Η τεχνητή νοημοσύνη σύντομα θα καταναλώνει την ενέργεια που χρειάζεται μια χώρα
Μέχρι το 2027, οι υπολογιστές που τρέχουν εφαρμογές ΑΙ εκτιμάται ότι θα καταναλώνουν 85 με 134 τεραβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας τον χρόνο.
Τα αχανή κέντρα δεδομένων στα οποία τρέχουν οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) όλο και επεκτείνονται και σε λίγα χρόνια θα καταναλώνουν όση ηλεκτρική ενέργεια χρειάζεται μια ανεπτυγμένη χώρα, προειδοποιεί νέα μελέτη.
Μετά το περυσινό ντεμπούτο του ChatGPT της OpenAI, το οποίο μέσα σε δύο μήνες συγκέντρωσε 100 εκατομμύρια χρήστες, εταιρείες όπως η Google και η Meta Platforms μπήκαν δυναμικά στο παιχνίδι της ΑΙ με επενδύσεις δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Μέχρι το 2027, εκτιμά η μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Joule, οι υπολογιστές που τρέχουν εφαρμογές ΑΙ θα καταναλώνουν 85 με 134 τεραβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας τον χρόνο, σύμφωνα με ένα μέσο σενάριο. Το νούμερο αντιστοιχεί χονδρικά στην ετήσια κατανάλωση της Αργεντινής, της Ολλανδίας ή της Ελβετίας και φτάνει γύρω στο 0,5% της παγκόσμιας κατανάλωσης.
Οι απαιτήσεις της βιομηχανίας ΑΙ θα μπορούσαν έτσι να αυξήσουν τις παγκόσμιες εκπομπές άνθρακα, εκτός αν χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Το τσιπ DGX A100 της Nvidia καταναλώνει 6,5 κιλοβάτ, ενώ το ισχυρότερο DGX H100 φτάνει τα 10,2 κιλοβάτ
Το 2022, επισημαίνουν οι New York Times, η συνολική κατανάλωση των κέντρων δεδομένων σε όλο τον κόσμο, ανεξαρτήτως εφαρμογής, εκτιμάται ότι έφτανε το 1 με 1,3% της παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Η κατανάλωση αυτή όλο και αυξάνει, όμως η ΑΙ θα μπορούσε να κάνει την αύξηση πιο απότομη.
Τη νέα μελέτη υπογράφει ο Άλεξ Ντε Βρις, διδακτορικός φοιτητής του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ και ιδρυτής της οργάνωσης Digiconomist που υπολογίζει την κατανάλωση ενέργειας στην ψηφιακή υποδομή του κρυπτονομίσματος Bitcoin.
Η κατανάλωση της τεχνητής νοημοσύνης είναι αδύνατο να υπολογιστεί με ακρίβεια, δεδομένου ότι οι εταιρείες δεν αποκαλύπτουν λεπτομέρειες για τις υποδομές τους.
Για να καταλήξει σε μια χονδρική εκτίμηση ο Ντε Βρις χρησιμοποίησε τις προβλέψεις για τις πωλήσεις των συστημάτων A100 της Nvidia, τον εξοπλισμό που χρησιμοποιείται σχεδόν στο 95% της αγοράς ΑΙ.
Το τσιπ DGX A100 καταναλώνει για παράδειγμα 6,5 κιλοβάτ, ενώ το ισχυρότερο DGX H100 φτάνει τα 10,2 κιλοβάτ. Σύμφωνα με τις τελευταίες διαθέσιμες προβολές, η Nvidia θα παραδώσει περίπου 1,5 εκατ. τέτοια συστήματα έως το 2027.
Η Nvidia αναμένεται να διατηρήσει την ηγετική θέση της τα επόμενα χρόνια, αν και εταιρείες όπως η Google αναπτύσσουν παράλληλα και τα δικά τους, εξειδικευμένα τσιπ, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να έχουν μικρότερες ενεργειακές απαιτήσεις.
Δεδομένου πάντως ότι ο λογαριασμός ρεύματος είναι το μεγαλύτερο έξοδο ενός κέντρου δεδομένου, οι εταιρείες ημιαγωγών έχουν κίνητρο να μεγιστοποιήσουν την ενεργειακή απόδοση των τσιπ.
- Ο Άγιαξ τιμάει την ιστορία του: Με το πρώτο σήμα οι φανέλες της επόμενης σεζόν (pics, vid)
- Σαμαράς: Το ρήγμα στη Νέα Δημοκρατία απασχολεί τον διεθνή Τύπο – Πώς βλέπουν το «διαζύγιο» στην Τουρκία
- Σαμαράς: Ενόχλησε το Μαξίμου η πρόταση να γίνει ΠτΔ ο Καραμανλής, λέει συνεργάτης του – «Δεν αποκλείω νέο κόμμα»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις