Δεν βιάζονται για τη δίκη Μπελέρη
Για την προσεχή Τρίτη διακόπηκε η διαδικασία, μετά το αίτημα εξαίρεσης μέλους του δικαστηρίου που υπέβαλε η υπεράσπιση - Τη Δευτέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα Τίρανα
- «Στην Τριχωνίδα τέτοιοι σεισμοί έχουν συνέχεια - Χρειάζεται επιτήρηση» - Λέκκας για δόνηση στο Αγρίνιο
- Αρκάς: Η καλημέρα της Κυριακής έχει γεύση από κουραμπιέδες
- Αμερικανικό μαχητικό καταρρίφθηκε κατά λάθος από αμερικανικό καταδρομικό
- Μέχρι πότε η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας – Δεν θα δοθεί παράταση, τι ισχύει για τα πρόστιμα
Μία μακρά διαδικασία αναμένεται να είναι η δίκη του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη, με την πρώτη ημέρα της διαδικασίας να ξεκινά το πρωί της Πέμπτης με αναβολή στο Ειδικό Πρωτοδικείο για τη Διαφθορά και το Οργανωμένο Εγκλημα (SPAK).
Το δικαστήριο ξεκίνησε με την πλευρά του Μπελέρη να ζητά την εξαίρεση της δικαστού Ετλέβα Ντόντα, σημειώνοντας ότι σε προηγούμενο στάδιο της διαδικασίας είχε απορρίψει αίτημα του Μπελέρη, ενώ την ίδια στιγμή οι συνήγοροι ζήτησαν να λάβει υπόψη το δικαστήριο ότι αποτελεί προϊόν παρακολούθησης που έγινε πριν να δοθεί σχετική έγκριση για τις εν λόγω ενέργειες από την Εισαγγελία στην Αυλώνα.
Διακοπή για τις 17 Οκτωβρίου
Η δίκη διακόπηκε για τις 17 Οκτωβρίου, στις 14.00 – μία ημέρα μετά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στα Τίρανα, ο οποίος θα δώσει το «παρών» στη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια, την εκ περιτροπής προεδρία της οποίας ασκεί η Αλβανία.
Με την Αθήνα να συνεχίζει να στέλνει τα δικά της μηνύματα στα Τίρανα σε σχέση με την υπόθεση Μπελέρη και δη τη συνεχιζόμενη προφυλάκισή του και την απόρριψη του αιτήματός του να μπορέσει να ορκιστεί και να αναλάβει καθήκοντα.
Μιλώντας στο «2ο Συνέδριο Ανατολικής Μεσογείου και Νοτιοανατολικής Ευρώπης» στις Βρυξέλλες, το δικό του μήνυμα έστειλε και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, σημειώνοντας ότι όσον αφορά τα Δυτικά Βαλκάνια και την ενταξιακή διαδικασία, υπάρχουν κεφάλαια με τα οποία πρέπει να συμμορφωθούν και δεν πρέπει να γίνονται «εκπτώσεις».
«Οποιος είναι έτοιμος, όποιος περάσει τη γραμμή τερματισμού θα είναι μέσα» ανέφερε ο Σχοινάς για να τονίσει ως μήνυμα προς τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες τον πλήρη σεβασμό «στη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου».
Οπως είπε «δεν θα υπάρξει ένταξη χωρίς την πιο αυστηρή συμμόρφωση σε αυτές τις προϋποθέσεις. Οποιαδήποτε οπισθοδρόμηση, οποιαδήποτε σκιά, οποιαδήποτε αμφιβολία σχετική με αυτά – όπως με λύπη βλέπουμε τις ημέρες μας στην περίπτωση της κράτησης και αποτροπής για άσκηση των καθηκόντων του δημοκρατικά εκλεγμένου δημάρχου της Χειμάρρας –, αυτού του είδους ζητήματα διακινδυνεύουν την πρόοδο προς την ένταξη στην ΕΕ».
Συναντήσεις Γεραπετρίτη
Στην Αλβανία βρέθηκε στις 6 Οκτωβρίου στην προπαρασκευαστική Σύνοδο των ΥΠΕΞ, που προηγήθηκε της συνάντησης κορυφής στις 16 Οκτωβρίου, ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος σε συναντήσεις με τον ομόλογό του Ιγκλι Χασάνι και με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Εντι Ράμα, έθεσε για μία ακόμα φορά το ζήτημα χωρίς αποτέλεσμα.
Με την Αθήνα να επιμένει όπως υπογραμμίζουν αρμόδιες πηγές και να εξαντλεί κάθε διπλωματική επιλογή έχοντας πάντα στη διάθεσή της όλα τα μέσα που απορρέουν από τη συμμετοχή της στην ΕΕ. Η ελληνική πλευρά πάντως έχει καταστήσει σαφές ότι η εξέλιξη της υπόθεσης συνδέεται άμεσα και με την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας.
Επισημαίνεται ότι Μητσοτάκης και Ράμα είχαν συζητήσει το θέμα Μπελέρη, χωρίς να υπάρξει αποτέλεσμα και στη συνάντησή τους στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στο Βίλνιους. Είναι σαφές πάντως ότι η κυβέρνηση Ράμα θέλει να μην πάρει η ίδια την ευθύνη για τις εξελίξεις και μεταθέτει το βάρος στη Δικαιοσύνη, με άγνωστο πότε θα τελεσιδικήσει η υπόθεση.
Και σε αυτό το πλαίσιο άφησε να περάσουν οι κρίσιμες ημερομηνίες που το Δημοτικό Συμβούλιο θα μπορούσε να ζητήσει έκπτωση του Μπελέρη από το αξίωμά του, λόγω αδυναμίας του να ορκιστεί. Ωστόσο το αδιέξοδο δείχνει ότι δεν θα μπορέσει να σπάσει, αφού η κυβέρνηση των Τιράνων δεν έχει δείξει διάθεση να κάνει κινήσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στον απεγκλωβισμό της. Οσο και αν διπλωμάτες θεωρούν ότι η λύση είναι επιβεβλημένη με τρόπο που θα διασώσει και τις σχέσεις Ελλάδας – Αλβανίας.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ «ΤΑ ΝΕΑ»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις