Μυαλό: 3 τρόποι με τους οποίους σαμποτάρει τη δίαιτά σας
Τελικά, το «όλα είναι στο μυαλό» ισχύει και για την απώλεια βάρους;
- Δολοφονία σε ξενοδοχείο στην Καλαμάτα - Συνελήφθη ύποπτος
- Σε 20 χρόνια φυλάκισης καταδικάστηκε ο σύζυγος της Ζιζέλ Πελικό για βιασμούς - Ένοχοι οι 51 κατηγορούμενοι
- Αποκάλυψη in: Μία πολυμήχανη 86χρονη παγίδευσε μέλη συμμορίας «εικονικών ατυχημάτων» στα Χανιά
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
Αν αναρωτιέστε ποιος είναι ο λόγος για τον οποίο «σπάτε» τη δίαιτα και η ζυγαριά δεν κατεβαίνει, το μυαλό σας ίσως είναι ο ένοχος.
Ας δούμε 3 κοινούς τρόπους με τους οποίους μπορεί να μας βάλει φραγμούς και τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για να πάρουμε τον έλεγχο της κατάστασης στα χέρια μας.
3 παιχνίδια του νου που φρενάρουν τη δίαιτα…
Το μυαλό σας, ίσως:
#1 Δεν σας αφήνει να πάρετε άλλες δυναμικές αποφάσεις
Η δύναμη της θέλησης είναι μια φράση που χρησιμοποιείται συχνά (και) για τη δίαιτα. Γιατί άραγε μερικοί άνθρωποι την έχουν περισσότερο από άλλους;
Η δύναμη της θέλησης, επίσης γνωστή και ως αυτοέλεγχος, είναι ένα χαρακτηριστικό που σταδιακά «εξαντλείται», ειδικά αν η ζωή μας απαιτεί συνεχώς λήψη σημαντικών αποφάσεων.
Όσο περισσότερες αποφάσεις πρέπει να πάρετε και όσο πιο περίπλοκες είναι, τόσο περισσότερο η «δύναμή» σας μειώνεται. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό;
Αν επιστρέψετε από τη δουλειά μετά από μια κουραστική και αγχωτική μέρα, είναι πιθανό να μπείτε στον πειρασμό να φάτε ένα ολόκληρο πακέτο μπισκότα. Αν όμως ήσασταν πιο χαλαροί, για παράδειγμα σε μια παραλία όλη μέρα, ο πειρασμός θα ήταν πολύ μικρότερος, αν όχι ανύπαρκτος.
Μπορεί λοιπόν να πιστεύετε πως κάποια αδύνατα άτομα έχουν μεγαλύτερο αυτοέλεγχο όσον αφορά το φαγητό, αλλά, ίσως καλύτερα να σκεφτείτε το εξής: Μήπως απλώς έχουν καλύτερες ρουτίνες που διευκολύνουν τη διαδικασία λήψης αποφάσεων.
Tip αντιμετώπισης
Για να διατηρήσετε τα επίπεδα του αυτοελέγχου σας, μπορείτε να μειώσετε τον αριθμό των αποφάσεων που πρέπει να πάρετε κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Ξεκινήστε από κάτι απλό όπως το να προγραμματίσετε τα γεύματα και τα σνακ σας εκ των προτέρων.
#2 Συνδέεται συναισθηματικά με το φαγητό…
Και ποιος άλλωστε δεν έχει «ξεσπάσει» στο φαγητό πάνω στο άγχος ή τη θλίψη του για να αισθανθεί καλύτερα;
Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με έρευνες, οι υδατάνθρακες φαίνονται να αυξάνουν τα επίπεδα σεροτονίνης, της ορμόνης της καλής διάθεσης. Επομένως, το φαγητό έχει σε κάποιες περιπτώσεις τη δύναμη να μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.
Tip αντιμετώπισης
Προσπαθήστε να σκεφτείτε τρόπους για να ανεβάσετε τη διάθεσή σας σε καθημερινή βάση που δεν σχετίζονται με το φαγητό. Η άσκηση είναι για παράδειγμα μια εξαιρετική αρχή αφού η έρευνα υποστηρίζει ότι τονώνει την ψυχική μας ευημερία.
Και όταν αισθανόμαστε καλά είναι πιο εύκολο να έχουμε αυτοέλεγχο (και) στην ποσότητα καθώς και την ποιότητα του φαγητού που καταναλώνουμε.
Αν πάλι δεν σας αρέσει αυτή η ιδέα, βρείτε κάτι άλλο που θα σας δίνει την ίδια αίσθηση ευχαρίστησης. Μπορεί να είναι ένα νέο χόμπι ή η εκμάθηση μιας νέας δεξιότητας που σας γεμίζει συναισθηματικά. Θα μπορούσατε τελικά να δείτε τα οφέλη να αντικατοπτρίζονται στις διατροφικές σας συνήθειες.
#3 Φοβάται την πρωτεΐνη
Η πρωτεΐνη δεν είναι μόνο για τους fan του γυμναστηρίου. Αν καταναλώνεται σωστά, μπορεί να υποστηρίξει την απώλεια βάρους. Άλλωστε, έχει την ιδιότητα να μας κρατά χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, γεγονός που σημαίνει εξοικονόμηση θερμίδων.
Βοηθά επίσης το σώμα σας να διατηρήσει τη μυϊκή του μάζα, η οποία προστατεύει τον μεταβολικό μας ρυθμό.
Tip αντιμετώπισης
Με μελέτες να υποστηρίζουν πως μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη έχει πολλά οφέλη για μια επιτυχή διαχείριση του βάρους, μην φοβηθείτε να την βάλετε στην διατροφή σας, όπως και κάθε άλλο θρεπτικό συστατικό, αρκεί να είναι στις ποσότητες που σας συνέστησε ο διατροφολόγος.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις