Υψηλός πληθωρισμός: Όλο και περισσότερα παιδιά κοιμούνται νηστικά
Η πείνα είναι παγκόσμιο πρόβλημα τοίζει ο πρόεδρος της World Vision International
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
- Διαρρήκτες «άδειαζαν» το εργαστήριο του γλύπτη Γεώργιου Λάππα στη Νέα Ιωνία
Έξι στους δέκα (59%) γονείς σε όλο τον κόσμο ανησυχούν ιδιαιτέρως για την πείνα μεταξύ των παιδιών και τον υποσιτισμό στις οικογένειές τους, ενώ σχεδόν ένας στους δύο (46%) ανησυχεί πώς θα βρει χρήματα για να αγοράσει τρόφιμα, όπως προκύπτει από έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 16 χώρες για λογαριασμό της ανθρωπιστικής οργάνωσης World Vision International ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Τροφίμων την Δευτέρα.
Η έρευνα ανέδειξε ανάγλυφα ότι τα υψηλά επίπεδα πληθωρισμού και το αυξημένο κόστος διαβίωσης συνεισφέρουν στην παγκόσμια πείνα.
Στην ίδια έρευνα το 37% των γονέων δήλωσε πως τα παιδιά τους δεν έχουν κατάλληλη σίτιση κάθε μέρα και το 21% δήλωσε ότι τα παιδιά τους έχουν πεινάσει τον τελευταίο μήνα.
Από τους γονείς που είπαν ότι τα παιδιά τους πήγαν για ύπνο νηστικά, το 46% επικαλέστηκε τον πληθωρισμό και το κόστος διαβίωσης ως τον βασικό λόγο.
Το ποσοστό των παιδιών που πηγαίνουν για ύπνο νηστικά αυξάνεται στο 38% σε χώρες χαμηλού εισοδήματος. Στις ΗΠΑ, το ποσοστό των ερωτηθέντων που δήλωσε ότι στο σπίτι τους το παιδί τους έχει πάει νηστικό για ύπνο διαμορφώθηκε στο 18%.
Παγκόσμιο πρόβλημα
«Η πείνα είναι παγκόσμιο πρόβλημα και δεν περιορίζεται σε κάποια χώρα ή μέρος του πλανήτη», δήλωσε ο Άντριου Μόρελι, πρόεδρος της World Vision International.
Στην έρευνα, που διενεργήθηκε από την Ipsos, συμμετείχαν πάνω από 14.000 άνθρωποι από όλα τα επίπεδα εισοδήματος.
Μεταξύ των ερωτηθέντων που δήλωσαν ότι τα παιδιά τους πήγαν για ύπνο νηστικά, το 46% επικαλέστηκε τον πληθωρισμό και το κόστος διαβίωσης ως τον βασικό λόγο.
Οι επόμενοι δύο πιο συνηθισμένοι λόγοι είναι το χαμηλό οικογενειακό εισόδημα (39%) και ότι δεν δίδεται αρκετή προσοχή από τις κυβερνήσεις στις προσπάθειες για τον τερματισμό της πείνας (25%).
Η αύξηση των τιμών έχει επηρεάσει οικονομίες σε όλο τον κόσμο λόγω παραγόντων, όπως τα προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες και οι επιπτώσεις του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός είναι η μεγαλύτερη οικονομική ανησυχία των οικονομολόγων φέτος, σύμφωνα με έρευνες του Reuters.
Στις 16 χώρες περιλαμβάνονται η Αυστραλία, το Μπανγκλαντές, η Βραζιλία, η Βρετανία, ο Καναδάς, η Γερμανία, η Ιαπωνία, το Μεξικό, το Περού, οι Φιλιππίνες, η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ, όπου η Ipsos ρώτησε περίπου 1.000 ενήλικες σε κάθε κράτος. Στο Τσαντ, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, το Ιράκ και το Μαλάουι, ρωτήθηκαν περίπου 500 άνθρωποι σε κάθε χώρα.
Πληθωρισμός και αυξημένο κόστους διαβίωσης
Ο πληθωρισμός και το αυξημένο κόστος διαβίωσης ήταν ο πιο συχνά αναφερόμενος λόγος για την πείνα των παιδιών σε 11 από τις 16 χώρες, φθάνοντας το υψηλό ποσοστό του 70% στο Μπαγκλαντές.
Ωστόσο πλούσιες χώρες, όπως ο Καναδάς (68%), η Αυστραλία (66%) και η Βρετανία (66%) επίσης επικαλούνται τις υψηλότερες τιμές ως τη βασική αιτία.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις