Ισχυριζόμενο αποκλειστικές πληροφορίες από το Πεντάγωνο, το σάιτ The Messenger με πληροφόρηση κοντά στον στρατό των ΗΠΑ, ανακοίνωσε πως έχουν ενεργοποιηθεί οι ειδικές δυνάμεις με εμπειρία στην διάσωση ομήρων ή στην «εξαγωγή υπόπτων».

Η αμερικάνικη βοήθεια είναι είτε τόσο εντός του Ισραήλ, όσο και Stand By

Οι Ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις αναμένουν ειδικούς σε υποθέσεις ομηρίας που να προσφέρουν συμβουλευτικές υπηρεσίες. Κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για μέλη της CIA ή της NSA. Την ίδια στιγμή μέλη των ειδικών δυνάμεων Delta Force και SEALs, όπως αυτοί που χρησιμοποιούνται σε στόχους υψηλού προφίλ και προστασίας, έχουν μετασταθμεύσει σε «κοντινή ευρωπαϊκή χώρα».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Lloyd Austin επιβεβαίωσε χθες πως οι ΗΠΑ έχουν «κόσμο στο έδαφος να βοηθήσουν με πληροφορίες και τον σχεδιασμό».

Ειδικές δυνάμεις του ναυτικού εν πλω προς άγνωστο -πάντα- προορισμό.

Η αναφορά σε «κοντινή ευρωπαϊκή χώρα» αυξάνει όπως είναι λογικό τις πιθανότητες να βρίσκονται σε Ελληνικό ή Ιταλικό έδαφος. Όπου η Ελλάδα φιλοξενεί 3 Αμερικανικές βάσεις και στρατόπεδα ΝΑΤΟϊκού τύπου, κατάλληλα για προετοιμασία τέτοιων επιχειρήσεων. Οι ομάδες αυτές είναι ειδικά εκπαιδευμένες σε επιχειρήσεις εντός οικιστικού πλαισίου και σε τακτικές αστικού πολέμου.

Οι ΗΠΑ συγκεντρώνουν πληροφορίες μέχρι να ζητηθεί η εμπλοκή τους

Εφόσον υπάρχουν Αμερικανοί υπό ομηρία, είναι σχεδόν βέβαιο πως θα ζητηθεί το πράσινο φως από το Ισραήλ για κοινή επιχείρηση στο έδαφός τους. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Όστιν Λόιντ επιβεβαίωσε χθες πως οι ΗΠΑ έχουν «κόσμο στο έδαφος να βοηθήσουν με πληροφορίες και τον σχεδιασμό». Ο ίδιος ανέφερε πως το Πεντάγωνο έχει σύνδεσμο στο Ισραήλ με τις δυνάμεις ειδικών πολέμου.

Ισραηλινός στρατιώτης σε στατική φύλαξη.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν δηλωθεί επίσημα Αμερικανοί όμηροι, όμως οικογένειες τεσσάρων ατόμων δηλώνουν πως οι δικοί τους αγνοούνται. Οι ΗΠΑ έχουν θέσει σχεδόν  απεριόριστους πόρους στην υπηρεσία του Ισραήλ, ενώ τηρούν κοντινή γραμμή με το Ισραήλ.

Την επιχείρηση έχει αναλάβει η Joint Special Operations Command των ΗΠΑ η οποία ειδικεύεται σε ζητήματα τρομοκρατίας. Όμως η δυσκολία του εγχειρήματος είναι πολλαπλάσια μιας επίθεσης σε απομονωμένη οικία, όπως στην περίπτωση του Μπιν Λάντεν, καθώς ο μεγάλος αριθμός των ομήρων επιβάλει να φυλάσσονται σε διαφορετικά μέρη. Εκεί θα δείξουν την αξία τους οι υπηρεσίες πληροφοριών που είναι ήδη στην Αμερικάνικη Πρεσβεία στο Ισραήλ.

Συμπληρωματικά οι ΗΠΑ έχουν μεταφέρει στρατιωτικά πλοία στην περιοχή, όμως έχουν απειληθεί από διάφορες χώρες ή οργανώσεις (Ιράκ, Υεμένη, Χεζμπολάχ του Λιβάνου) σε περίπτωση ευθείας εμπλοκής στον πόλεμο. Νωρίτερα σήμερα οι IDF ανακοίνωσε πως παρέλαβε το πρώτο φορτίο από ειδικά πυρομαχικά από τις ΗΠΑ.