Ισραήλ: Το… τίμημα των αναρτήσεων για τον πόλεμο – Ποιοι έχασαν τη δουλειά τους
Πρώτα πήραν θέση για τον πόλεμο Ισραήλ - Χαμάς και κατόπιν... χαρτί απόλυσης
- Οι εικόνες της χρονιάς μέσα από τον φακό των Γιατρών Χωρίς Σύνορα
- Το ΕΚΠΑ απαντά στην παραπληροφόρηση για τις διεθνείς κατατάξεις των ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων
- «Η Βόρεια Κορέα ετοιμάζει στρατεύματα και drones για τη Ρωσία», προειδοποιεί η Σεούλ
- Οι πολιτικές προβλέψεις του Economist για το 2025
Τα παραδείγματα είναι πολλά. Η φοιτήτρια Νομικής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης Ryna Workman είχε μια πρόταση εργασίας, όταν όμως έγραψε ένα μήνυμα στον Φοιτητικό Σύλλογο του πανεπιστημίου λέγοντας ότι το Ισραήλ ευθύνεται αποκλειστικά για τον πόλεμο με τη Χαμάς όλα άλλαξαν.
«Το Ισραήλ φέρει την πλήρη ευθύνη για αυτή την τεράστια απώλεια ζωής. Αυτό το καθεστώς βίας δημιούργησε τις συνθήκες που κατέστησαν απαραίτητη την αντίσταση. Δεν θα καταδικάσω την Παλαιστινιακή αντίσταση», έγραψε η Workman. Αλλά η ανάρτηση ήρθε με μια συνέπεια: δεν έχει πλέον δουλειά μετά τη νομική.
«Αυτά τα σχόλια συγκρούονται βαθιά με τις αξίες της Winston & Strawn ως εταιρείας», έγραψε η δικηγορική εταιρεία με έδρα το Σικάγο σε ένα δελτίο τύπου. «Συνεπώς, η εταιρεία έχει ανακαλέσει την προσφορά εργασίας για τη συγκεκριμένη φοιτήτρια».
Συνθήματα που κοστίζουν
Όπως μεταδίδει η Washington Post, ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς βρίσκεται ακόμη στην πρώτη του εβδομάδα, αλλά μερικοί άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλο τον κόσμο έχουν χάσει τις δουλειές τους ή έχουν αντιμετωπίσει πειθαρχικά μέτρα ή αντιδράσεις για την κριτική τους στο Ισραήλ.
Η αντίδραση καταγράφηκε σε ανθρώπους διαφορετικού υπόβαθρου, από φοιτητές νομικής και πιλότους αεροπορικών εταιρειών μέχρι συγγραφείς και influencer περιεχομένου για ενήλικους.
Το «Never tweet» μετατράπηκε σε μιμίδιο (meme) στο Twitter πριν από χρόνια – πολύ πριν η πλατφόρμα γίνει X – ως ένας τρόπος προειδοποίησης των ανθρώπων να μην γράφουν αναρτήσεις στο διαδίκτυο που θα μπορούσαν να τους δημιουργήσουν σοβαρό πρόβλημα ή να τους κοστίσουν τη δουλειά τους.
Αυτή η ιδέα τέθηκε ξανά σε δοκιμασία κατά τη διάρκεια ενός πολέμου στον οποίο χιλιάδες άμαχοι σκοτώθηκαν μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς και τις στοχευμένες αντεπιθέσεις που εξαπέλυσε το Ισραήλ στη Γάζα.
Παίρνουν πίσω τις υπογραφές
Η αντίδραση εκδηλώθηκε σε μέρη όπως το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, όπου φοιτητικές ομάδες παίρνουν πίσω τις υπογραφές τους σε μια επιστολή που θεωρεί το Ισραήλ «εξ ολοκλήρου υπεύθυνο» για τη βία. Οι συνέπειες οδήγησαν αυτή την εβδομάδα σε ένα φορτηγό που έρχεται στην πανεπιστημιούπολη να δείχνει τα πρόσωπα των φοιτητών που επικρίνουν το Ισραήλ.
Την Κυριακή, ο Jackson Frank, ένας ρεπόρτερ μπάσκετ που είχε μπει πρόσφατα στο PhillyVoice για να καλύψει τους Philadelphia 76ers, επέκρινε τη δήλωση του franchise που υποστηρίζει το Ισραήλ.
«Αλληλεγγύη με την Παλαιστίνη πάντα», έγραψε σε μια ανάρτηση στο X που έκτοτε έχει διαγραφεί. Η ιστοσελίδα απάντησε απολύοντας τον Φρανκ αυτή την εβδομάδα, λίγο πριν την έναρξη της σεζόν του ΝΒΑ.
«Ο κ. Frank δεν απασχολείται πλέον στο PhillyVoice.com», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Hal Donnelly, σε δήλωση στη New York Post.
Ο Frank, ο οποίος είπε ότι θα εξακολουθεί να καλύπτει την ομάδα στον λογαριασμό του στο Patreon, είπε ότι εμμένει στα σχόλιά του «και καταδικάζει τις οργανώσεις που εμπλέκονται στη γεωπολιτική χωρίς κανένα πλαίσιο ή απόχρωση».
Λίγο μετά την απόλυση του Frank, ένας πιλότος της Air Canada απολύθηκε αφού μοιράστηκε φωτογραφίες του από μια διαδήλωση κατά του Ισραήλ στο Μόντρεαλ. Η StopAntiSemitism, μια ομάδα με έδρα τις ΗΠΑ, έκανε share στο Instagram στιγμιότυπα του Mostafa Ezzo που είχε παλαιστινιακά λάβαρα ενώ φορούσε τη στολή πιλότου της Air Canada.
Εθεάθη επίσης να κρατά μια ταμπέλα που αναφερόταν στον Χίτλερ: «Κρατήστε τον κόσμο καθαρό».
Ο Ezzo – ένας αξιωματικός της Air Canada στα 787, σύμφωνα με τη σελίδα του στο LinkedIn που είχε διαγραφεί έκτοτε – αποκλείστηκε αρχικά από τη δουλειά τη Δευτέρα για τις «απαράδεκτες αναρτήσεις» του, με την αεροπορική εταιρεία να λέει: «Καταδικάζουμε κατηγορηματικά τη βία σε κάθε μορφή». Η εταιρεία ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ο Ezzo απολύθηκε. «Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι ο εν λόγω πιλότος δεν εργάζεται πλέον για την Air Canada», έγραψε η αεροπορική εταιρεία στο X.
Η αντίδραση στις αναρτήσεις των ανθρώπων στο Ισραήλ έχει επεκταθεί σε όλες τις γωνιές του διαδικτύου – συμπεριλαμβανομένου της Playboy’s Centerfold, μιας πλατφόρμας παρόμοιας με το OnlyFans που συνδέει τους δημιουργούς περιεχομένου με τους θαυμαστές τους.
Ώρες μετά τον πόλεμο, η Mia Khalifa, σε σειρά tweet έκανε πλακίτσα αναφερόμενη στο «σιωνιστικό καθεστώς απαρτχάιντ που ανατρέπεται από αντάρτες με ψεύτικα πουκάμισα Gucci». Η σελίδα της Khalifa έχει κατέβει και το Playboy με ανάρτηση επιβεβαίωσε ότι δεν συνεργάζεται μαζί της.
If you can look at the situation in Palestine and not be on the side of Palestinians, then you are on the wrong side of apartheid and history will show that in time
— Mia K. (@miakhalifa) October 7, 2023
«Σας γράφουμε σήμερα για να σας ενημερώσουμε για την απόφασή μας να τερματίσουμε τη σχέση του Playboy με τη Mia Khalifa, συμπεριλαμβανομένης της διαγραφής του καναλιού Playboy της Mia στην πλατφόρμα δημιουργών μας», έγραψαν σε ένα email προς τους χρήστες. Και πρόσθεσαν: «Η Mia έκανε αηδιαστικά και κατακριτέα σχόλια πανηγυρίζοντας για τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ και τις δολοφονίες αθώων ανδρών, γυναικών και παιδιών».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις