Ισραήλ: Θα διατάξει χερσαία εισβολή στη Γάζα παρά το ρίσκο; – Πώς μπορεί να πέσει στην παγίδα της Χαμάς
Η Χαμάς πιστεύει σίγουρα ότι μπορεί να νικήσει το Ισραήλ στο έδαφός της σε έναν πόλεμο φθοράς
Πέντε μέρες από την επίθεση της Χαμάς, το Ισραήλ δηλώνει έτοιμο να διατάξει μια χερσαία εισβολή πλήρους κλίμακας στη Λωρίδα της Γάζας.
Με περισσότερους από 1.200 νεκρούς και 2.600 τραυματίες στην πιο θανατηφόρα εισβολή στο ισραηλινό έδαφος στην ιστορία του, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δέχεται τεράστιες πιέσεις να στείλει τις δυνάμεις της στον παλαιστινιακό θύλακα, ενώ έχει ήδη απαντήσει με αεροπορικές επιδρομές που έχουν σκοτώσει περισσότερους από 1.050 Παλαιστίνιους στη Γάζα.
Ήδη, το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ συνεδρίασε την Τετάρτη, μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, και μία χερσαία εισβολή θεωρείται ίσως και θέμα ωρών.
Πριν προχωρήσει περαιτέρω, όμως, ίσως πρέπει να σκεφτεί ότι μπορεί να βαδίζει στην παγίδα της Χαμάς εάν εισβάλει στη Γάζα, σύμφωνα με τους New York Times και όχι μόνο.
Η Χαμάς πιστεύει σίγουρα ότι μπορεί να νικήσει τους Ισραηλινούς στο έδαφός της σε έναν πόλεμο φθοράς
Κατ’ αρχήν, η Χαμάς γνώριζε πως η επίθεση του Σαββάτου θα έδινε στον Νετανιάχου ελάχιστες επιλογές από το να ανταποδώσει με χερσαία εισβολή και, επίσης, ξέρει καλά ότι η τεχνολογία και η στρατιωτική υπεροχή των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας (IDF) θα προσέφερε ελάχιστο πλεονέκτημα στους πολυσύχναστους δρόμους της πόλης της Γάζας, στην Τζαμπάλια, τον μεγαλύτερο προσφυγικό καταυλισμό της Γάζας, ή μέσα από τον λαβύρινθο των υπόγειων σηράγγων της Χαμάς.
Η Γάζα, μια λωρίδα 365 τετραγωνικών χιλιομέτρων, με πληθυσμό άνω των δύο εκατομμυρίων, είναι ένα από τα πιο πυκνοκατοικημένα μέρη της γης.
Η Χαμάς επιδιώκει πόλεμο φθοράς στην Γάζα
Φαίνεται, λοιπόν, ότι η Χαμάς θέλει να παρασύρει τους Ισραηλινούς στρατιώτες σε ένα τέλμα, όπως έκανε η Χεζμπολάχ στο Νότιο Λίβανο από το 1985 έως το 2000. Μετά από χρόνια μαχών, το Ισραήλ υπέστη μια ταπεινωτική και χαοτική αποχώρηση, αφήνοντας μια ενισχυμένη και απειλητική Χεζμπολάχ στα βόρεια σύνορά του.
Γιατί μπορεί η Χαμάς να θέλει να παρασύρει τις Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας σε μια αιματηρή χερσαία μάχη; Η Χαμάς είναι η αδιαμφισβήτητη εξουσία στη Γάζα, αν και δεν έχουν διεξαχθεί εκλογές από το 2006.
Η Παλαιστινιακή Αρχή, το κύριο πολιτικό κόμμα της, η Φατάχ, η επιχειρηματική κοινότητα, η κοινωνία των πολιτών και οι αρχηγοί των οικογενειακών φατριών δεν μπορούν να αμφισβητήσουν αποτελεσματικά τη Χαμάς, η οποία έχει γίνει ισχυρότερη μετά από κάθε διαδοχική σύγκρουση με το Ισραήλ.
Παρά τον ισραηλινό αποκλεισμό και την επιτήρηση όλο το εικοσιτετράωρο, η Χαμάς κατάφερε προφανώς να κατασκευάσει και να αγοράσει περισσότερους πυραύλους, να βελτιώνει σταθερά το βεληνεκές και την ακρίβειά τους, να παρέχει επιθετική εκπαίδευση μάχης στους μαχητές της και να αναπτύξει ένα δίκτυο πληροφοριών αρκετά εξελιγμένο και εκτεταμένο ώστε να εξαπολύσει ταυτόχρονη επίθεση σε 22 ισραηλινές τοποθεσίες.
Η Χαμάς πιστεύει σίγουρα ότι μπορεί να νικήσει τους Ισραηλινούς στο έδαφός της σε έναν πόλεμο φθοράς.
Μία χερσαία εισβολή θα ενισχύσει την Χαμάς έναντι της Παλαιστινιακής Αρχής
Επιπλέον, μπορεί να αυξήσει την πολιτική της αξιοπιστία στη Δυτική Όχθη αν το Ισραήλ εισβάλει στη Γάζα, ιδίως αν οι ισραηλινές επιδρομές καθυστερήσουν.
Πολλοί Παλαιστίνιοι στη Δυτική Όχθη θεωρούν ήδη την Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία διαχειρίζεται τμήματα της κατεχόμενης από το Ισραήλ Δυτικής Όχθης, διεφθαρμένη, αδύναμη και ανίκανη να πραγματοποιήσει τις προσδοκίες του λαού της.
Η εισβολή του Ισραήλ τον Ιούλιο στην πόλη Τζενίν της Δυτικής Όχθης ανέδειξε ακόμη περισσότερο το γεγονός ότι η κυβέρνηση του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, δεν μπορεί ούτε να προστατεύσει τους κατοίκους της Τζενίν, ούτε να προσφέρει ένα όραμα για ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον.
Εάν το Ισραήλ εισβάλει στη Γάζα, η Χαμάς μπορεί να έχει την υποστήριξη της κοινής γνώμης, για να αμφισβητήσει την Παλαιστινιακή Αρχή στη Δυτική Όχθη και ενδεχομένως να αναλάβει την ηγεσία ως ο μοναδικός εκπρόσωπος του παλαιστινιακού λαού.
Για να αποφύγει την παγίδα της Γάζας, το Ισραήλ χρειάζεται Άραβες συμμάχους στο έδαφος και στην περιοχή
Οφέλη προσδοκά και η Χεζμπολάχ
Στην ευρύτερη περιοχή, η Χαμάς μπορεί επίσης να υπολογίζει στη σύμμαχό της Χεζμπολάχ. Την επομένη της επίθεσης της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, η Χεζμπολάχ, πιθανώς σε μια προσπάθεια να δοκιμάσει την ετοιμότητα των ισραηλινών δυνάμεων, ενεπλάκη σε μάχες με τον ισραηλινό στρατό κατά μήκος των βόρειων συνόρων κοντά στο Shebaa Farms, γη που ελέγχεται από το Ισραήλ αλλά διεκδικείται από τον Λίβανο.
Η Χεζμπολάχ μπορεί να επιδιώξει να αποκτήσει πλεονέκτημα, εάν το Ισραήλ πολεμήσει τη Χαμάς στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη.
Την ίδια στιγμή και παρά τις θηριωδίες της κατά των αμάχων, η Χαμάς μπορεί να έχει ήδη επαναφέρει πολιτική αναδιάταξη στη Μέση Ανατολή, διακόπτοντας τις μελλοντικές διπλωματικές συνομιλίες μεταξύ του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας.
Αλλά αν η Γάζα κλιμακωθεί τώρα σε έναν παρατεταμένο χερσαίο πόλεμο, η Χαμάς θα μπορούσε επίσης να υπονομεύσει τις Συμφωνίες του Αβραάμ, οι οποίες καθιέρωσαν συμφωνίες μεταξύ του Ισραήλ, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Μπαχρέιν, και να διακόψει την τάση της αυξανόμενης αραβο-ισραηλινής εξομάλυνσης.
Και ενώ η Παλαιστινιακή Αρχή δεν μπόρεσε να εμποδίσει τις Συμφωνίες του Αβραάμ, η Χαμάς θα μπορούσε ακόμη και να τις ακυρώσει.
