Αυτοδιοικητικές εκλογές με λίγα διακυβεύματα και στοίχημα τη συμμετοχή
Η αποχή που πλησίασε την προηγούμενη Κυριακή το 50% είναι το μεγάλο στοίχημα των εκλογών της Κυριακής - Χαμηλά πνεύματα και λίγα διακυβεύματα σε περιφέρειες και δήμους
Λίγες ώρες απομένουν από τη στιγμή που θα ανοίξουν οι κάλπες για τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών του Οκτωβρίου.
Το πρώτο μεγάλο στοίχημα των εκλογών είναι η συμμετοχή. Ήδη από τις κάλπες της προηγούμενης Κυριακής αποδείχθηκε ότι το ενδιαφέρον του κόσμου είναι μικρό, με τους ψηφοφόρους που οδηγήθηκαν στα εκλογικά κέντρα να ξεπερνούν -μετά βίας- το 52%.
Οι κεντρικοί δήμοι με τη μεγάλη αποχή που τα πνεύματα οξύνθηκαν
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτέλεσε ο δήμος Αθηναίων που η αποχή άγγιξε το 66,7%, παρότι, αποτελούσε έναν δήμο που όλα τα πολιτικά κόμματα είχαν υποψήφιο δήμαρχο με χρίσμα, από την ακροδεξιά ώς την αντικαπιταλιστική Αριστερά. Αντίστοιχα χαρακτηριστικά παρατηρήθηκαν και στον δεύτερο μεγαλύτερο δήμο της χώρας, τη Θεσσαλονίκη, όπου η αποχή πλησίασε το 60%.
Στις δύο αυτές περιπτώσεις -που οδηγήθηκαν στον δεύτερο γύρο των εκλογών- οι τόνοι, την εβδομάδα που μας πέρασαν, οξύνθηκαν από τους μονομάχους, Κώστα Μπακογιάννη-Χάρη Δούκα στην Αθήνα και Κωνσταντίνο Ζέρβα-Στέλιο Αγγελούδη στη Θεσσαλονίκη. Για τον κεντρικό δήμο μάλιστα διενεργήθηκε ένα ενδιαφέρον ντιμπέιτ, που, όμως, μένει να αποδειχθεί ο αντίκτυπός του και κατά πόσο θα προσελκύσει περισσότερους ψηφοφόρους στην εκλογική διαδικασία.
Η μία περιφέρεια με σημαντικό πολιτικό διακύβευμα
Στις έξι περιφέρειες που θα στηθούν κάλπες για την εκλογή περιφερειάρχη δεν μπορούν να αλλάξουν εντυπωσιακά οι πολιτικοί συσχετισμοί. Στις πέντε εξ’ αυτών κρίνεται κατά πόσο ο νέος περιφερειακός άρχοντας θα έχει χρίσμα της ΝΔ ή απλά θα… προέρχεται από το κυβερνών κόμμα. Η μοναδική περιφέρεια που δίνει πολιτικό αλατοπίπερο στη διαδικασία είναι η Θεσσαλία, καθώς, διασταυρώνουν τα ξίφη τους ο υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Αγοραστός και ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Κουρέτας.
Από την προεκλογική ακόμη περίοδο διαφαινόταν ότι τα διακυβεύματα στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου είναι μικρά, όπως και το ενδιαφέρον που κινούνταν αντίστοιχα χαμηλά. Τα μεγάλα κόμματα στον δεύτερο γύρο επιχείρησαν να πολιτικοποιήσουν περισσότερο τη διαδικασία -κυρίως- σε περιφερειακούς δήμους. Η ΝΔ το προσπάθησε για παράδειγμα σε μέρη όπου είναι αντίπαλοί της υποψήφιοι από την κεντροαριστερά, όπως ο δήμος Χαλανδρίου και ο δήμος Καλαμαριάς. Αντίστοιχες κινήσεις υπήρξαν και από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ώστε να καταγράψουν νίκες ενάντια στην κυβέρνηση.
Σε κάθε περίπτωση οι ψηφοφόροι θα κληθούν να επιλέξουν ποιο πρόσωπο θα διεκδικεί τα συμφέροντά τους για τα επόμενα πέντε χρόνια και ποιο πολιτικό προσωπικό θα διαχειριστεί τα χρήματα που θα έρθουν από τα ευρωπαϊκά -και μη- κονδύλια. Όμως, όσο σοβαρές και να είναι αυτές οι συνθήκες, η γενικότερη απαξίωση του κόσμου προς το πολιτικό προσωπικό έχει οδηγήσει την αποχή σε δυσθεώρητα επίπεδα. Αν δεν ανατραπεί και αυτή τη φορά, μένει να φανεί ποιους πολιτικούς σχηματισμούς και ποια πρόσωπα θα ευνοήσει αυτή η κατάσταση.
- Κιμ Γιονγκ Ουν: Προειδοποιεί για κίνδυνο πυρηνικού πολέμου
- Ουκρανία: Παρίσι και Λονδίνο υπόσχονται να μην αφήσουν τον Πούτιν να «πετύχει τους σκοπούς του»
- Στα «ΝΕΑ» της Παρασκευής: Μια αλλαγή που ανατρέπει το σκηνικό
- Η βαθμολογία στον όμιλο της Εθνικής μετά την ήττα στο Λονδίνο
- Θα μπουν οι ΗΠΑ στο στόχαστρο των εκδικητών ομολόγων;
- Euroleague: Η βαθμολογία μετά τη νίκη του Ολυμπιακού επί της Μπασκόνια