Ρουμπινί: Το κακό και το χειρότερο σενάριο για τη Μέση Ανατολή
Το σενάριο για εμπλοκή Ιράν και Λίβανου στον πόλεμο και οι επιπτώσεις στην οικονομία
- «Στην Τριχωνίδα τέτοιοι σεισμοί έχουν συνέχεια - Χρειάζεται επιτήρηση» - Λέκκας για δόνηση στο Αγρίνιο
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
- Αρκάς: Η καλημέρα της Κυριακής έχει γεύση από κουραμπιέδες
- Αμερικανικό μαχητικό καταρρίφθηκε κατά λάθος από αμερικανικό καταδρομικό
Οι παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές υποβαθμίζουν προς το παρόν τον κίνδυνο μιας μαζικής σύγκρουσης σε όλη τη Μέση Ανατολή, δήλωσε ο οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί.
Το κακό σενάριο
Ο γνωστός ως Dr Doom για τις συνήθως απαισιόδοξες προβλέψεις του, μιλώντας στο Bloomberg υπογράμμισε ότι οι επενδυτές θεωρούν πως το Ισραήλ «δεν έχει άλλη επιλογή από το να μπει στη Γάζα και να απαλλαγεί από τη Χαμάς». Έτσι, οι αγορές τιμολογούν ένα βασικό σενάριο στο οποίο «το Ισραήλ καταλαμβάνει τη Γάζα, μια άσχημη εξέλιξη, με τη σύγκρουση πάντως να παραμένει περιορισμένη».
Το χειρότερο σενάριο
Σύμφωνα όμως με τον Ρουμπινί, υπάρχει και ένα ακόμα πιο αρνητικο σενάριο: Το Ισραήλ προσπαθεί να καταστρέψει τη Χαμάς, το Ιράν στηρίζει την ισλαμιστική οργάνωση, στη σύγκρουση εμπλέκεται η Χεσμπολάχ του Λιβάνου και έτσι ανοίγει ένα δεύτερο μέτωπο, ίσως και ένα τρίτο στη Δυτική Όχθη. Τότε, κατά τον Ρουμπινί, το Ισραήλ θα πρέπει να επιτεθεί στο Ιράν.
«Αν συμβεί αυτό, φυσικά θα διαταραχθεί η παροχή πετρελαίου από τον Κόλπο και θα έχουμε εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου. Οι οικονομικές επιπτώσεις θα είναι τεράστιες», είπε. «Δεν είναι το βασικό σενάριο, αλλά είναι ένας κίνδυνος».
Οι περισσότερες οικονομίες θα οδηγηθούν σε μείωση της ανάπτυξης ή και ύφεση, καθώς και σε ένα στασιμοπληθωριστιό σοκ. Θα τεθεί τότε ένα μεγάλο δίλημμα ενώπιον των κεντρικών τραπεζών: Είτε θα αυξήσουν περεταίρω τα επιτόκια για να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό θυσιάζοντας την ανάπτυξη, είτε θα προστατεύσουν την ανάπτυξη όμως αυτό θα οδηγήσει σε παγίωση του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα.
Ο καθηγητής οικονομικών και διεθνών επιχειρήσεων στη Σχολή Επιχειρήσεων Stern του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης είναι από τους οικονομολόγους που είχαν προειδοποιήσει για την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Παρά τον συνήθως απαισιόδοξο τόνο των δηλώσεών του, παρακολουθείται στενά για τις συχνά αντισυμβατικές απόψεις του.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις