H θρόμβωση είναι αυτή που προκαλεί τις τρεις πρώτες καρδιαγγειακές αιτίες θανάτου παγκοσμίως: το έμφραγμα, το εγκεφαλικό και τη φλεβική θρομβοεμβολική νόσο.

Η θρόμβωση όμως, με την πρόοδο της ιατρικής μπορεί πλέον να προληφθεί και να αντιμετωπιστεί.

Με κεντρικό μήνυμα «Κινήσου ενάντια στη θρόμβωση» το Ινστιτούτο Μελέτης και Εκπαίδευσης στη Θρομβωση και την Αντιθρομβωτική Αγωγή (ΙΜΕΘΑ) παρουσίασε την καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη νόσο, με αφορμή τα 10 χρόνια από τον ορισμό της Παγκόσμιας Ημέρας Θρόμβωσης στις 13 Οκτωβρίου.

Η καμπάνια «Κινήσου ενάντια στη θρόμβωση», θα διαρκέσει ως το 2025 με στόχο να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να σηκωθούν και να κινηθούν, για να αυξήσουν την κυκλοφορία του αίματος, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου δημιουργίας θρόμβων αίματος. Ο λόγος είναι ότι η μειωμένη κινητικότητα μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερο κίνδυνο πήξης του αίματος και αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα.

Το 60% των φλεβικών θρόμβων εμφανίζονται κατά τη διάρκεια νοσηλείας ή λίγο μετά

Ανατομία αγγείου – οι ιστοί που το αποτελούν

Οι θρόμβοι αίματος μπορούν να σχηματιστούν στα αιμοφόρα αγγεία των χεριών ή ποδιών, των πνευμόνων, του εγκεφάλου, της καρδιάς και άλλων οργάνων.

Στα κύρια σημεία και συμπτώματα ενός θρόμβου αίματος στο πόδι ή της εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης (DVT) περιλαμβάνονται ο πόνος ή η ευαισθησία στη γάμπα, πρήξιμο του αστραγάλου ή του ποδιού, ερυθρότητα ή αισθητό αποχρωματισμό και ή «κάψιμο».

Τα κύρια σημεία και συμπτώματα ενός θρόμβου αίματος στους πνεύμονες ή της πνευμονικής εμβολής (ΠΕ) περιλαμβάνουν ανεξήγητη δύσπνοια, γρήγορη αναπνοή, πόνο στο στήθος, γρήγορο καρδιακό ρυθμό και ζάλη ή λιποθυμία.

Θρόμβωση στο νοσοκομείο

Το 60% των φλεβικών θρόμβων εμφανίζονται κατά τη διάρκεια ή μετά τη νοσηλεία, καθιστώντας τους θρόμβους που σχετίζονται με το νοσοκομείο κύρια αιτία θανάτου στο νοσοκομείο που μπορεί να προληφθεί.

Εκτιμάται ότι 10 εκατομμύρια περιπτώσεις θρόμβων που σχετίζονται με νοσοκομεία συμβαίνουν ετησίως σε όλες τις χώρες του κόσμου, χαμηλού, μεσαίου και υψηλού εισοδήματος.

Πρόληψη

Η πρόληψη, η έγκαιρη διάγνωση και η άμεση θεραπεία μπορούν να οδηγήσουν σε μείωση των θανάτων από θρόμβωση, μειώνοντας παράλληλα τα συνολικά ποσοστά θνησιμότητας και να βελτιώσει την ποιότητα  ζωής, παγκοσμίως.

Από αριστερά: Δημήτρης Ρίχτερ αντιπρόεδρος ΙΜΕΘΑ, Μίλτος Ματσάγκας πρόεδρος ΙΜΕΘΑ, Αλέξανδρος Τσελέπης μέλος ΔΣ ΙΜΕΘΑ

Θρόμβοι λόγω… εξέλιξης

Όπως τόνισε στη διάρκεια της συνέντευξης ο αντιπρόεδρος του ΙΜΕΘΑ, καρδιολόγος Δημήτρης Ρίχτερ, «το ανθρώπινο είδος εξελίσσεται εδώ και εκατομμύρια χρόνια. Σε όλες σχεδόν τις εποχές, όμως, το χαρακτηριστικό του τρόπου ζωής του ήταν η λίγη τροφή και η άσκηση.

Ελλείψει αμαξιών οι άνθρωποι περπατούσαν κάθε μέρα χιλιόμετρα για να μετακινηθούν και η τροφή ήταν ένα αγαθό που δεν ανευρισκόταν υποχρεωτικά κάθε ημέρα.

Μετά τη βιομηχανική επανάσταση όμως το σκηνικό άλλαξε δραματικά.

Τα αυτοκίνητα με μηδενική προσπάθεια καλύπτουν τις αποστάσεις και σήμερα πολλοί, ακόμη και για 100 μέτρα, χρησιμοποιούν το αυτοκίνητο αντί να περπατήσουν.

Αν δεν αλλάξουμε αυτή τη πορεία όλοι μαζί, η θρόμβωση και ως συνέπεια τα καρδιαγγειακά νοσήματα θα συνεχίσουν να είναι παγκοσμίως η πρώτη αιτία θανάτου».

Αιτία καρδιαγγειακών επεισοδίων

Ο πρόεδρος του ΙΜΕΘΑ, καθηγητής Αγγειοχειρουργικής Μιλτιάδης Ματσάγκας επεσήμανε ότι «Η γνώση για τη θρόμβωση είναι απαραίτητη. Γιατί η θρόμβωση ανευρίσκεται σε πλήθος νοσημάτων που συναντάμε καθημερινά, απλά δεν το γνωρίζουμε.

Το έμφραγμα του μυοκαρδίου είναι θρόμβωση, τα περισσότερα εγκεφαλικά είναι θρομβωτικά, η κολπική μαρμαρυγή προκαλεί θρόμβωση, οι θρομβωμένες φλέβες των ποδιών προκαλούν πνευμονική εμβολή και πάρα πολλά άλλα νοσήματα και καταστάσεις συνδέονται με την θρόμβωση.

Γεγονός παραμένει ότι αν γνωρίζουμε για την θρόμβωση και τι την προκαλεί, θα μπορέσουμε να προφυλαχτούμε από αυτή.

Η υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής με μείωση του σωματικού μας βάρους, τροποποίηση της διατροφής μας (μείωση λιπαρών και εφαρμογή της μεσογειακής διατροφής), αύξηση της σωματικής μας δραστηριότητας (π.χ. περπάτημα κάθε ημέρα), θα μας προφυλάξουν σημαντικά από την θρόμβωση σε πολλές περιπτώσεις.

Ας ενημερωθούμε, λοιπόν, σωστά για την θρόμβωση για να μην την φοβόμαστε».

Από την πλευρά του ο ομ. καθηγητής Βιοχημείας-Κλινικής Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και μέλος Δ.Σ του ΙΜΕΘΑ Αλέξανδρος Τσελέπης, σημείωσε ότι «το μήνυμα του φετινού εορτασμού περιλαμβάνει τις συσσωρευτικές προσπάθειες της τελευταίας δεκαετίας σε παγκόσμιο επίπεδο, οι οποίες έχουν αναμφίβολα σώσει αμέτρητες ζωές και έχουν βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ασθενών με θρόμβωση. Στη χώρα μας τον  εορτασμό αυτό διοργανώνει ετησίως το Ινστιτούτο Μελέτης και Εκπαίδευσης στη Θρόμβωση και την Αντιθρομβωτική αγωγή (Ι.Μ.Ε.Θ.Α), ως επίσημος συνεργάτης της I.S.T.H, προσκαλώντας να συμμετάσχουν όλες τις ιατρικές εταιρείες ειδικοτήτων για νοσήματα που σχετίζονται με τη θρόμβωση».