«Ήμασταν σαν στόχοι σε πεδίο βολής»
Το μουσικό φεστιβάλ Nova ήταν το πρώτο και το πιο αιματηρό σημείο της εισβολής. Τουλάχιστον 260 άνθρωποι δολοφονήθηκαν εκεί, ενώ τα μέλη της Χαμάς έκαναν επιδρομές και στα κοντινά χωριά
Οταν ο Χάνοκ Κοέν περπατούσε στο ξέφωτο του δάσους κοντά στο κιμπούτς Ρέιμ στο Νότιο Ισραήλ πριν από τα ξημερώματα του Σαββάτου, χιλιάδες νέοι χόρευαν ήδη κάτω από τον νυχτερινό ουρανό ή βρίσκονταν στις σκηνές που είχαν στήσει τριγύρω, σε αυτό το κομμάτι της ερήμου Νεγκέβ.
Η μουσική στο φεστιβάλ, γνωστό ως Nova, ήταν τόσο δυνατή που ο 31χρονος κάτοικος του Τελ Αβίβ είδε τους πυραύλους να σκάνε στον αέρα πριν ακούσει τον ήχο τους. Μια χούφτα αστυνομικών έφτασαν σύντομα και διέλυσαν το πάρτι, φωνάζοντας «Χρώμα Κόκκινο» – κωδικός στο Ισραήλ για εισερχόμενες ρουκέτες.
«Πυροβολούσαν ανθρώπους από ένα μέτρο»
Καθώς οι παρευρισκόμενοι έτρεχαν με τα πόδια προς τα αυτοκίνητά τους ή ξάπλωναν στο έδαφος περιμένοντας να περάσει το μπαράζ, εκδηλώθηκε ένα άλλο είδος κινδύνου. Ο Κοέν παρακολούθησε καθώς τέσσερα φορτηγά γεμάτα με ένοπλους και ένοπλοι με μοτοσικλέτες περικύκλωσαν τον δρόμο που οδηγούσε έξω από τον χώρο της εκδήλωσης, ο οποίος ήταν μπλοκαρισμένος από αυτοκίνητα που προσπαθούσαν να φύγουν από την περιοχή.
«Πυροβολούσαν ανθρώπους από ένα μέτρο», περιέγραψε ο Κοέν στο «New Yorker». «Αυτές ήταν εκτελέσεις. Ημασταν σαν στόχοι σε πεδίο βολής».
Συντονισμένη επίθεση
Το δημοφιλές μουσικό φεστιβάλ ήταν ένας από τους πρώτους χώρους που στοχοποιήθηκαν από την, άνευ προηγουμένου, χερσαία εισβολή της Χαμάς στο Ισραήλ. Είναι επίσης το πιο αιματηρό σημείο της εισβολής. Τουλάχιστον 260 άτομα δολοφονήθηκαν εκεί. Τα μέλη της Χαμάς έκαναν επιδρομές και σε κοντινές κοινότητες, πηγαίνοντας από σπίτι σε σπίτι, σκοτώνοντας και παίρνοντας κατοίκους – σε ορισμένες περιπτώσεις, ολόκληρες οικογένειες – ως ομήρους.
Η επίθεση στο φεστιβάλ φάνηκε όχι μόνο προμελετημένη αλλά και εξαιρετικά συντονισμένη. Βίντεο που ανέβασαν οι παρευρισκόμενοι έδειχναν τον ουρανό από πάνω τους ξαφνικά διάστικτο με μέλη της Χαμάς να πέφτουν με αλεξίπτωτα πλαγιάς. «Εμφανίστηκαν σε οργανωμένο σχηματισμό», λέει ο Κοέν, που προσθέτει ότι ο δρόμος για την εκδήλωση ήταν περικυκλωμένος.
Καθώς οι ένοπλοι άδειαζαν τα όπλα τους στους παρευρισκομένους και έριχναν χειροβομβίδες, ο Κοέν και ένας φίλος του βγήκαν από τον κεντρικό δρόμο με το τζιπ τους και μπήκαν σε ένα κοντινό χωράφι. Από εκεί, μέσα από χωματόδρομους έφτασαν στον κεντρικό αυτοκινητόδρομο, ο οποίος ήταν ήδη κατεστραμμένος από οβίδες.
«Παρακαλώ, σώστε μας!»
Αλλοι στο φεστιβάλ ήταν λιγότερο τυχεροί. Οι εικόνες έδειξαν αυτοκίνητα στον δρόμο γεμάτα τρύπες. Βίντεο απεικόνιζαν ανθρώπους να τρέχουν και μετά να πέφτουν πυροβολημένοι στο έδαφος.
Πολλοί προσπάθησαν να τρέξουν και να βρουν καταφύγιο σε κοντινά περιβόλια. Ανάμεσά τους ήταν και η Λιόρ Οχαγιόν, η οποία στις 11 το πρωί του Σαββάτου ανάρτησε στα social media ότι μαζί με τρεις φίλες της είχαν καταφύγει σε χωράφι επί ώρες, ενώ άκουγαν πυροβολισμούς τριγύρω. «Παρακαλώ, σώστε μας!!!!», έγραψε, δείχνοντας μια φωτογραφία όπου ήταν κρυμμένες μένα σε ψηλό γρασίδι.
Ο Μοσέ Ορ πήγαινε νότια το Σάββατο στο πλαίσιο της κλήσης εφέδρων, όταν ένας γνωστός τού έστειλε μήνυμα ότι κυκλοφορούσε βίντεο με τον αδελφό του, τον 30χρονο Αβινάταν, που τον έδειχνε δεμένο πισθάγκωνα να τον σέρνει μια ομάδα ενόπλων. Η φίλη του Νόα Αργκαμάνι ούρλιαζε προς το μέρος του, καθώς την είχαν ανεβάσει μέλη της Χαμάς σε μια μοτοσικλέτα και την απομάκρυναν.
Ψεύτικες ελπίδες
«Ο ουρανός έπεσε και με πλάκωσε», περιγράφει ο Μοσέ. Ηξερε ότι ο Αβινάταν και η Νόα είχαν πάει στο φεστιβάλ Nova. «Αλλά γεμίζεις την καρδιά σου με ψεύτικη ελπίδα. Λες συνέχεια στον εαυτό σου ότι τελείωσε η μπαταρία του κινητού του ή ότι δραπέτευσε στο δάσος. Μετά παρακολουθείς το χειρότερο: τον αδελφό σου στα χέρια τρομοκρατών».
Εκτοτε ο Μοσέ δεν έχει κανένα νέο από τον αδελφό του ούτε κάποια πληροφόρηση από τις Αρχές. Λέει ότι είχε υπηρετήσει σε μάχιμη μονάδα στον στρατό, όπως και ο Αβινάταν. «Υπηρετήσαμε τη χώρα για τη χώρα. Αλλά η αίσθηση τώρα είναι ότι η χώρα δεν νοιάζεται για εμάς».
Θλίψη και ανησυχία επικρατούν και στο σπίτι της Νόα Αργκαμάνι. Στο σπίτι της, στην πόλη Μπερ Σίβα, συμπαραστέκονται στους γονείς της οι φίλοι της, όπως ο Σλόμιτ Μαρτσιάνο, που μιλά για ένα κορίτσι με «τεράστια καρδιά» που θα έκλεινε τα 26 την επόμενη εβδομάδα.
Ο δημοσιογράφος περιγράφει την τηλεφωνική συνομιλία με τον Σλόμιτ και πως στο βάθος ακουγόταν η κραυγή ενός άνδρα που φώναζε: «Θεέ, βοήθησέ μας, Θεέ, βοήθησέ μας». Ηταν ο πατέρας της Νόα, ο Γιάκοφ. Μόλις είχε ξαναδεί το βίντεο με τη βίαιη αρπαγή της κόρης του. Δεν ξέρει αν είναι ζωντανή ή νεκρή.
Ο Γιάκοφ μίλησε σε δημοσιογράφους. «Αρκετά με τους πολέμους, αρκετά με όλα όσα βλέπουμε», παρακάλεσε με αμυδρή φωνή. Στη συνέχεια, είχε το σθένος να μιλήσει για τις απώλειες και στην άλλη πλευρά.
«Κι εκείνοι έχουν χάσει αγαπημένα πρόσωπα στον πόλεμο. Εχουν και αιχμαλώτους. Εχουν και πενθούσες μάνες. Ας ασχοληθούμε με τα συναισθήματά μας. Είμαστε δύο έθνη από τον ίδιο πατέρα… Ας κάνουμε ειρήνη. Πραγματική ειρήνη», είπε, με τη φωνή του να σπάει.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις