Γιατί αυτοαποκαλείται «ντετέκτιβ» η κάτοχος του φετινού Βραβείου Νόμπελ Οικονομίας;
Η Claudia Goldin, είναι η κάτοχος του φετινού Βραβείου Νομπέλ Οικονομίας αλλά και η πρώτη γυναίκα που έγινε μόνιμη καθηγήτρια οικονομικών στο Harvard.
Η Claudia Goldin είναι ευρύτερα γνωστή για το ερευνητικό της έργο σχετικά με τις γυναίκες και την οικονομία. Οι σημαντικότερες μελέτες της στον τομέα αυτό αναφέρονται στην πορεία της γυναικείας αναζήτησης για καριέρα και οικογένεια, στη συνεκπαίδευση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, στην αντίκτυπο που έχει το αντισυλληπτικό χάπι στις επιλογές των γυναικών για καριέρα και γάμο, στα επώνυμα των γυναικών μετά το γάμο ως κοινωνικό στοιχείο, στους λόγους για τους οποίους οι γυναίκες είναι πλέον η πλειονότητα των προπτυχιακών φοιτητών και στο σύγχρονο κύκλο ζωής της γυναικείας απασχόλησης.
Στη συνέχεια συνεργάστηκε με τον Kenneth Sokoloff για την πρώιμη εκβιομηχάνιση των ΗΠΑ και τον ρόλο των γυναικών εργατριών
Ο ρόλος των γυναικών εργατριών στις ΗΠΑ
Η Goldin ξεκίνησε την καριέρα της με την έρευνα της ιστορίας της οικονομίας του νότου των ΗΠΑ. Το πρώτο της βιβλίο, Urban Slavery in the American South, ήταν η διδακτορική της διατριβή στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο. Μαζί με τον αείμνηστο Frank Lewis, έγραψε την ευρέως γνωστή διατριβή «Το οικονομικό κόστος του αμερικανικού εμφυλίου πολέμου» (1978). Στη συνέχεια συνεργάστηκε με τον Kenneth Sokoloff για την πρώιμη εκβιομηχάνιση των ΗΠΑ και τον ρόλο των γυναικών εργατριών, της παιδικής εργασίας, των μεταναστών και των οικογενειών της εργατικής τάξης. Σε αυτό το σημείο αντιλήφθηκε ότι οι γυναίκες εργαζόμενες είχαν σε μεγάλο βαθμό παραλειφθεί στην οικονομική ιστορία και έτσι άρχισε να μελετά τον τρόπο με τον οποίο εξελίχθηκε το γυναικείο εργατικό δυναμικό και τον ρόλο του στην οικονομική ανάπτυξη.
Η Goldin συνέχισε να εργάζεται πάνω σε διάφορα θέματα της επικαιρότητας, Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται ο ρόλος του Τύπου στη μείωση της διαφθοράς, η ωφέλεια της παροχής καθαρού νερού και αποτελεσματικών συστημάτων αποχέτευσης για τη μείωση της παιδικής θνησιμότητας.
Έγραψε τη διδακτορική διατριβή της με θέμα τη δουλεία στις πόλεις των ΗΠΑ
Εκπαίδευση
Η Goldin πήρε το πτυχίο της στα οικονομικά από το Κορνέλ και στη συνέχεια εισχώρησε στο διδακτορικό πρόγραμμα οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο με σκοπό να μελετήσει τη βιομηχανική οργάνωση. Άρχισε το διδακτορικό της πρόγραμμα σε αυτόν τον τομέα, αλλά μετά την άφιξη του Gary Becker στο Σικάγο στράφηκε προς την οικονομική ιστορία με σύμβουλό της τον Robert W. Fogel. Έγραψε τη διδακτορική διατριβή της με θέμα τη δουλεία στις πόλεις των ΗΠΑ πριν από την περίοδο της επταετίας και στη βιομηχανία του Νότου. Πήρε διδακτορικό τίτλο στη βιομηχανική οργάνωση και τα οικονομικά της εργασίας από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο το 1972.
Μετά την αποφοίτηση της, η Goldin δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin, Madison. Το 1972 πήγε στο Πανεπιστήμιο Princeton και το 1979 στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, όπου διορίστηκε ως μόνιμη καθηγήτρια. Το 1990 μπήκε στο τμήμα οικονομικών του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, όπου ήταν η πρώτη γυναίκα στην οποία προτάθηκε η μονιμοποίηση στο εν λόγω τμήμα.
Είναι λοιπόν ντετέκτιβ ή δεν είναι; Ρητορικό το ερώτημα! Φυσικά και είναι.
Κεντρική φωτογραφία θέματος: Illustration| Johan Jarnestad
- Τζένιφερ Λόπεζ: Με μπικίνι από το χιονισμένο Άσπεν το «ποδαρικό» για το 2025
- Βαριά τιμωρία του Μπάτλερ από τους Χιτ – Πόσο καιρό θα μείνει εκτός
- ΗΠΑ: Πόσο αλκοόλ μπορεί να θεωρηθεί ακίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου;
- Θεσσαλία: Παθιασμένος χαρτογράφος αποτυπώνει με το χέρι του τον φυσικό πλούτο της περιοχής
- «Αρνητική η ΑΕΚ στην πώληση του Πινέδα»
- Αυστρία: Δύο φίλοι από τα παλιά ψάχνουν κυβερνητική λύση