε κατακτήσει τέσσερα μετάλλια (2 χρυσά – 1 ασημένιο – 1 χάλκινο) και όλοι μιλούσαν για το νέο αστέρι της παγκόσμιας γυμναστικής.
Λίγοι ήξεραν ότι ήδη από τότε είχε επισκεφτεί (με την παρότρυνση των προπονητών της) για πρώτη φορά ψυχολόγο τον Ρόμπερτ Άντριους, που είχε την ειδικότητα (όχι πολύ γνωστή τότε) του «αθλητικού ψυχολόγου».
Όταν είδε ότι η πιτσιρίκα δεν μιλούσε μετά από καμμιά ώρα τη ρώτησε γιατί, πήρε…πληρωμένη απάντηση.
«Μα γιατί όπως λένε όλοι σε σένα έρχονται οι τρελοί έτσι δεν είναι» με το γιατρό να χαμογελά και να της εξηγεί πως είναι εκεί για να τη βοηθήσει και πως όλοι κάποια στιγμή μπορεί να χρειαστούν μια συμβουλή από έναν ειδικό.
Δέκα χρόνια μετά και πάλι στη “Sportpaleis” της Αμβέρσας η Σιμόν Μπάιλς όχι μόνο επέστρεψε αλλά έγραψε ιστορία.
Σχεδόν δέκα μήνες πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι, η 26χρονη Αμερικανίδα, κατέκτησε τέσσερα χρυσά μετάλλια (στο σύνθετο ατομικό και ομαδικό, καθώς επίσης στην δοκό ισορροπίας και στις ασκήσεις εδάφους) ή όπως λέμε τα πήρε όλα και έφυγε.
Συνολικά έφτασε τα 30 μετάλλια σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα (23 χρυσά – 4 ασημένια – 3 χάλκινα) και μαζί και με τα 7 Ολυμπιακά μετάλλια που έχει στη συλλογή της έφτασε τα 37 στο σύνολο ξεπερνώντας το ρεκόρ του θρυλικού Λευκορώσου, Βιτάλι Σέρμπο, ο οποίος συγκέντρωσε συνολικά στην καριέρα του 33 μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες και Παγκόσμια Πρωταθλήματα.
Και όμως το μεγαλύτερο μετάλλιο ήταν το ότι επέστρεψε στους μεγάλους αγώνες μετά την αποχώρησή της στο Τόκιο.
«Μάχομαι κάθε μέρα με αυτούς τους “δαίμονες” μέσα μου και δεν εμπιστεύομαι τόσο πολύ τον εαυτό μου όσο συνήθως Δεν έχω αισθανθεί έτσι ποτέ ξανά στο παρελθόν. Η πνευματική ετοιμότητά μου δεν είναι εδώ, μαζί μου» είχε πει τότε μετά την απόφασή της να αποχωρήσει από τους τελικούς τόσο του ομαδικού όσο και του σύνθετου ατομικού της ενόργανης γυμναστικής των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο για να προστατεύσει την ψυχική της υγεία και ενώ στόχευε σε εκείνη τη διοργάνωση στα έξι χρυσά μετάλλια!
«Το να βλέπω την Σιμόν να αποχωρεί μου “ράγισε” την καρδιά. Ωστόσο, η ενέργειά της θα ανοίξει ακόμη περισσότερο την πόρτα του θέματος της ψυχικής υγείας. Κουβαλάμε οι αθλητές μεγάλο βάρος στους ώμους μας και αυτό, εκτός από τη θέληση για νίκη, είναι και μία προσωπική πρόκληση. Είναι δύσκολο να το παραδεχθείς και να ψάξεις για βοήθεια, αλλά είναι σημαντικό να το διδαχθούν και τα νέα παιδιά. Κανένας δεν είναι τέλειος» είχε δηλώσει τότε συγκλονισμένος στο NBC ο μύθος των Ολυμπιακών Αγώνων και της κολύμβησης Μάικλ Φέλπς των 28 ολυμπιακών μεταλλίων (23 χρυσά -3 ασημένια – χάλκινα) αλλά και των προβλημάτων κατάθλιψης και αλκοολισμού.
Η Σιμόν Μπάιλς που εκτός από τα πολύ δύσκολα παιδικά χρόνια (με διαλυμένη οικογένεια) είχε πέσει στα «δίχτυα» του γιατρού-τέρας της εθνική ομάδας γυμναστικής των ΗΠΑ, Λάρι Νάσαρ και είχε κακοποιηθεί σεξουαλικά από αυτόν όπως και δεκάδες άλλα κορίτσια.
Αυτή η μάχη για την ψυχική της υγεία αποδείχθηκε πιο δύσκολη και επίπονη από την αθλητική έστω και αν είχε αγωνιστεί κάποτε με πέτρα στα νεφρά ή με σπασμένα δάχτυλα και δεν είχε κάνει πίσω.
«Ημουν συναισθηματικά φορτισμένη επειδή εδώ συμμετείχα για πρώτη φορά σε παγκόσμιο πριν από δέκα χρόνια και τώρα η έκτη συμμετοχή μου είναι πάλι στην Αμβέρσα. Είναι τρελό. Δεν έχω λόγια στην πραγματικότητα. Η ενέργεια του κόσμου, ο ανταγωνισμός. Είμαι απλά ενθουσιασμένη που βρίσκομαι εδώ, για να νιώσω ξανά την πίεση. Νομίζω ότι έμαθα πολλά προχωρώντας μπροστά» είπε στις πρώτες της δηλώσεις μετά τα τέσσερα χρυσά και στη συνέχεια ξέσπασε:
«Ανησυχούσα λίγο, αλλά ήξερα ότι είχα προπονηθεί σωστά και είπα στον εαυτό μου, «Πάμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε», οπότε δεν αγχώθηκα για τον αριθμό των μεταλλίων ή το χρώμα τους. Δεν μπορώ να απαντήσω σε ερωτήσεις για το μέλλον, απλά ζω το παρόν. Αισθάνομαι πολύ καλύτερα. Υπάρχουν διοργανώσεις την επόμενη χρονιά και πρέπει να τελειοποιήσω κάποια πράγματα. Αλλά νιώθω πολύ καλά, πολύ πιο άνετα και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση από πριν. Πλέον, μπλοκάρω τον εξωτερικό… θόρυβο και δεν τον αφήνω να με ενοχλεί. Κάνω πράγματα που μου αρέσει πολύ να κάνω και να μην λέω ναι σε όλα».
«Έπρεπε να μάθω να λέω όχι και αυτή είναι συνήθως η πρώτη μου απάντηση τώρα. Έχει αλλάξει ο τρόπος που άφηνα τα πράγματα να με επηρεάζουν. Πριν, κάθε φορά που πήγαινα στο αγωνιστικό σετ, ανησυχούσα λίγο περισσότερο για το βάθρο, ενώ τώρα λέω πως δεν με νοιάζει» είπε η μεγάλη αυτή αθλήτρια που η μεγαλύτερη επιτυχία της είναι που βρήκε την εσωτερική της ισορροπία και είναι έτοιμη για μια συγκλονιστική παρουσία σε λίγους μήνες στο Παρίσι και στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Αυτή τη φορά ψυχικά απελευθερωμένη…
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις