Για έβδομη συνεχόμενη μέρα συνεχίζεται ο πόλεμος της Χαμάς με το Ισραήλ, μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της οργάνωσης στο νότιο Ισραήλ. Μετά από την επίθεση, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις επιτίθενται στη Λωρίδα της Γάζας.

Δημοσίευμα του Aljazeera, παρουσιάζει βασικά γεγονότα για την ιστορία της Χαμάς, κάνοντας χρήση, τόσο των ειδησεογραφικών γεγονότων, όσο και των γραφικών που παράγονται μέσω τεχνητής νοημοσύνης.

Source: Aljazeera

Το όνομα της παλαιστινιακής ένοπλης ομάδας – Χαμάς – είναι αραβικό ακρωνύμιο που στα αγγλικά σημαίνει «Ισλαμικό Κίνημα Αντίστασης». Ακόμη, η λέξη Χαμάς στα αραβικά σημαίνει «ζήλος».

Source: Aljazeera

Η ιστορία

Οι ρίζες της ξεκινούν από τα τέλη της δεκαετίας του 1970, όταν ακτιβιστές ίδρυσαν φιλανθρωπικά ιδρύματα, κλινικές και σχολεία στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη, μετά την κατοχή και των δύο από το Ισραήλ το 1967.

Source: Aljazeera

Η ένοπλη οργάνωση Χαμάς ιδρύθηκε επίσημα τον Δεκέμβριο του 1987 από τον σεΐχη Αχμάντ Γιασίν μετά το ξέσπασμα της παλαιστινιακής εξέγερσης, γνωστής ως πρώτη Ιντιφάντα.

Source: Aljazeera

Τον επόμενο χρόνο, η Χαμάς δήλωσε ότι η απελευθέρωση της Παλαιστίνης από την ισραηλινή κατοχή ήταν θρησκευτικό καθήκον κάθε μουσουλμάνου.

Source: Aljazeera

Η πρώτη επίθεση

Η Χαμάς πραγματοποίησε την πρώτη της επίθεση εναντίον του Ισραήλ το 1989, απαγάγοντας και σκοτώνοντας δύο στρατιώτες, γεγονός που οδήγησε στη σύλληψη του Γιασίν από το Ισραήλ.

Ο Yassin θα απελευθερωθεί το 1997, σε αντάλλαγμα για πράκτορες της Μοσάντ που είχαν προσπαθήσει να δολοφονήσουν τον επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, Khaled Meshaal, στην Ιορδανία.

Source: Aljazeera

Η Χαμάς εισήλθε στην πολιτική το 2005 και κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές του επόμενου έτους, νικώντας την αντίπαλό της Φατάχ. Επειδή όμως τα δύο κόμματα δεν μπόρεσαν να συνεργαστούν – η Χαμάς προτίμησε την ένοπλη αντίσταση, ενώ η Φατάχ τις διαπραγματεύσεις.

Source: Aljazeera

Ένα χρόνο αργότερα, οι διαφωνίες μεταξύ τους οδήγησαν σε μια ένοπλη σύγκρουση που θα κατέληγε με τη Χαμάς να είναι υπεύθυνη για τη Γάζα, ενώ η Φατάχ κρατούσε τη Δυτική Όχθη.

Source: Aljazeera

Σήμερα, τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν χαρακτηρίσει τη Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση, ενώ άλλες χώρες τη θεωρούν κίνημα αντίστασης.

Source: Aljazeera

Με την πάροδο των ετών, η στήριξη της Χαμάς στην ένοπλη αντίσταση αυξάνεται και μειώνεται, αλλά παραμένει προσηλωμένη στον αγώνα της για την αυτοδιάθεση των Παλαιστινίων.

Source: Aljazeera