Ισραήλ: Αγωνία για τις εμπορικές συναλλαγές με την Ελλάδα
Οι ελληνικές και ισραηλινές επενδύσεις στις δύο χώρες
- Συνελήφθησαν ανήλικοι και οι γονείς τους μετά από επίθεση σε ναυτικό - Τον χτύπησαν με γκλοπ
- Επίθεση με μαχαίρι σε δημοτικό σχολείο στο Ζάγκρεμπ - Ένας μαθητής νεκρός και 7 τραυματίες
- Δύο από τις πιο μολυσμένες πόλεις του κόσμου βρίσκονται στα Βαλκάνια
- Ολα όσα πρέπει να ξέρετε για το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2» – Οδηγός με 32 ερωταπαντήσεις
«Φωτιά» στη γεωπολιτική σκακιέρα, αλλά και στην οικονομία έβαλε ο πόλεμος στο Ισραήλ, μετά την επίθεση της Χαμάς στην Γάζα. Η ανησυχία για τις επιπτώσεις είναι μεγάλη στις διεθνείς αγορές, αλλά και στην Ελλάδα που έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια τις διμερείς εμπορικές σχέσεις, με επίκεντρο τις επενδύσεις και τον τουρισμό.
Οι ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Ισραήλ έχουν ισχυρό αποτύπωμα, και έχουν επενδύσει σημαντικά κεφάλαια για την ανάπτυξη της παρουσίας τους στην περιοχή. Η αγωνία για την επόμενη μέρα και την κατάληξη της σύγκρουσης είναι μεγάλη, αφού στην παρούσα φάση δεν φαίνεται από πουθενά προοπτική κατάπαυσης του πυρός.
Μια από τις ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιείται σε ισραηλινό έδαφος είναι η Jumbo. Η εταιρεία του επιχειρηματία Απόστολου Βακάκη λειτούργησε στα τέλη Μαρτίου το πρώτο κατάστημα Jumbo στην λεγόμενη «πόλη των βασιλέων» Eilat στο Ισραήλ, με στόχο την επέκταση του brand και σε άλλες πόλεις μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.
Το Eilat είναι η νοτιότερη πόλη του Ισραήλ, ένα από τα πιο δημοφιλή θέρετρα της χώρας, κυρίως για τον χειμώνα και λόγω της δημοφιλίας του ήταν από τους πρώτους προορισμούς – στόχους της Jumbo , μετά από συζητήσεις με τον ντόπιο συνεργάτη (με την μορφή του franchisee), την Fox Group.
Παρουσία στο Ισραήλ έχει και η Σωληνουργεία Κορίνθου. Μέσα στο καλοκαίρι η Chevron Mediterranean Limited ανέθεσε στη Σωληνουργεία Κορίνθου έργο στον κλάδο των σωλήνων χάλυβα. Σύμφωνα με την έκθεση της Ελληνικής Πρεσβείας στο Τέλ Αβίβ, η επιτυχία προηγούμενων συνεργασιών, αλλά και η πρόσφατη ανάθεση του έργου Tamar το 2022, οδήγησε στην ανάθεση της κατασκευής και προμήθειας περίπου 118 χλμ. σωλήνων χάλυβα ευθείας ραφής βυθιζόμενου τόξου (SAWL) για τον υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου Leviathan, Το κοίτασμα φυσικού αερίου Leviathan βρίσκεται στην ανατολική Μεσόγειο, που φιλοξενεί επίσης τα πεδία Tamar και Karish-Tanin.
Επίσης, στα ισραηλινά ράφια των σούπερ μάρκετ παρουσία διατηρεί και η Κολιός. Η ελληνική εταιρεία γαλακτοκομικών προϊόντων συνεργάζεται από το 2011 με την μεγαλύτερη εταιρεία διακίνησης τροφίμων στο Ισραήλ, την Shufershall.
Το τουριστικό άλμα
Ιδιαίτερη δυναμική παρουσιάζει το κομμάτι του τουρισμού από το Ισραήλ, ο οποίος ειδικά για την Αθήνα εξελίσσεται σε… φλέβα χρυσού. Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι οι ισραηλινοί τουρίστες ξοδεύουν αρκετά στην αγορά της πρωτεύουσας και μάλιστα έχουν ανέβει στο top 5 των κορυφαίων πελατών, μαζί με τους Αμερικάνους. Την άλλη μεγάλη δύναμη που έρχεται να δώσει σημαντική ώθηση…
Ο εμπορικός κόσμος ελπίζει σε γρήγορο τερματισμό της σύρραξης και στην εξομάλυνση των απευθείας πτήσεων ανάμεσα στις δυο χώρες, προκειμένου να μην χαθεί το μομέντουμ που έχει αναπτυχθεί για σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης.
Είναι ενδεικτικό πως το 2022 καταγράφηκε ιστορικό ρεκόρ αφίξεων από το Ισραήλ στην Ελλάδα φθάνοντας σε 722.549 επισκέπτες. Αριθμός που αντιστοιχεί στο 3% του συνόλου των διεθνών αφίξεων στα αεροδρόμια της χώρας. Σε επίπεδο προτίμησης, η Ελλάδα ήταν σταθερά μεταξύ των δημοφιλέστερων τουριστικών προορισμών για τους Ισραηλινούς, μαζί με την Γαλλία, την Ιταλία και την Τουρκία.
Ισχυρό ενδιαφέρον για ελληνικά assets
Με… φόρα όμως έρχονται και οι επενδυτές από το Ισραήλ, οι οποίες όπως όλα δείχνουν επιχειρούν να εκμεταλλευθούν τις ευκαιρίες που παρουσιάζει η ελληνική αγορά. Οι προοπτικές μεγέθυνσης του ελληνικού ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια, όπως καταγράφηκε σε πλήθος εκθέσεων έχει προσελκύσει σημαντικούς επενδυτές στην χώρα.
Το ραντάρ των ισραηλινών κεφαλαίων επεκτείνεται σε διάφορους κλάδους. Οι καταγεγραμμένες επενδύσεις από το Ισραήλ στην Ελλάδα συγκεντρώνονται κυρίως στους κλάδους της αμυντικής βιομηχανίας, των ακινήτων, των τουριστικών υποδομών και ξενοδοχείων και των χρηματοπιστωτικών-ασφαλιστικών δραστηριοτήτων.
Στον τομέα των ακινήτων και των ξενοδοχειακών υποδομών, οι ισραηλινοί ενδιαφέρονται να επωφεληθούν από τις ευκαιρίες που προσφέρονται από το πρόγραμμα της «Χρυσής Βίζας» αλλά και από την ραγδαία άνοδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων, τύπου Airbnb.
Στο επίκεντρο βρίσκονται και οι τομείς της έρευνας και καινοτομίας, της φαρμακευτικής κάνναβης καθώς και των ΑΠΕ. Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση της Ελληνικής Πρεσβείας στο Ισραήλ, ανάμεσα στις σημαντικές βρίσκονται των Brown Hotels, Frank Group, Fattal Group, Zoia Fund, Ficus Investments, G4 BZPW σε ξενοδοχειακές μονάδες, της Tikun Olam στην παραγωγό φαρμακευτικής κάνναβης, της SK Group-Plasan και Elbit Systems στον τομέα της άμυνας, της Israel Shipyards στις ναυπηγικές εγκαταστάσεις και των YVS και Νofar στις ΑΠΕ.
Οι ελληνικές εξαγωγές
Ανησυχία υπάρχει και στις τάξεις των εξαγωγέων, οι οποίοι έχουν διεισδύσει αρκετά στην ισραηλινή αγορά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2022, κατεγράφη αύξηση των εξαγωγών της Ελλάδας προς το Ισραήλ κατά 54,9% σε σχέση με το 2021. Οι ελληνικές εξαγωγές έφθασαν τα 850 εκατ. ευρώ έναντι 548,78 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας ιστορικό ρεκόρ
Το σημαντικότερο στοιχείο των εξαγωγών της Ελλάδας κατά το 2022 ήταν η μεγάλη αύξηση των εξαγωγών πετρελαιοειδών αύξηση κατά 182,5% καθώς και διαφόρων βιομηχανικών προϊόντων που χρησιμοποιούνται κυρίως στην ανάπτυξη της βιομηχανίας άντλησης υδρογονονανθράκων και στο κατασκευαστικό τομέα του Ισραήλ όπως χαλκοσωλήνες, σιδηροσωλήνες, σύρματα.
Πηγή: ΟΤ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις