Σκύλος: Γιατί θάβει αντικείμενα; – Οι ενστικτώδεις συμπεριφορές του σκύλου
Ο σκύλος έχει έμφυτη παρόρμηση, που υποκινεί τις αντιδράσεις του για τη διατήρησή του στη ζωή και τη διαιώνιση τού είδους του. Δηλαδή, έχει ένστικτα, που εξηγούν πολλές συμπεριφορές του
Ο σκύλος είναι πολύ καλός «μαθητής». Είναι πρόθυμος και συνεργάσιμος όταν θέλουμε να τον «διδάξουμε» νέες συμπεριφορές, αρκεί να γνωρίζουμε τον σωστό τρόπο.
Μπορεί να μάθει, και να υιοθετήσει, διάφορες απλές συμπεριφορές και με την κατάλληλη εκπαίδευση μπορεί να αποκτήσει και σύνθετες «γνώσεις».
«Ο σκύλος μπορεί να διδαχθεί και να εκτελεί απλά συνθήματα, όπως το «κάτσε», αλλά και να αποκτήσει σύνθετες δεξιότητες, όπως να ψάχνει και να βρίσκει μία συγκεκριμένη οσμή αντικειμένου ή ζωντανού οργανισμού, κ.α
Επίσης, ο σκύλος γεννιέται με μια σειρά από ένστικτα, τα οποία είναι καταγεγραμμένα στο DNA και, πολλά από αυτά, αναπτύσσονται καθώς τον βοηθούν να επιβιώνει. Τα ένστικτα του, κατά κύριο λόγο, διαφυλάσσουν την ασφάλεια του», επισημαίνει ο επαγγελματίας εκπαιδευτής σκύλων, Δημήτρης Πιτσικάλης.
Οι ενστικτώδεις συμπεριφορές των σκύλων είναι πάρα πολλές, αλλά με το πέρασμα του χρόνου, κάποιες ατονούν
Ένστικτα σκύλου
Ποιες είναι όμως, οι συμπεριφορές που εκδηλώνει ο σκύλος και βασίζονται στα ένστικτά του; Ο κ. Πιτσικάλης μάς απαριθμεί μερικές από αυτές:
1. Οι σκύλοι στριφογυρίζουν ή/ και «σκάβουν» πριν ξαπλώσουν
Μία από τις πιο συνηθισμένες συμπεριφορές σκύλων, που παρατηρούμε, είναι το στριφογύρισμα ή/και το «σκάψιμο» της επιφάνειας πριν ξαπλώσει.
Η επικρατέστερη άποψη, για την εξήγηση της συγκεκριμένης συμπεριφοράς, είναι πως οι σκύλοι προσπαθούν να φτιάξουν «φωλιά» που θα είναι δροσερή ή ζεστή – αναλόγως με την θερμοκρασία που επικρατεί. Παράλληλα, θα είναι προστατευμένοι, κατά τη διάρκεια του ύπνου τους.
Άρα, έτσι εξηγείται η συμπεριφορά των σκύλων, που ενώ κοιμούνται σε μαλακό κρεβάτι ή πάνω στον καναπέ, φτιάχνουν «φωλιά», πριν ξαπλώσουν.
Πρόκειται λοιπόν, για ενστικτώδη συμπεριφορά, η οποία είναι καταγεγραμμένη στο μυαλό του σκύλου μας, ανεξαρτήτως ότι δεν υπάρχει κανένας εμφανής, για εμάς, λόγος, που το κάνει.
2. Κρύβουν αντικείμενα
Να θάβει ο σκύλος μας διάφορα αντικείμενα ίσως, μας φαίνεται ανώφελο ή και κάποιες φορές αστείο. Για εκείνον όμως, είναι μια συμπεριφορά που συνδέεται άμεσα με την επιβίωσή του.
Πολύτιμα αντικείμενα, όπως κόκαλα ή παιχνίδια «θάβονται» συχνά από τον σκύλο μας, στην περίπτωση που τα χρειαστεί.
Ενστικτωδώς, ο σκύλος αποθηκεύει κυρίως τροφή, προκειμένου να μην πεινάσει.
Παρόλο που ο σύγχρονος κατοικίδιος σκύλος σιτίζεται, συνήθως, με πρόγραμμα ρουτίνας, η συγκεκριμένη συμπεριφορά είναι βαθιά ριζωμένη μέσα του.
Ακόμη κι αν δεν του έχει λείψει ή δεν του έχουμε καθυστερήσει ποτέ το γεύμα του, είναι πολύ πιθανόν να τον δούμε να αποθηκεύει ένα κόκκαλο, για τις «δύσκολες ώρες».
3. Χαιρετισμός ανάμεσα σε σκύλους μέσω της όσφρησης
Ο παραδοσιακός τρόπος γνωριμίας/ χαιρετισμού των σκύλων μπορεί να μάς φαίνεται «περίεργος», αλλά για εκείνους, να μυρίζουν τα οπίσθια ενός άλλου σκύλου είναι μία ενστικτώδης συμπεριφορά.
Με τη συγκεκριμένη συμπεριφορά ο σκύλος συλλέγει πληροφορίες για τον άλλο σκύλο μέσω των εκκρίσεων των πρωκτικών αδένων. Πληροφορίες που αφορούν τόσο την υγεία του άλλου σκύλου όσο και τη συναισθηματική του κατάσταση.
Οι ενστικτώδεις συμπεριφορές των σκύλων είναι πάρα πολλές, όπως επισημαίνει ο κ. Πιτσικάλης, αλλά καθώς οι σκύλοι ζουν δίπλα στον άνθρωπο χιλιάδες χρόνια, με το πέρασμα του χρόνου, παρατηρούμε ότι κάποιες από αυτές ατονούν.
«Οφείλουμε να σεβόμαστε αυτές τις χαριτωμένες συμπεριφορές, αλλά υπάρχουν και κάποιες που πιθανότατα να μας θορυβήσουν: η διαφύλαξη αντικειμένων και φαγητού ή η διαφύλαξη χώρου. Ενστικτώδεις συμπεριφορές, βαθιά ριζωμένες.
Αν κάποια από αυτές τις συμπεριφορές δημιουργεί πρόβλημα στη συμβίωσή μας, για παράδειγμα η διαφύλαξη του φαγητού του τότε σε καμία περίπτωση δεν επιπλήττουμε το ζώο μας και δεν ερχόμαστε σε αντιπαράθεση μαζί του.
Ο σκύλος μας εκείνη τη στιγμή διαφυλάσσει το φαγητό του. Δεν το κάνει γιατί έχει πρόβλημα μαζί μας, αλλά επειδή το επιτάσσει η ίδια του η φύση», διευκρινίζει ο κ. Πιτσικάλης και επισημαίνει:
Σε αυτές τις περιπτώσεις απευθυνόμαστε σε κάποιο επαγγελματία, ο οποίος θα μας εξηγήσει από που προέρχεται η συμπεριφορά και θα βοηθήσει τον σκύλο μας να τη διαχειριστεί, αν όχι να εξαλείψει τις αντιδράσεις του».
● Ο κ. Δημήτρης Πιτσικάλης είναι επαγγελματίας εκπαιδευτής σκύλων με 20ετή εμπειρία. Το 1994, σε ηλικία 16 ετών, πέρασε τις Εξετάσεις Σκύλου Συνοδείας (BH) και Συμπεριφοράς/Χαρακτήρα (VT) με τον πρώτο του σκύλο, ένα θηλυκό Dobermanονόματι “Υβόν”. Η εξέταση Σκύλου Συνοδείας (BH) και Συμπεριφοράς/Χαρακτήρα (VT) είναι μια εξέταση κατά την οποία ο σκύλος πρέπει να παρουσιάσει τις κοινωνικές του δεξιότητες, αλλά και τη σχέση και υπακοή του προς τον ιδιοκτήτη του.
Έχει παρακολουθήσει δεκάδες σεμινάρια, τόσο εκπαίδευσης σκύλων όσο και Κυναθλημάτων (Knut Fuchs, Peter Scherk, Ivan Balabanov, Bart Bellon, κ.ά).
Το 2013 κατέκτησε τον τίτλο IPO III (IGP III), τον μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας του αθλήματος, που περιλαμβάνει καθήκοντα προστασίας, υπερπήδηση εμποδίου με επαναφορά αντικειμένου, αναρρίχηση τοίχου, υπακοή και ιχνηλασία.
Έχει πάρει μέρος σε πολλές εκθέσεις μορφολογίας, παίρνοντας δύο φορές τον Τίτλο “Πρωταθλητής Ελλάδος” με τον σκύλο του Diesel – pedigree name: Dreaming about twister chaser o’bg. Έχει πιστοποίηση Ερεθιστή (IGP Helper) και έχει παρακολουθήσει σεμινάρια Έρευνας και Διάσωσης με εισηγητή τον Borut Modic.
Επιλέχθηκε και συμμετείχε ως Ιχνηθέτης (IGP Track Layer) στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Βελγικών Ποιμενικών που διεξήχθη τον Μάιο του τρέχοντος έτους (2022) στην Ελλάδα.
Έχει ζήσει και εργαστεί ως εκπαιδευτής σκύλων στη Γερμανία και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει μεγάλη εμπειρία σε σκύλους με προβλήματα συμπεριφοράς και ιδιαίτερα με επιθετικές συμπεριφορές.
Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Ο Φουκώ διαβάζει Χέγκελ
- Βατικανό: Μπορείτε να περιηγηθείτε ψηφιακά στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη