Ρωσία: Ανησυχητική η ζημιά στον αγωγό φυσικού αερίου στη Βαλτική Θάλασσα
Ο Ντμίτρι Πεσκόφ αναφέρθηκε στα επικίνδυνα προηγούμενα με τις εκρήξεις στους αγωγούς Nord Stream τον Σεπτέμβριο του 2022.
- Αφαιρούν τα αντικλεπτικά και αρπάζουν τα ρούχα στα καταστήματα - Βίντεο ντοκουμέντο
- Σύλληψη Ικάρων έξω από την Αγία Σοφία – Ύψωσαν την ελληνική σημαία
- Συναγερμός στον ΕΟΔΥ για τον ιό mpox - 18 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα
- Χιονοθύελλα φέρνει χάος στα Βαλκάνια - Κροατία, Βοσνία, Σλοβενία δοκιμάζονται από την κακοκαιρία
Ανησυχητική χαρακτήρισε το Κρεμλίνο την είδηση της ζημιάς που προκλήθηκε στον αγωγό αερίου Balticconnector που διέρχεται ανάμεσα στην Εσθονία και τη Φινλανδία.
Την ίδια στιγμή αναφέρθηκε στην επίθεση στον αγωγό Nord Stream πέρυσι ως ένα «επικίνδυνο προηγούμενο».
«Δεν γνωρίζω αν οι ειδικές υπηρεσίες της Ρωσίας έχουν τέτοιες πληροφορίες» είπε ο Ντμίτρι Πεσκόφ σχετικά με το ενδεχόμενο δολιοφθοράς
Η Φινλανδία δήλωσε χθες, Τρίτη, πως ένας υποθαλάσσιος αγωγός φυσικού αερίου και ένα καλώδιο τηλεπικοινωνιών που συνδέει τη Φινλανδία και την Εσθονία κάτω από τη Βαλτική θάλασσα υπέστη ζημιές, κάτι που μπορεί να είναι μια σκόπιμη ενέργεια.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι δεν έχει σχετικές πληροφορίες και ότι δεν ξέρει αν οι ειδικές υπηρεσίες της Ρωσίας έχουν τέτοιες πληροφορίες, αλλά «βέβαια είναι μάλλον ανησυχητικά νέα».
Χθεσινό δημοσίευμα του Bloomberg, πάντως, επικαλούμενο πηγές που γνωρίζουν την υπόθεση εκ των έσω, ανέφερε ότι έχουν ξεκινήσει έρευνες, για να εξακριβωθεί εάν το περιστατικό συνδέεται με προσπάθεια δολιοφθοράς, ως σκόπιμη πράξη καταστροφής του αγωγού.
BREAKING:
«The size of the damage to the gas pipeline is so large that it is clear what it stems from a deliberate act.»
Statement at the Finnish press conference on the attack against the Balticconnector pipeline pic.twitter.com/zKcRjTDeNr
— Visegrád 24 (@visegrad24) October 10, 2023
Η ζημιά στον αγωγό αερίου φέρεται να έγινε στα χωρικά ύδατα της Φινλανδίας, ενώ η ρήξη του τηλεπικοινωνιακού καλωδίου σημειώθηκε στα χωρικά ύδατα της Εσθονίας, δήλωσαν οι φινλανδικές αρχές.
Ο Πεσκόφ πρόσθεσε πως υπήρξαν επικίνδυνα προηγούμενα στη Βαλτική — οι εκρήξεις στους αγωγούς Nord Stream τον Σεπτέμβριο του 2022, για τις οποίες η Μόσχα κατηγορεί τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία. Η Ουάσινγκτον και το Λονδίνο έχουν αρνηθεί κάθε ανάμιξη.
Μυστήριο παραμένει η επίθεση στον Nord Stream
«Ξέρουμε πως επικίνδυνα προηγούμενα για διενέργεια τρομοκρατικών επιθέσεων εναντίον κρίσιμων εγκαταστάσεων υποδομών στη Βαλτική έχουν ήδη δημιουργηθεί, εννοώ τις επιθέσεις εναντίον των αγωγών Nord Stream», είπε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.
Το ποιος βρίσκεται πίσω από αυτή την επίθεση παραμένει μυστήριο.
Μια απότομη μείωση της πίεσης και στους δύο αγωγούς καταγράφηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 2022 και σεισμολόγοι κατέγραψαν εκρήξεις. Σουηδοί και Δανοί ερευνητές δεν έχουν ακόμη προσδιορίσει ποιος φέρει την ευθύνη.
Λευκός Οίκος και Νορβηγία είχαν απορρίψει ως αποκύημα φαντασίας το ρεπορτάζ του βραβευμένου με Πούλιτζερ Σέιμουρ Χερς ότι ΗΠΑ και Μπάιντεν ήταν πίσω από την καταστροφή των αγωγών
Αμερικανικές εφημερίδες, μεταξύ των οποίων οι Washington Post, New York Times και Wall Street Journal, ανέφεραν ότι η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA) των ΗΠΑ γνώριζε για μια ουκρανική συνωμοσία για επίθεση στους αγωγούς. Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αρνήθηκε ανάμειξη της Ουκρανίας.
Σε ανάρτηση τον Φεβρουάριο στο μπλογκ του ο βραβευμένος με Πούλιτζερ δημοσιογράφος-ερευνητής Σέιμουρ Χερς παρέθεσε μη κατονομαζόμενη πηγή, σύμφωνα με την οποία δύτες του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ κατέστρεψαν τους αγωγούς με εκρηκτικά κατόπιν εντολών του προέδρου Τζο Μπάιντεν.
Ο Λευκός Οίκος απέρριψε το ρεπορτάζ του Χιρς ως «εντελώς ψευδές και απόλυτο αποκύημα της φαντασίας», ενώ η Νορβηγία σχολίασε τους ισχυρισμούς ως «ανοησίες».
Οι αγωγοί Nord Stream 1 και Nord Stream 2 έχουν από κοινού ετήσια χωρητικότητα 110 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων. Δηλαδή, περισσότερα από το 50% των κανονικών εξαγωγών αερίου της Ρωσίας.
Τμήματα των αγωγών, που έχουν μήκος 1.224 χιλιομέτρων, ανάμεσα στη Ρωσία και τη Γερμανία, βρίσκονται σε βάθος 80-110 μέτρων.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις