Σάββατο 17 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Rudolph Isley: Απεβίωσε σε ηλικία 84 ετών o ιδρυτής των «Isley Brothers»

Rudolph Isley: Απεβίωσε σε ηλικία 84 ετών o ιδρυτής των «Isley Brothers»

Ο Rudolph Isley, ο οποίος ξεσήκωσε τη μουσική κοινότητα παγκοσμίως, με τις επιτυχίες «Summer Breeze» και «That Lady», πέθανε σε ηλικία 84 ετών.

Ο Rudolph Isley, ο οποίος συγκίνησε παγκοσμίως με τις επιτυχίες «Summer Breeze»  και το «That Lady», πέθανε σε ηλικία 84 ετών. Ο μουσικός, ο οποίος υπήρξε συντελεστής σε πολλά από τα πιο δημοφιλή τραγούδια του συγκροτήματος, απεβίωσε στον ύπνο του, δήλωσε ο αδελφός του Ernie. «Δεν υπάρχουν λόγια για να εκφράσω τα συναισθήματά μου και την αγάπη που έχω για τον αδελφό μου», ανέφερε σε δήλωσή του, Ronald Isley και συνέχισε λέγοντας: «Θα λείψει πολύ στην οικογένειά μας. Αλλά ξέρω ότι είναι σε ένα καλύτερο μέρος».

Αν και ο Rudolph τραγουδούσε κυρίως αρμονίες με το συγκρότημα, ανέλαβε τα κύρια φωνητικά σε κομμάτια όπως το I’ve Got to Get Myself Together και το It’s a Disco Night (Rock Don’t Stop), που έφτασαν στο Top 20 στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Photo: RUDOLPH ISLEY | Instagram: theisleybrothers

Καθοριστικό ρόλο έπαιξε επίσης στη σύνθεση τραγουδιών όπως το Harvest For The World, το Fight The Power και το Shout – ένας διαχρονικός ύμνος για πάρτι που έγινε μεγάλη επιτυχία στην Ευρώπη μέσω της διασκευής της Lulu.

Τα συγκροτήματα ξεκίνησαν να γράφουν [στους] DJ ζητώντας τους να πάψουν να παίζουν τον δίσκο μας

Οι Isley Brothers, που δημιουργήθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του ’50, ήταν από τα μεγαλύτερα σε επιρροή συγκροτήματα της ποπ μουσικής, μεταβαίνοντας με επιτυχία από το gospel στη soul της Motown, και αργότερα στο σκληροπυρηνικό R&B και στο κοινωνικοπολιτικό funk.

Με αφετηρία το Σινσινάτι του Οχάιο, το νεαρό συγκρότημα ήταν αρχικά ένα κουαρτέτο που αποτελούνταν από τους Ronald, Rudolph, O’Kelly και Vernon Isley. Διακόπτουν για λίγο τις εμφανίσεις τους το 1955, αφού ο Vernon, ο οποίος τραγουδούσε τα φωνητικά, σκοτώθηκε ενώ έκανε βόλτα με το ποδήλατό του. Ήταν μόλις 13 ετών. Εντέλει πείστηκαν να συνεχίσουν, ενώ οι υπόλοιποι εγκαταστάθηκαν στη Νέα Υόρκη και άφησαν πίσω τους τη gospel μουσική. Σε περιοδεία το 1959, διασκεύασαν το Lonely Teardrops του Jackie Wilson, ξεσηκώνοντας το κοινό.

Gospel ύφος σε R&B

Το 1964, τα αδέλφια στρατολόγησαν τον νεαρό Jimi Hendrix

«Μετατρέψαμε ένα τραγούδι με gospel ύφος σε R&B επιτυχία και τα συγκροτήματα ξεκίνησαν να γράφουν [στους] DJ ζητώντας τους να πάψουν να παίζουν τον δίσκο μας», δήλωσε ο Ronald στη Wall Street Journal το 2015.

«Θεωρούσαν ότι το Shout θα έπρεπε να είναι ένας εκκλησιαστικός δίσκος»

Παρόλη την κριτική, τα αδέρφια κατάλαβαν ότι είχαν βρει μια επιτυχημένη μέθοδο, και στις αρχές της δεκαετίας του ’60 σημείωσαν άλλη μια επιτυχία με το εξίσου κεφάτο Twist and Shout – το οποίο στη συνέχεια έγινε βασικό κομμάτι των Beatles και το φινάλε του ντεμπούτου άλμπουμ τους.

Το 1964, τα αδέλφια στρατολόγησαν τον νεαρό Jimi Hendrix, ο οποίος με την κιθάρα του άρχισε να δίνει πνοή σε επιτυχίες όπως το Testify πριν αποχωρήσει για να κάνει σόλο.

Έναν χρόνο αργότερα, το συγκρότημα υπέγραφε με τη Motown Records, όμως βρήκε την αντιμετώπιση της γραμμής παραγωγής της εταιρείας αποπνικτική.

Κατά τη σύντομη πορεία τους εκεί, έκαναν μόνο μία επιτυχία, το This Old Heart of Mine (Is Weak for You), το οποίο έγραψε η περίφημη ομάδα Holland-Dozier-Holland με τη συμμετοχή της Sylvia Moy. Αποχωρώντας για να ιδρύσουν τη δική τους εταιρεία, υποδέχτηκαν τον νεότερο αδελφό τους Ernie στο συγκρότημα, και η «σκληρή» κιθάρα του τους έδωσε νέα πνοή. Το 1969, σημείωσαν μεγάλη επιτυχία με το It’s Your Thing και άρχισαν να διασκευάζουν ροκ ύμνους όπως το Love The One You’re With του Stephen Stills και το Lay Lady Lay του Bob Dylan.Αυτό προκάλεσε μια δραματική αναγέννηση, με μια σειρά από χρυσά και πλατινένια άλμπουμ που συνδύαζαν τις μελωδίες της soul με τη διαστημική ψυχεδέλεια και το σκληρό funk του Sly Stone και του James Brown.

Η μετεξέλιξη έγινε εμφανής στο άλμπουμ 3+3 του 1973, στο οποίο συμπεριέλαβαν το χαρούμενο single Who’s That Lady του 1964, οδηγώντας το τραγούδι στο νούμερο έξι των αμερικανικών charts.

Ακολούθησαν κι άλλες επιτυχίες – Summer Breeze, Harvest For The World, Fight The Power – τις οποίες συνυπέγραψε ο Rudolph.

«Η μουσική και η πίστη, απλώς κυλούν στο αίμα μας», δήλωσε ο Rudolph το 1999

Δύσκολες οικογενειακές σχέσεις

Ο Ρούντολφ ξεχώρισε για τα φανταχτερά ρούχα του – ένας συνδυασμός από καπέλα και γούνες που υπογραμμίζονταν από ένα μπαστούνι με κοσμήματα. Ο δεύτερος μικρότερος γιος της οικογένειας Isley, ήταν ωστόσο ο σιωπηλός «επιτηρητής» του συγκροτήματος, όπως έγραψε η κόρη του Elizabeth Isley Barkley στα απομνημονεύματά της.

Αλλά, όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλες τις οικογένειες, οι σχέσεις ήταν συχνά δύσκολες. «Μερικές φορές, το κλίμα ήταν αρκετά φορτισμένο μέσα στην οικογένεια και ούρλιαζαν ο ένας στον άλλον», θυμάται ο John Holbrook, ο οποίος συνεργάστηκε με τους Isley Brothers σε πολλά άλμπουμ στα τέλη της δεκαετίας του ’70.

«Ήταν μεγαλόσωμοι, τρομακτικοί τύποι. Ο Rudy ήταν ο γίγαντας και κάπως απειλητικός».

Μετά τον θάνατο του O’Kelly από καρδιακή προσβολή το 1986, ο Rudolph επέλεξε να πραγματοποιήσει την από καιρό επιθυμία του να γίνει χριστιανός ιερέας, αφήνοντας το συγκρότημα και παραδίδοντας το μπαστούνι στον αδελφό του Ronald.

«Η μουσική και η πίστη, απλώς κυλούν στο αίμα μας», δήλωσε ο Rudolph το 1999. «Μπορεί να έπαψα να τραγουδάω ποπ μουσική, αλλά θα είμαι πάντα ένας Isley Brother».

Εξακολούθησε να τραγουδά ωστόσο, κυκλοφορώντας ένα θρησκευτικό άλμπουμ με τίτλο Shouting for Jesus το 1996, και μπήκε στο Rock ‘n’ Roll Hall of Fame μαζί με τους αδελφούς του το 1992. Φέτος τον Μάρτιο, ο Rudolph μήνυσε τον Ronald, ισχυριζόμενος ότι ο αδελφός του είχε επιχειρήσει να κατοχυρώσει εμπορικό σήμα για το Isley Brothers’ με το δικό του όνομα, εξαιρώντας στην ουσία τον αδελφό του από τη συνεργασία. Ο θάνατός του αφήνει τον Ronald και τον Ernie ως τα μόνα ζωντανά αδέλφια του συγκροτήματος.

Ακούστε τα τραγούδια τους

*Με πληροφορίες από: BBC | Κεντρική φωτογραφία θέματος: Instagram: theisleybrothers

Sports in

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Φούλαμ 1-0: Τη λύτρωσε ο Ζίρκζι στο 87′!

Ο Ζίρκζι έκανε ντεμπούτο για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και με δικό του γκολ στο 87′ έδωσε τη νίκη με 1-0 κόντρα στη Φούλαμ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 17 Αυγούστου 2024