Το Ισραήλ, φυσικά, μπορεί να υπολογίζει στην υποστήριξη των ΗΠΑ. Η κυβέρνηση Μπάιντεν έστειλε ήδη μια ομάδα κρούσης αεροπλανοφόρου στην Ανατολική Μεσόγειο, που θα παράσχει στις Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας «πρόσθετο εξοπλισμό και πόρους, συμπεριλαμβανομένων πυρομαχικών». Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν, επιβεβαίωσε την υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ αμέσως μετά τη συνέντευξη Τύπου του προέδρου Μπάιντεν την Τρίτη.
Για να αποφύγει την παγίδα της Γάζας, το Ισραήλ χρειάζεται Άραβες συμμάχους
Κατά τη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας περίπου, το Ισραήλ θα μπορούσε να καταστρέψει μεγάλο μέρος της υποδομής της Χαμάς. Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας θα εκτονώσουν κάπως την οργή του έθνους, αν εξαπολύσουν χερσαία εισβολή στη Γάζα και θα ζητήσουν ένα τεράστιο τίμημα για τη σφαγή της Χαμάς στο κιμπούτς Kfar Aza.
Και όμως, επιχειρησιακά, η Χαμάς περιπλέκει την ελευθερία δράσης των Δυνάμεων Άμυνας του Ισραήλ, δεδομένου ότι κρατά τουλάχιστον 150 ομήρους. Εάν ένας χερσαίος πόλεμος παραταθεί, το Ισραήλ θα σημειώσει κέρδη στο πεδίο της μάχης, αλλά είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα καταφέρει να καταστρέψει την κυβερνητική ιδεολογία της Χαμάς ή τις απραγματοποίητες φιλοδοξίες των Παλαιστινίων για κρατική υπόσταση.
Για να αποφύγει την παγίδα της Γάζας, το Ισραήλ χρειάζεται Άραβες συμμάχους στο έδαφος και στην περιοχή, τονίζουν οι New York Times.
Η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αίγυπτος και η Ιορδανία θεωρούν το Ιράν, τη Χαμάς, τη Χεζμπολάχ, τους αντάρτες Χούτι στην Υεμένη και τη Μουσουλμανική Αδελφότητα ως συλλογική στρατηγική απειλή.
Πώς μπορεί να χάσει την πρωθυπουργία ο Νετανιάχου
Για να κερδίσει την υποστήριξη των βασικών περιφερειακών ηγετών, το Ισραήλ θα πρέπει να προσφέρει σημαντικές παραχωρήσεις ασφαλείας και πληροφορίες, σε περίπτωση ενός ευρύτερου πολέμου με το Ιράν και να θέσει έναν ουσιαστικό και σαφή πολιτικό ορίζοντα για ένα παλαιστινιακό κράτος μετά τον Αμπάς και τη Χαμάς.
Ωστόσο, ο Νετανιάχου αντιμετωπίζει ένα απότομο χάσμα αξιοπιστίας τόσο στο εσωτερικό, όσο και με τους Άραβες γείτονες του Ισραήλ. Μόνο μια πραγματική κυβέρνηση ενότητας – και όχι λόγω συγκυρίας – μπορεί να είναι σε θέση να αμβλύνει την απειλή της Χαμάς. με μια επαναστατική διπλωματία στην περιοχή.
Αυτή η επιτυχία, πάντως, μπορεί να κοστίσει στον Νετανιάχου… τη δουλειά του.
Οι επόμενες ημέρες θα είναι αιματηρές και δύσκολες για Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους. Η Χαμάς μπορεί κάλλιστα να έχει ήδη στήσει παγίδα, αν προκαλέσει ισραηλινή εισβολή στη Γάζα.
Προτού το Ισραήλ λάβει αυτή την απόφαση, πρέπει να έχει μια στρατηγική εξόδου από τη Γάζα και ένα σχέδιο για την επόμενη μέρα. Ένας λάθος υπολογισμός του Ισραήλ στη Γάζα θα μπορούσε να προκαλέσει μια κρίση στη Μέση Ανατολή, που θα διαρκέσει για πολλές γενιές.
- ISOMAT: Η λύση στην εξωτερική θερμομόνωση είναι συνώνυμη της υψηλής ποιότητας και της αξιοπιστίας
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις