Η επόμενη μέρα στη Μέση Ανατολή θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την κλίμακα της αντίδρασης του Ισραήλ και συγκεκριμένα από το κατά πόσο θα εισβάλει με χερσαίες δυνάμεις εντός της Λωρίδας της Γάζας και με ποιους σκοπούς, σύμφωνα με τον Ζήνωνα Τζιάρρα, Λέκτορα στο Τμήμα Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου (στη φωτογραφία του Reuters/Mohammed Salem, ο ήλιος δύει πάνω από τη Λωρίδα της Γάζας).

Κατά τον κ. Τζιάρρα, είναι ήδη εμφανείς οι κοινωνικές αντιδράσεις στον αραβικό κόσμο, όπως εκφράζονται μέσα από μαζικές διαδηλώσεις κατά του Ισραήλ.

«Δεν πρέπει να υποτιμάται ο κίνδυνος περαιτέρω εμπλοκής της Χεζμπολάχ και του Ιράν»

Γιατρός διασχίζει τρέχοντας το βομβαρδισμένο τοπίο στη Γάζα, μεταφέροντας τραυματισμένο παιδάκι στο ασθενοφόρο (φωτογραφία Reuters/Stringer)

Μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, επισημαίνει ότι τα αραβικά κράτη, πολλά εκ των οποίων έχουν εξομαλύνει τις σχέσεις τους με το Ισραήλ μετά και τις Συμφωνίες του Αβραάμ, παρακολουθούν αμήχανα, με τη Σαουδική Αραβία να έχει διακόψει ήδη τις προχωρημένες προσπάθειες ομαλοποίησης των σχέσεών της με το Ισραήλ.

«Εάν δοθεί συνέχεια στο αιματοκύλισμα στη Γάζα και το Ισραήλ προχωρήσει σε μεγάλης κλίμακας επιχειρήσεις εντός της, προσπαθώντας να καταφέρει καίριο πλήγμα στη Χαμάς ή και να ελέγξει τη Λωρίδα της Γάζας, θα καταστεί εξαιρετικά δύσκολο για τα υπόλοιπα αραβικά κράτη να επιδείξουν ανοχή.

»Κατ’ επέκταση ενδέχεται οι νέες σχέσεις που οικοδομήθηκαν τα τελευταία χρόνια μεταξύ Ισραήλ και αραβικού κόσμου να τεθούν εν αμφιβόλω», εκτιμά ο κ. Τζιάρρας.

Παράλληλα, λέει, δεν πρέπει να υποτιμάται ο κίνδυνος περαιτέρω εμπλοκής, έμμεσα ή άμεσα, της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, με την οποία έχουν ήδη ανταλλαχθεί πυρά, και του Ιράν.

«Στη σφαίρα της συνωμοσιολογίας»

«Κάτι τέτοιο θα εκτροχίαζε σε σημαντικό βαθμό τον πόλεμο με κίνδυνο γενίκευσής του σ’ ολόκληρη τη Μέση Ανατολή», αναφέρει.

Σε σχέση με το πολιτικό μέλλον του πρωθυπουργού Νετανιάχου, ο κ. Τζιάρρας εκτιμά ότι με τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, που αποκλειστικό στόχο έχει τη διαχείριση του πολέμου, ο ισραηλινός πρωθυπουργός βάζει προς το παρόν στον πάγο το ζήτημα της «συνταγματικής» κρίσης που προέκυψε από τις προσπάθειές του να θέσει υπό τον έλεγχό του τη δικαστική εξουσία.

«Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι έχει εξασφαλίσει την πολιτική του επιβίωση και για μετά το τέλος του πολέμου», σημειώνει.

Για τις πληροφορίες, που διαψεύστηκαν, ότι ο Νετανιάχου είχε πληροφόρηση εκ των προτέρων από την Αίγυπτο και ότι η κατάσταση αφέθηκε να εξελιχθεί για να έχει πρόσχημα εισβολής στη Γάζα, ο κ. Τζιάρρας ισχυρίζεται ότι η υπόθεση πως η κυβέρνηση του Ισραήλ απλώς άφησε την κατάσταση να εξελιχθεί, για να μπορέσει να επιτεθεί στη Γάζα, εμπίπτει προς το παρόν «στη σφαίρα της συνωμοσιολογίας».

«Ενα κράτος με την κουλτούρα ασφαλείας του Ισραήλ, δεν αφήνει σκοπίμως τρωτή την εθνική του ασφάλεια, και δη την εδαφική του ακεραιότητα, γνωρίζοντας το μέγεθος του διακυβεύματος και την πιθανότητα εκτροχιασμού της ασφάλειας και σταθερότητας ολόκληρης της Μέσης Ανατολής», λέει.

Δεν είναι η πρώτη αποτυχία

Προσθέτει, εξάλλου, ότι αυτή δεν ήταν η πρώτη αποτυχία των υπηρεσιών πληροφοριών και ασφαλείας του Ισραήλ.

«Ακόμα και οι καλύτερες μηχανές κάποια στιγμή παρουσιάζουν προβλήματα ή χαλάνε. Και σίγουρα η εσωτερική πολιτική αστάθεια στο Ισραήλ που οδήγησε σε εσωστρέφεια και μείωση των αντανακλαστικών, σε συνάρτηση με την υποτίμηση της Χαμάς, η οποία εξελίχθηκε σε σημαντικό βαθμό, οδήγησαν, από επιχειρησιακής άποψης, στα σημερινά αποτελέσματα», εξηγεί.

Σε ερώτηση για την Κύπρο, αν θα μπορούσε να έχει διαμεσολαβητικό ρόλο και τι θα πρέπει να προσέξει η κυβέρνηση, ο κ. Τζιάρρας εξηγεί ότι δυστυχώς αυτή τη στιγμή δεν έχει το εκτόπισμα ή τις χωρητικότητες για να εμπλακεί ως διαμεσολαβητής σ’ ένα πόλεμο αυτής της κλίμακας.

«Ωστόσο η κυβέρνηση πρέπει να έχει αντίληψη και συναίσθηση του πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα και του πόσο κοντά βρισκόμαστε, ώστε να τεθούν όλοι οι απαραίτητοι μηχανισμοί ασφάλειας και πολιτικής προστασίας σε ετοιμότητα για παντός είδους ενδεχόμενα», τονίζει.

Αναφέρει, επίσης, πως θα πρέπει η Κύπρος να κινητοποιηθεί παράλληλα σε διπλωματικό επίπεδο, τόσο εντός της ΕΕ όσο και μονομερώς, συντασσόμενη με άλλες διεθνείς ενέργειες, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια, για ό,τι αυτή αξίζει, με σκοπό την εκεχειρία και την ενεργοποίηση ενός πολιτικού διαλόγου.

Πηγή: sigmalive.com/ΚΥΠΕ