Ισραήλ: Με κρυπτονομίσματα χρηματοδότησαν την επίθεση της Χαμάς
Πριν τις επιθέσεις τρεις ισλαμιστικές ομάδες – η Χαμάς, η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ και η λιβανέζικη Χεζμπολάχ – έλαβαν μεγάλα ποσά κεφαλαίων μέσω κρυπτονομισμάτων
- «Είσαι ο διάβολος» – Αντιμέτωποι με τον πατέρα τους οι γιοι της Ζιζέλ Πελικό
- Κατεπείγουσα εισαγγελική παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο μετά την αποκάλυψη in – Για το χαμένο υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη
- Οι ληστές που έκλεψαν τα πορτρέτα των Ελισάβετ Β' και Μαργκρέτε Β' του Άντι Γουόρχολ τα έκαναν όλα στραβά
- Το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει άλλο πρόσωπο για ΠτΔ αν ο Μητσοτάκης επιλέξει «στενή κομματική επιλογή»
Το αστραπιαίο χτύπημα της Χαμάς στο Ισραήλ το Σαββατοκύριακο έθεσε το ερώτημα πώς η ομάδα χρηματοδότησε την αιφνιδιαστική επιχείρησή της. Μία είναι η απάντηση, γράφει η «Wall Street Journal»: κρυπτονoμίσματα.
Κατά τη διάρκεια του έτους που προηγήθηκε των επιθέσεων, τρεις ισλαμιστικές ομάδες – η Χαμάς, η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ και η λιβανέζικη Χεζμπολάχ – έλαβαν μεγάλα ποσά κεφαλαίων μέσω κρυπτονομισμάτων, σύμφωνα με επισκόπηση των εντολών κατάσχεσης της ισραηλινής κυβέρνησης και των αναλύσεων blockchain.
Τα πορτοφόλια ψηφιακών νομισμάτων που οι ισραηλινές Αρχές συνέδεσαν με την Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ έλαβαν έως και 93 εκατομμύρια δολάρια σε κρυπτονομίσματα μεταξύ Αυγούστου 2021 και Ιουνίου φέτος, σύμφωνα με ανάλυση από την κορυφαία εταιρεία Elliptic. Τα πορτοφόλια που συνδέονται με τη Χαμάς έλαβαν περίπου 41 εκατομμύρια δολάρια σε παρόμοια χρονική περίοδο, σύμφωνα με έρευνα μιας άλλης εταιρείας ανάλυσης, της BitOK με έδρα το Τελ Αβίβ.
Περιορισμένη πρόσβαση
Και οι τρεις οργανώσεις έχουν χαρακτηριστεί τρομοκρατικές από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και υπόκεινται σε κυρώσεις από το υπουργείο Οικονομικών, περιορίζοντας την πρόσβασή τους στο διεθνές τραπεζικό σύστημα. Οποιοσδήποτε βρεθεί να συναλλάσσεται με αυτές τις οντότητες κινδυνεύει να διωχθεί ποινικά και να αποτελέσει στόχο κυρώσεων.
Οι συναλλαγές μέσω κρυπτονομισμάτων υπογραμμίζουν τον τρόπο με τον οποίο οι ΗΠΑ και το Ισραήλ αγωνίστηκαν να κόψουν την πρόσβαση των οργανώσεων σε ξένη χρηματοδότηση, λένε δυτικοί αναλυτές τρομοκρατίας και πρώην αξιωματούχοι.
Η ΠΙΤ και η Χαμάς, που κατέχει την εξουσία στη Γάζα, μπόρεσαν να συγκεντρώσουν όπλα και άλλον εξοπλισμό κάτω από τη μύτη της κυβέρνησης του Ισραήλ για να εξαπολύσουν την πιο σημαντική παραβίαση των συνόρων της από τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ το 1973.
Πάγωσαν τους λογαριασμούς
Η ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωσε την Τρίτη ότι πάγωσε άλλους λογαριασμούς κρυπτονομισμάτων που χρησιμοποίησε η Χαμάς για να ζητήσει δωρεές στα κοινωνικά δίκτυα, μέρος μιας συνεχιζόμενης προσπάθειας για τον εντοπισμό της «οικονομικής υποδομής σε κρυπτονομίσματα που χρησιμοποιείται από τρομοκρατικές οντότητες για τη χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων τους».
Τα κρυπτονομίσματα επιτρέπουν στους χρήστες να παρακάμπτουν τις τράπεζες μεταφέροντας άμεσα μάρκες μεταξύ ψηφιακών πορτοφολιών, τα οποία συνήθως διατηρούνται σε ένα ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων.
Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, σε έκθεσή του πέρυσι, ανέφερε ότι τα κενά στους ελέγχους του οικονομικού εγκλήματος σε τέτοιες συναλλαγές μπορούν να επιτρέψουν στις τρομοκρατικές ομάδες να τα χρησιμοποιούν, σημειώνοντας ότι το Ισλαμικό Κράτος και η Αλ Κάιντα είχαν λάβει και οι δύο δωρεές σε κρυπτονομίσματα.
Επειτα από επιχείρηση τον Ιούνιο για την κατάσχεση κρυπτονομισμάτων που ανήκαν στη Χεζμπολάχ, ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γιοάβ Γκαλάντ είπε ότι η χρήση ψηφιακών νομισμάτων καθιστά τη δουλειά της διακοπής της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας ακόμη πιο περίπλοκη. «Δεν είναι κάτι εύκολο», τόνισε.
Η Χαμάς επιδιώκει δημόσια να συγκεντρώσει κεφάλαια σε κρυπτονομίσματα τουλάχιστον από το 2019, όταν οι Ταξιαρχίες αλ-Κασάμ άρχισαν να ζητούν από τους υποστηρικτές της στο κανάλι Telegram να δωρίσουν bitcoin. «Τα χρήματα αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του πολέμου», έγραψε η οργάνωση σε ανάρτηση, επισυνάπτοντας μια διεύθυνση πορτοφολιού που έλαβε μεγάλα ποσά σε bitcoin εκείνη τη χρονιά.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις