Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Καθαρή στήριξη του Ισραήλ από την Αθήνα

Καθαρή στήριξη του Ισραήλ από την Αθήνα

Η ελληνική διπλωματία παρακολουθεί τις εξελίξεις, με τους διπλωμάτες και τους αναλυτές να μην κρύβουν την ανησυχία τους για τα όσα μπορεί να ακολουθήσουν

Σαφή θέση υπέρ του δικαιώματος του Ισραήλ στην αυτοάμυνα πήρε η Αθήνα καταδικάζοντας ξεκάθαρα τις επιθέσεις από τη Γάζα που προκάλεσαν μεγάλο αριθμό θυμάτων, κυρίως αμάχων. Με θέση να παίρνουν άμεσα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, το υπουργείο Εξωτερικών και σειρά υπουργών, όπως ο Νίκος Δένδιας.

Ο πόλεμος που ξεκίνησε από την επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ βάζει ξανά φωτιά στη Μέση Ανατολή και απειλεί να αποσταθεροποιήσει την ευρύτερη περιοχή.

Αμεση ήταν η κινητοποίηση της Αθήνας και για την επιστροφή των ελλήνων πολιτών που βρίσκονται στην περιοχή.

Η ελληνική διπλωματία παρακολουθεί τις εξελίξεις, με τους διπλωμάτες και τους αναλυτές να μην κρύβουν την ανησυχία τους για τα όσα μπορεί να ακολουθήσουν. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αθήνα έχει στρατηγική σχέση με το Ισραήλ, ενώ διατηρεί συμμαχίες και με τις χώρες του αραβικού κόσμου, επιδιώκοντας να παγιώσει τον ρόλο της και ως γέφυρα της Μέσης Ανατολής με την Ευρώπη.

Το ενδεχόμενο μιας περιφερειακής ανάφλεξης σημειώνεται ως σοβαρός κίνδυνος που μπορεί να αποσταθεροποιήσει την περιοχή και να εκτροχιάσει τις προσπάθειες εξομάλυνσης σχέσεων που βρίσκονταν σε εξέλιξη μεταξύ αραβικών χωρών και Ισραήλ εδώ και καιρό.

Οι ισορροπίες

Οπως σημείωναν διπλωματικές πηγές στα «ΝΕΑ», σημασία έχει και τι ισορροπίες θα χαραχθούν στις χώρες του αραβικού κόσμου, σε Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική. Τι στάση θα κρατήσουν και πόσο θα επιλέξουν να σκληρύνουν τις γραμμές τους.

Με τις λεγόμενες «Συμφωνίες του Αβραάμ» να μπαίνουν σε κάθε περίπτωση σε μία περίοδο δοκιμασίας. Συμφωνίες που ήρθαν ως αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων και διπλωματικών προσπαθειών ετών. Ο αραβικός κόσμος σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν κάποιοι επιλέξουν να διατηρήσουν κάποιες ισορροπίες, δεν θα μπορεί να πάρει θέση ξεκάθαρα υπέρ του Ισραήλ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, καταγράφηκαν συνολικά 149 έλληνες επισκέπτες που βρέθηκαν στο Ισραήλ για προσκυνηματικό τουρισμό. Οπως ανακοινώθηκε χθες, το ΥΠΕΞ, μέσω της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Τελ Αβίβ και του Γενικού Προξενείου στα Ιεροσόλυμα, βρισκόταν από την αρχή σε διαρκή επαφή με τους έλληνες επισκέπτες που βρίσκονται στην περιοχή.

Οπως επισημάνθηκε από το ΥΠΕΞ, από τα 149 καταγεγραμμένα άτομα, τα 81, που ήταν μέρος δύο οργανωμένων εκδρομών, είχε προγραμματιστεί να αναχωρήσουν χθες βράδυ στις 21.30 από το αεροδρόμιο «Μπεν Γκουριόν» με προορισμό την Αθήνα. «Για τους υπόλοιπους μεμονωμένους επισκέπτες καταβάλλεται προσπάθεια ώστε η επιστροφή τους να γίνει με ασφάλεια στον συντομότερο δυνατό χρόνο» ανέφερε χθες το βράδυ το υπουργείο Εξωτερικών.

Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Φωτιά στη Μέση Ανατολή

Μπορεί η διπλωματία να δώσει λύση στην κρίση της Μέσης Ανατολής;

Την ώρα που η Μέση Ανατολή αντιμετωπίζει δύο πολέμους, εγείρεται το ερώτημα αν υπάρχει η διάθεση εξεύρεσης λύσης από τις εμπλεκόμενες πλευρές

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024