Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Πόλεμος στο Ισραήλ: Ο ισραηλινός στρατός επιστρατεύει το «διαμάντι» του στις υπόγειες στοές της Γάζας

Πόλεμος στο Ισραήλ: Ο ισραηλινός στρατός επιστρατεύει το «διαμάντι» του στις υπόγειες στοές της Γάζας

Πρόκειται για τη Μονάδα Yahalom, την ελίτ των Ισραηλινών Στρατιωτικών Δυνάμεων που ειδικεύεται στον υπόγειο πόλεμο, δεκάδες μέτρα κάτω από την επιφάνεια της Γης

Η αντίστροφη μέτρηση για την εισβολή του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας φαίνεται να έχει ήδη ξεκινήσει. Απόδειξη αυτού η εντολή εκκένωσης, του ισραηλινού στρατού, προς όλους τους αμάχους της περιοχής εντός 24 ωρών, κάτι που ισούται με την απομάκρυνση 1,1 εκατομμυρίων Παλαιστινίων, από τον βορρά προς τον νότο.

Η Χαμάς ως απάντηση ζητά την ανυπακοή των κατοίκων και κάνει λόγο για «απόπειρες ψυχολογικού πολέμου».

Ωστόσο, τίποτα δεν φαίνεται να μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην χερσαία επίθεση που αναμένεται να εξαπολύσει από ώρα σε ώρα το Ισραήλ εναντίον του αντιπάλου. Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις από τη στιγμή που θα εισχωρήσουν στη Γάζα θα βρεθούν αντιμέτωποι και με έναν υπόγειο εχθρό που δεν είναι άλλος από τις δεκάδες υπόγειες στοές που διατρέχουν τη στενή Λωρίδα και αποτελούν παγίδες θανάτου για τους στρατιώτες.

Ποιο είναι το «διαμάντι»

Εδώ είναι το σημείο που κάνει την εμφάνισή της η Μονάδα Yahalom (στα εβραϊκά σημαίνει διαμάντι) η ελίτ του ισραηλινού στρατού που είναι εκπαιδευμένη να δρα σε υπόγειες εγκαταστάσεις. Ανήκει στις Ειδικές Δυνάμεις και καλείται να αντιμετωπίσει ειδικές μηχανικές εργασίες, όπως είναι οι υπόγειες και κρυφές σήραγγες της Γάζας.

Επιπλέον, η Μονάδα εξειδικεύεται στον χειρισμό επικίνδυνων πυρομαχικών και έχει παράσχει βοήθεια στις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις σε επιχειρήσεις με εμπόδια εδάφους και νερού.

Η Yahalom έχει εκπαιδευτεί να εισέρχεται και σε πυρηνικές εγκαταστάσεις

Στρατιώτες της Yahalom

Ο ρόλος της περιλαμβάνει ειδικές αποστολές σαμποτάζ, κατεδάφιση και έκρηξη κτιρίων, υπονόμευση εχθρικών υποδομών, χειρισμό εκρηκτικών, προετοιμασία εκρηκτικών μηχανισμών και βομβών, εξουδετέρωση εχθρικών εκρηκτικών μηχανισμών, εκκαθάριση πολύπλοκων ναρκοπεδίων, εντοπισμό και καταστροφή σηράγγων. Κατά καιρούς, χρησιμοποιεί ρομπότ και πολλές τηλεκατευθυνόμενες συσκευές.

Η Μονάδα Yahalom ιδρύθηκε το 1982 μετά τον πρώτο πόλεμο του Λιβάνου και έχει εκπαιδευθεί να παρεισφρέει ακόμη και σε πυρηνικές εγκαταστάσεις προκειμένου να τις εξουδετερώσει.

Στον εξοπλισμό της περιλαμβάνονται διόπτρες νυχτερινής όρασης ενώ η εκπαίδευση των μελών της περιλαμβάνει συστήματα εικονικής πραγματικότητας με τα οποία μαθαίνουν να κινούνται σε δαιδαλώδεις στοές που έχουν ήδη χαρτογραφήσει με κάθε λεπτομέρεια.

Μέσα στη μεγαλύτερη σήραγγα της Χαμάς

Πέρυσι η Yahalom εισήλθε στο βαθύτερη σήραγγα της Χαμάς. Μέλη της Μονάδας αποκάλυψαν ότι βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, 70 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της Γης.

Οι ισραηλινές δυνάμεις ανακάλυψαν τη σήραγγα τον Οκτώβριο του 2020 μετά τον εντοπισμό ανώμαλης υπόγειας δραστηριότητας.

Οι στρατιώτες είπαν ότι η Χαμάς πιθανότατα δούλευε στη σήραγγα για χρόνια. Το φράγμα του Ισραήλ κατά της σήραγγας ολοκληρώθηκε ένα χρόνο νωρίτερα, μετά από τέσσερα χρόνια κατασκευής, που σημαίνει ότι τα δύο έργα προφανώς προχωρούσαν ταυτόχρονα.

«Αυτή είναι η βαθύτερη σήραγγα της Χαμάς που έχουμε ανακαλύψει και είναι ένα πλεονέκτημα για αυτούς», είπε ένας αξιωματικός της Yahalom. «Τους πιάσαμε ακριβώς στη μέση της δουλειάς τους», είπε ο αξιωματικός.

Η σήραγγα είναι κατασκευασμένη από σκυρόδεμα. Υπάρχουν γωνίες στο πλάι του κύριου διαδρόμου για ξεκούραση ή για αποθήκευση εξοπλισμού. Ο αέρας είναι ζεστός και αποπνικτικός.

Οι υπόγειες σήραγγες που προέρχονταν από τη Γάζα ταλαιπωρούσαν το νότιο Ισραήλ για χρόνια και ήταν μια αιτία για τη σύγκρουση του 2014 μεταξύ των τρομοκρατικών ομάδων της Γάζας και των ισραηλινών στρατευμάτων, που πέρασαν στη Λωρίδα για να καταστρέψουν διασυνοριακές σήραγγες.

Κατά τη διάρκεια αυτού του πολέμου, που ονομάστηκε Επιχείρηση Προστατευτική Άκρη (Operation Protective Edge), το Ισραήλ κατέστρεψε περίπου 30 σήραγγες που διείσδυσαν στο Ισραήλ, και από τον πόλεμο, επιπλέον 20.

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024