Κυριακή 28 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Γίνεται οι μεγαλόσωμοι σκύλοι να ζήσουν σε διαμέρισμα;

Γίνεται οι μεγαλόσωμοι σκύλοι να ζήσουν σε διαμέρισμα;

Και ένας και δύο μεγαλόσωμοι σκύλοι μπορούν να χαλαρώνουν μέσα σε διαμέρισμα, αρκεί να τηρούνται κάποιες προϋποθέσεις. Τις γνωρίζετε;

Ο μεγαλόσωμος σκύλος θα είναι… αγγελούδι μέσα στο διαμέρισμα, αρκεί να φροντίσουμε, για τη σωστή διαπαιδαγώγησή του, αλλά και για την εκτόνωσή του.

Άρα, το ζητούμενο, δεν είναι τα τετραγωνικά γιατί και ο μεγαλόσωμος σκύλος μπορεί να απολαμβάνει τη ζωή του μέσα στο διαμέρισμα.

Το επιβεβαιώνει και ο κ. Νίκος Καμπουράκης, πιστοποιημένος επαγγελματίας εκπαιδευτής-ειδικός συμπεριφοράς σκύλων, ο οποίος μάλιστα, έχει δύο μεγαλόσωμους σκύλους. Τον Σίμπα και την Νάλα.

Το μέγεθος και τα τετραγωνικά του σπιτιού, δεν αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για την επιλογή ενός μεγαλόσωμου σκύλου

Η παρεξήγηση για το διαμέρισμα

«Αρχικά, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως όλοι οι σκύλοι, μικροί και μεγάλοι, έχουν τις ίδιες ανάγκες. Μια πολύ διαδεδομένη έκφραση, που όλοι έχουμε ακούσει, είναι πως οι μεγαλόσωμοι σκύλοι »δεν κάνουν για διαμέρισμα». Συχνά, πίσω από αυτήν την έκφραση, κρύβεται η λανθασμένη πεποίθηση ότι ο μικρόσωμος σκύλος δεν κάνει ζημιές μέσα στο σπίτι και είναι ήσυχος, όπως επίσης, δεν χρειάζεται να τον βγάζουμε βόλτες.» εξηγεί και προσθέτει:

«Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Το μεγαλύτερο ποσοστό σκύλων που αναλαμβάνω με προβλήματα συμπεριφοράς στο σπίτι, αφορά μικρόσωμα σκυλιά. Κάτι τέτοιο δεν είναι καθόλου τυχαίο, καθώς οφείλεται στην ελλιπή κάλυψη των αναγκών του σκύλου: βόλτα, άσκηση, εξερεύνηση, σωματική και πνευματική εκτόνωση. Αλλά και στη γενικότερη ποιοτική ενασχόληση μαζί του, με διάφορες δραστηριότητες».

Η Νάλα και ο Σίμπα

Οι ανάγκες

Οι σκύλοι, μικρόσωμοι ή μεγαλόσωμοι, είναι πλάσματα που έχουν κατά φύση ροπές προς τη φύση και την εξερεύνηση, σημειώνει ο κ. Καμπουράκης.

« Είτε ένας σκύλος είναι 50 κιλά, είτε ζυγίζει δύο κιλά, το βασικότερο συστατικό για να πετύχουμε ηρεμία και χαλάρωση στο σπίτι, είναι να του παρέχουμε καθημερινή άσκηση και μεγάλες βόλτες.

Φυσικά, οι χρονικές ανάγκες για περπάτημα διαφέρουν από σκύλο σε σκύλο, καθώς τα επίπεδα ενέργειας των σκύλων δεν είναι τα ίδια, αλλά αυτό, δεν σχετίζεται με το μέγεθος του ζώου μας. Υπάρχουν συχνά μάλιστα μικρόσωμοι σκύλοι, που είναι πολύ πιο ενεργητικοί, και δραστήριοι, από κάποιους μεγαλόσωμους σκύλους».

«Το μέγεθος και τα τετραγωνικά του σπιτιού μας λοιπόν, δεν αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για την επιλογή ενός μεγαλόσωμου σκύλου, εφόσον η άσκηση του σκύλου μας είναι επαρκής. Σαφώς κι αν έχουμε στη διάθεση μας μια μεγάλη αυλή ή έναν κήπο μπορούμε να τον εκμεταλλευτούμε και να παίζουμε με τον σκύλο μας και να τρέχει, αλλά αυτές οι δραστηριότητες δεν αναπληρώνουν τη βόλτα σε εξωτερικό περιβάλλον».

Σωστή εκπαίδευση

Ένας ακόμη παράγοντας που θα πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν μας είναι, φυσικά, η σωστή εκπαίδευση.

Ως υπεύθυνοι κηδεμόνες του σκύλου μας, θα πρέπει να τον καθοδηγήσουμε και να του θέσουμε από νωρίς, σωστά και ξεκάθαρα τους κανόνες του σπιτιού.

Η εκπαίδευση και η διαπαιδαγώγηση του σκύλου μας θα πρέπει να είναι σωστή, έτσι ώστε να μην δημιουργηθούν προβλήματα στο σπίτι, όπως ζημιές, δάγκωμα, τουαλέτα κ.ά, αλλά και για να μην προκαλέσει ο σκύλος μας ενόχληση στους γείτονες, με το ακατάπαυστό γάβγισμά του, για παράδειγμα.

Μεγαλόσωμοι ή μικρόσωμοι σκύλοι είναι εξίσου επιρρεπείς σε τέτοιου είδους συμπεριφορές και καλό είναι να αντιμετωπίζονται το ίδιο.

Ο Σίμπα

Η υιοθεσία ενός μεγαλόσωμου σκύλου -τα καταφύγια της χώρας μας είναι γεμάτα- δεν διαφέρει σε τίποτα από την υιοθεσία ενός μικρόσωμου σκύλου.

Με τη σωστή φροντίδα, άσκηση και εκπαίδευση λοιπόν, οι μεγαλόσωμοι σκύλοι μπορούν να ζήσουν ευτυχισμένοι σε διαμέρισμα, χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα και εντάσεις».

Ο κ. Νίκος Καμπουράκης, πιστοποιημένος επαγγελματίας εκπαιδευτής-ειδικός συμπεριφοράς σκύλων

Ο κ. Νίκος Καμπουράκης είναι πιστοποιημένος επαγγελματίας εκπαιδευτής-ειδικός συμπεριφοράς σκύλων (British College of Canine Studies, Advanced Canine Behaviour Diploma) και ζει στην Αθήνα.

Είναι ιδρυτής της CityDogs , μέλος της αμερικανικής Association of Professional Dog Trainers (A.P.D.T.) και αρωγό μέλος του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (Κ.Ο.Ε).

Αναλαμβάνει κάθε φυλή σκύλων, αντιμετωπίζοντας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον όποιο πρόβλημα παρουσιάζουν. Σε ακαδημαϊκό επίπεδο οι σπουδές του αφορούν την Κοινωνική Πολιτική στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Sports in

Ελευθεριάδου: «Ήταν μια μέρα με έντονα συναισθήματα»

Οι δηλώσεις της Νικόλ Ελευθεριάδου μετά το πρώτο παιχνίδι της Εθνικής πόλο Γυναικών στους Ολυμπιακούς Αγώνες και την ήττα από τις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Ιουλίου 2024