Η στάση την οποία τελικώς θα τηρήσει η ηγεσία της Χεζμπολάχ θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την τροπή που θα πάρουν οι συγκρούσεις στην ευρύτερη περιοχή τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.

Μέχρι στιγμής, η λιβανέζικη οργάνωση που στηρίζεται ανοιχτά από το Ιράν – αν και έχει ταχθεί με τις ανακοινώσεις της και τις δηλώσεις στελεχών της υπέρ της Χαμάς – έχει περιοριστεί σε μάλλον συμβολικές ενέργειες και περιορισμένης έκτασης εκτόξευση ρουκετών και ανταλλαγή πυρών με τους Ισραηλινούς.

Ενέργειες οι οποίες, σύμφωνα και με την ανάλυση του «Economist», συνιστούν προσπάθεια κατευνασμού των πιο «θερμοκέφαλων» της οργάνωσης του Χασάν Νασράλα, που επιθυμούν την άμεση και ενεργό εμπλοκή στο πλευρό των Παλαιστινίων.

Το σίγουρο είναι ότι η Χεζμπολάχ έχει και αυτή με τη σειρά της καλέσει σε επιστράτευση χιλιάδες άνδρες στον νότιο Λίβανο, ο οποίος βρίσκεται σχεδόν πλήρως υπό τον έλεγχό της.

Παρά δε το γεγονός ότι η Τεχεράνη φέρεται επίσης να είναι επιφυλακτική όσον αφορά το επόμενο βήμα της, αρκετοί είναι αυτοί που φοβούνται ένα «λάθος», που ίσως οδηγήσει σε έναν πόλεμο με το Ισραήλ, ανάλογο με εκείνον του 2006 ή και ακόμη χειρότερο.

Μέχρι να πάρει την απόφασή της η Χεζμπολάχ, πάντως, νοτίως των συνόρων με τον Λίβανο οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και ο πόλεμος κλιμακώνεται. Με αποτέλεσμα, ανάμεσα στα άλλα, να μεγαλώνει καθημερινά η τραγική λίστα με τις ανθρώπινες απώλειες, τόσο εντός του Ισραήλ όσο και στις τάξεις των Παλαιστινίων – στη μεγάλη τους πλειοψηφία αμάχων.

Αυξάνονται διαρκώς οι απώλειες

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής επίσημα στοιχεία, οι νεκροί στο Ισραήλ από την επιδρομή των παλαιστίνιων ενόπλων έχουν ξεπεράσει τους 1.200 (ανάμεσα στους οποίους και αρκετοί ξένοι υπήκοοι, όπως Αμερικανοί, Βρετανοί, Γάλλοι κ.λπ.), ενώ οι τραυματίες φτάνουν τους 2.700, με αρκετούς από αυτούς να βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Από την πλευρά τους, παλαιστίνιοι αξιωματούχοι κάνουν λόγο για 1.100 νεκρούς και πάνω από 5.000 τραυματίες από τους αδιάκοπους βομβαρδισμούς – με τους αριθμούς αυτούς, μάλιστα, να μη συμπεριλαμβάνουν τους εκατοντάδες μαχητές που φέρονται να έχουν σκοτωθεί εντός του Ισραήλ, στις συγκρούσεις με τον στρατό και την αστυνομία.

Την ίδια στιγμή, χθες ανακοινώθηκε ότι διέκοψε τη λειτουργία της η μοναδική μονάδα παραγωγής ενέργειας στη Γάζα, η τροφοδοσία της οποίας από το Ισραήλ έχει διακοπεί ολοκληρωτικά.

Σε αυτό το φόντο, ΗΠΑ και ΕΕ φέρονται να βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ και την Αίγυπτο (που ελέγχει το πέρασμα της Ράφα) προκειμένου να υπάρξει μια ασφαλής διάβαση για τους αμάχους, αλλά και να καταστεί δυνατή η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ανησυχητικά είναι, όμως, και τα μηνύματα που έρχονται και από την κατεχόμενη Δυτική Οχθη, όπου το κλίμα είναι ιδιαιτέρως τεταμένο και οι συγκρούσεις καθημερινές.

Σε αυτές, μόνο από το περασμένο Σάββατο, έχουν χάσει τη ζωή τους 27 Παλαιστίνιοι (οι 3 χθες) και έχουν τραυματιστεί άλλοι 130.

 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