Μαρίνα Οβσιανίκοβα: Η Εισαγγελία της Γαλλίας ερευνά πιθανή απόπειρα δηλητηρίασής της
Η Ρωσίδα δημοσιογράφος βρίσκεται στη Γαλλία από πέρυσι
Οι εισαγγελείς του Παρισιού ξεκίνησαν έρευνα για την ενδεχόμενη δηλητηρίαση της Ρωσίδας δημοσιογράφου Μαρίνας Οβσιανίκοβα, η οποία έγινε παγκοσμίως γνωστή αφού εξέφρασε δημόσια την αντίθεσή της στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, κατά τη διάρκεια κεντρικού δελτίου ειδήσεων ρωσικού καναλιού.
Συγκεκριμένα είχε εμφανιστεί πίσω από την παρουσιάστρια, υψώνοντας πλακάτ στο οποίο έγραφε: «Σταματήστε τον πόλεμο, μην πιστεύεται την προπαγάνδα, σας λένε ψέματα εδώ».
Η Ρωσίδα δημοσιογράφος, ενώ βρισκόταν σε κατ’ οίκον κράτηση, εγκατέλειψε την πατρίδα της πέρυσι τον Οκτώβριο και πήγε στη Γαλλία, όπου διαμένει έως και σήμερα.
Σύμφωνα με την ίδια εντόπισε στο διαμέρισμά της άγνωστη ουσία
Η Οβσιανίκοβα φέρεται να είπε στην Αστυνομία ότι ένιωσε αδιαθεσία λίγη ώρα μετά αφού εισήλθε στο διαμέρισμά της στο Παρίσι και παρατήρησε εντός του μία άγνωστη ουσία σε μορφή σκόνης.
Η ιατροδικαστική αστυνομία στάλθηκε για να εξετάσει το σπίτι της.
Ο γενικός γραμματέας των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα (RSF) με έδρα το Παρίσι, Κριστόφ Ντελουάρ, ανέφερε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ο δημοσιογράφος αισθανόταν καλύτερα μέχρι το απόγευμα, αλλά βρισκόταν ακόμα υπό ιατρική παρακολούθηση.
Η διεθνής μη κερδοσκοπική οργάνωση συνέβαλε καθοριστικά στην έξοδο της 44χρονης δημοσιογράφου και της 12χρονης κόρης της από τη Ρωσία, όταν εκείνη τράπηκε σε φυγή φοβούμενη για τη ζωή της.
Η καταδίκη
Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ένα δικαστήριο στη Μόσχα καταδίκασε την Οβσιανίκοβα σε κάθειρξη 8,5 ετών ερήμην της, για διαμαρτυρία για τον πόλεμο. Κρίθηκε ένοχη για τη «διασπορά συνειδητά ψευδών πληροφοριών για τις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις», σύμφωνα με ανακοίνωση που αναρτήθηκε από το δικαστήριο στο Telegram.
Στη δημοσιογράφο είχε ήδη επιβληθεί πρόστιμο για παρόμοιες ενέργειες τον Αύγουστο του 2022. Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti, αυτή τη φορά καταδικάστηκε για τη διαμαρτυρία της με πλακάτ κατά της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία.
Το 2022, η Ρωσία ψήφισε νόμο βάσει του οποίου όποιος κριθεί ότι διέδωσε «ψευδείς» πληροφορίες για τον πόλεμο στην Ουκρανία μπορεί να αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης έως και 15 ετών.
Κορυφαίοι επικριτές του Κρεμλίνου έχουν καταδικαστεί σε μακροχρόνιες ποινές φυλάκισης, ανεξάρτητοι ειδησεογραφικοί ιστότοποι έχουν αποκλειστεί και ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, φοβούμενοι την ποινική δίωξη.
Μεταξύ των πιο επιφανών αντιφρονούντων που φυλακίστηκαν στη Ρωσία είναι ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, τον οποίο ένα ρωσικό δικαστήριο καταδίκασε για προώθηση του «εξτρεμισμού», παρατείνοντας την ήδη μακρά περίοδο φυλάκισής του κατά 19 χρόνια.
Υπενθυμίζεται ότι ο Ναβάλνι πέρασε πέντε μήνες στη Γερμανία αναρρώνοντας από μια δηλητηρίαση για την οποία κατηγόρησε το Κρεμλίνο – έναν ισχυρισμό που οι Ρώσοι αξιωματούχοι πάντα αρνούνταν.
- Ρωσία: Ο Πούτιν δηλώνει «πρόθυμος να συνεχίσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Δύση»
- Μαγδεμβούργο: Φουντώνει η οργή κατά των γερμανικών αρχών για το μακελειό
- Στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας: Οδηγός επιβίωσης στην πολυκατοικία
- ΗΠΑ: Ο Τραμπ… διαβεβαίωσε ότι ο Μασκ δεν μπορεί να γίνει Πλανητάρχης
- Super Μπάλα Live: Τα όργια της διαιτησίας αλλοιώνουν το πρωτάθλημα
- Υπερθέαμα: Δείτε γκολ και highlights από τα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (vids)