Αναπτυσσόμενες χώρες: Χρειάζονται 300 δισ. δολάρια ετησίως για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης
Ο οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς δήλωσε πως τα λεφτά πρέπει να τα παρέχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
Το αποτύπωμα της κλιματικής κρίσης δείχνει να είναι μεγάλο, με τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι εάν δεν ενεργήσουμε άμεσα, αυτό όλο και θα εξαπλώνεται.
Τεράστιο επίσης δείχνει να είναι και το κόστος αντιμετώπισής της, σε ό,τι αφορά τις αναπτυσσόμενες χώρες.
Την παραπάνω διαπίστωση την έκανε ο γνωστός νομπελίστας οικονομολόγος, Τζόζεφ Στίγκλιτς, ο οποίος δήλωσε συγκεκριμένα πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πρέπει να δίνει 300 δισ. δολάρια ετησίως στις φτωχές χώρες προς χρηματοδότηση του αγώνα τους ενάντια στην κλιματική κρίση.
Για να κερδίσουμε τη μάχη πρέπει να επέμβουν οι φτωχές χώρες
Ο Στίγκλιτς μιλώντας στον Guardian, κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνάντησης του ΔΝΤ στο Μαρακές, είπε ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες χρειάζονται το δικό τους αντίστοιχο του Inflation Reduction Act, του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού των ΗΠΑ – ένα πακέτο επιχορηγήσεων και επιδοτήσεων που έχουν σχεδιαστεί για την προώθηση της πράσινης ανάπτυξης και των θέσεων εργασίας.
Ο Στίγκλιτς είπε ότι θα κερδίζαμε τη μάχη κατά της παγκόσμιας θέρμανσης μόνο εάν επέβαιναν φτωχές χώρες.
«Θα συνεχίσω να το προωθώ»
Εξήγησε ότι οι πλούσιες χώρες θα πρέπει να υποστηρίξουν τη δημιουργία 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε Ειδικά Δικαιώματα Ανάληψης (Special Drawing Rights) του ΔΝΤ κάθε χρόνο για να χρηματοδοτήσουν μία παγκόσμια πράσινη μετάβαση.
Ο Αμερικανός οικονομολόγος παραδέχτηκε ότι θα ήταν αδύνατο να περάσει το σχέδιό του από το Κογκρέσο των ΗΠΑ στην τρέχουσα αδιέξοδη κατάσταση, αλλά είπε ότι θα συνεχίσει να το προωθεί.
Η ανάγκη για επιπλέον χρήματα για να βοηθηθούν οι φτωχότερες χώρες να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της παγκόσμιας θέρμανσης και να απελευθερώσουν τις οικονομίες τους από τις εκπομπές άνθρακα βρισκόταν στο επίκεντρο της ετήσιας συνάντησης του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, στο Μαρόκο αυτή την εβδομάδα.
Ο Στίγκλιτς, ως πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας, δήλωσε ότι χαιρετίζει τα σχέδια για παροχή στην τράπεζα περισσότερων κεφαλαίων για δανεισμό για πράσινα έργα, αλλά είπε ότι χρειάζεται μια πολύ πιο φιλόδοξη προσέγγιση.
Τα Ειδικά Δικαιώματα Ανάληψης (SDR) είναι διεθνές αποδεκτά αποθεματικά που μπορούν να ανταλλάσσονται με σκληρά νομίσματα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πιστωτικά όρια.
«Εκτύπωση χρημάτων»
Θεωρούμενο ως μια μορφή δημιουργίας χρήματος παρόμοια με την ποσοτική χαλάρωση, το ΔΝΤ εξέδωσε μια δόση 650 δισεκατομμυρίων δολαρίων των SDR το 2021 ως απάντηση στην πανδημία του κοροναϊού.
Οι πλούσιες χώρες δεν χρειάστηκε να χρησιμοποιήσουν τις χορηγήσεις τους και συμφώνησαν να ανακυκλώσουν μερικά από τα SDR τους σε ειδικά κεφάλαια του ΔΝΤ για τη στήριξη των φτωχών εθνών.
Αξίζει να σημειωθεί επίσης πως οι αναπτυγμένες χώρες έχουν υποσχεθεί στις υπανάπτυκτες τη καταβολή 100 δισ. δολαρίων το χρόνο για να προσαρμοστούν στην πραγματικότητα της κλιματικής κρίσης, κάτι που ωστόσο δεν έχει συμβεί ακόμη.
Ο Στίγκλιτς μιλώντας για αυτά είπε: «Βασικά, είναι η εκτύπωση χρημάτων. Δεν θα ήταν πληθωριστικό, αλλά θα ήταν μετασχηματιστικό». Ανέφερε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει τη δική της εκδοχή του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού αλλά σε μικρότερη κλίμακα.
Ο νόμος πουλήθηκε αρχικά από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ως σχέδιο 370 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ανοικοδόμηση της βιομηχανικής βάσης της χώρας, ενισχύοντας τις επενδύσεις σε έργα που έχουν σχεδιαστεί για την επίτευξη καθαρού μηδενισμού.
Ο Στίγκλιτς είπε ότι το πραγματικό μέγεθος του αποτελέσματος θα μπορούσε να φτάσει έως τα 1,5 τρις δολάρια.
Ο οικονομολόγος είπε ότι υποστήριξε τον νόμο, παρόλο που ήταν κακοσχεδιασμένος και περιλάμβανε ορισμένα «μαζικά προστατευτικά» μέτρα που παραβίαζαν τους διεθνείς κανόνες.
- Ρωμανός: Το ΠΑΣΟΚ είναι χειρότερο και από πράσινο ΣΥΡΙΖΑ
- Κερδίζει έδαφος η ακροδεξιά ατζέντα για το Μεταναστευτικό – Τρομάζει η «νέα κανονικότητα» που υπόσχεται
- Επιχείρηση Τάλως: Δικογραφίες σε βάρος 5 ατόμων για πορνογραφία ανηλίκων και κακοποίηση ακόμη και νηπίων
- Παναθηναϊκός: Με Γερεμέγεφ η ενδεκάδα κόντρα στον Παναιτωλικό
- Εθισμός στη νίκη, φόβος στις αράχνες: Ο Μαξ Φερστάπεν δεν λέει να σταματήσει
- Ο Γεραπετρίτης, ο Φιντάν, η αντιπολίτευση και ο ελληνοτουρκικός διάλογος