Μπλε χάρτης με… γαλάζιες αποχρώσεις
Το Μαξίμου επιδιώκει ισχυρό πολιτικό μήνυμα και από τον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, ωστόσο το «στοίχημα» αυτό δεν είναι εύκολο παντού
- Η τηλεθέαση του debate ΣΥΡΙΖΑ – Ελπίδες για τη συμμετοχή στην κάλπη της Κυριακής – Η σύγκριση με το ΠΑΣΟΚ
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
Ισχυρό πολιτικό μήνυμα, αντίστοιχο με εκείνο της προηγούμενης Κυριακής, προσδοκούν το Μαξίμου και η Πειραιώς από τον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών σε συνολικά έξι περιφέρειες και 85 δήμους, ωστόσο το «στοίχημα» δεν είναι εύκολο παντού ούτε σε επίπεδο ουσίας ούτε στο πεδίο των πολιτικών εντυπώσεων.
Το πιστοποιούν αφενός οι εκτιμώμενες ως ντέρμπι – αμφίρροπες – αναμετρήσεις, αφετέρου ο διπλός κίνδυνος για τη ΝΔ τόσο από το μέτωπο ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στις περιπτώσεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας (Κώστας Αγοραστός – Δημήτρης Κουρέτας) και του Δήμου Θεσσαλονίκης (Κωνσταντίνος Ζέρβας – Στέλιος Αγγελούδης) όσο και από δικά της αυτονομημένα στελέχη στις υπόλοιπες περιπτώσεις.
Κυβέρνηση και κόμμα, αλλά και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έριξαν στην ενδιάμεση εβδομάδα όλες τις δυνάμεις τους στα σημεία του χάρτη όπου υπήρχε ανάγκη για περισσότερη κινητοποίηση. Και αυτό γιατί διαπιστώθηκαν περιοχές στις οποίες υπερίσχυσαν προσωπικές και τοπικές αντιπαραθέσεις αντί της… προθυμίας στην επίσημη γαλάζια στρατηγική, κρατώντας ακόμα και βουλευτές μακριά από τους εντατικούς ρυθμούς που ζητούσε η ΝΔ στο πλευρό των υποψηφίων της.
Οι περιοδείες του Μητσοτάκη
Ο Πρωθυπουργός, αφότου ζήτησε ξανά από κυβέρνηση και κόμμα να βάλουν πλάτη στη νεοδημοκρατική συστράτευση στις τοπικές κοινωνίες χωρίς «πικρίες» και «προσωπικές στενοχώριες», χώρεσε και ο ίδιος στο πρόγραμμά του 4+1 επισκέψεις για την ενίσχυση των προσωπικών επιλογών του: στη Λάρισα για τον Κώστα Αγοραστό, στην Τρίπολη για τον Δημήτρη Πτωχό, στη Μυτιλήνη για τον Αλκιβιάδη Στεφανή, στην Αλεξανδρούπολη για τον Χρήστο Μέτιο, αλλά και στην Πλατεία Βικτωρίας για τον Κώστα Μπακογιάννη.
Βασικός πολιτικός στόχος της κυβερνώσας παράταξης είναι να μην… υποχωρήσει η αίσθηση της κυριαρχίας της, όπως σε πρώτη φάση δόθηκε με τις επτά κερδισμένες «μάχες» της περασμένης Κυριακής, συμπεριλαμβανομένων των δύο μεγαλύτερων περιφερειών της χώρας – της Αττικής (Νίκος Χαρδαλιάς) και της Κεντρικής Μακεδονίας (Απόστολος Τζιτζικώστας).
Εξού και η ΝΔ δεν αγωνιά μόνο να κρατήσει έξω από τον εκλογικό χάρτη το «ροζ» του ΣΥΡΙΖΑ αλλά επιπλέον, αναγνωρίζοντας ότι ρυθμιστές των αποτελεσμάτων του β’ γύρου είναι και οι ψηφοφόροι άλλων κομμάτων, θέλει να περιορίσει τις… γαλάζιες αποχρώσεις οι οποίες αναδείχθηκαν μέσα από μπαράζ «αντάρτικων» υποψηφιοτήτων.
«Πονοκέφαλος» οι αντάρτες
Οσο κι αν η κυβέρνηση, δίνοντας σαφές πολιτικό πρόσημο στις περιφερειακές εκλογές, στράφηκε εξαρχής στις «μάχες» κυβέρνησης – αντιπολίτευσης, ο «πονοκέφαλος» για πιθανές ανατροπές επιδεινώθηκε από πρόσωπα που είχαν ή έχουν σημείο αναφοράς τους τη ΝΔ, απειλώντας τελικά με το δικό τους γαλάζιο να καλύψουν το βαθύ μπλε της παράταξης.
Δεν είναι τυχαίο ούτε ότι τις τελευταίες μέρες φάνηκε μια προσπάθεια «διόρθωσης» – σε επίπεδο ρητορικής και όχι στη διεκδίκηση που παραμένει ίδια – του «μαξιμαλιστικού» στόχου που είχαν προτάξει Μαξίμου και Πειραιώς ενόψει του α’ γύρου για 13+3 νίκες (σε όλες τις περιφέρειες δηλαδή και στους Δήμους Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πειραιά).
Ο Μητσοτάκης σε όλες τις τελευταίες επισκέψεις του μιλούσε για τη σημασία η ΝΔ να κερδίσει τον «μέγιστο αριθμό» περιφερειών, προτάσσοντας την ανάγκη οι περιφερειάρχες να μιλούν την ίδια γλώσσα και να μοιράζονται το κυβερνητικό σχέδιο για την «αναπτυξιακή δυναμική» των περιοχών τους.
Η μάχη της Θεσσαλίας
Η Θεσσαλία, την οποία ο Μητσοτάκης δεν άφησε τυχαία για το τελευταίο 24ωρο της προεκλογικής σεζόν, δεν προβληματίζει τόσο για τις αποχρώσεις του γαλάζιου ειδικά μετά την απόφαση συμπόρευσης με τον Αγοραστό της Λαρισαίας, προερχόμενης από τη ΝΔ Ελευθερίας Τζανακούλη.
Σε μια περιφέρεια η οποία αντιμετωπιζόταν έτσι κι αλλιώς ως ειδικό, δύσκολο κεφάλαιο έπειτα από τη διάλυση του κάμπου στις πλημμύρες του Daniel και τα αισθήματα απογοήτευσης, η «αντάρτικη» υποψηφιότητα εκτιμάται ότι προσέλκυσε δυσαρεστημένους δεξιούς, αγγίζοντας το 10% πανθεσσαλικά και ξεπερνώντας το 13% στη Μαγνησία που αποδείχθηκε «μαύρη τρύπα» για τον νυν περιφερειάρχη και εκ νέου επίσημο υποψήφιο της ΝΔ.
Μετά την εκλογή του Θανάση Μαμάκου στην πόλη της Λάρισας, όπου οι γαλάζιοι επεδίωκαν και πέτυχαν ανατροπή έναντι του υποστηριζόμενου από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ Απόστολου Καλογιάννη, η κεντροδεξιά παράταξη έχει πραγματικό αντίπαλο από την αντιπολίτευση τον Κουρέτα, ως τον μόνο υποψήφιο με ροζ-πράσινη στήριξη που πέρασε – και με αξιώσεις πρωτιάς – στον β’ γύρο.
Ηδη ο Αγοραστός επιχείρησε «ανοίγματα» στους Θεσσαλούς, λέγοντας ότι έλαβε το μήνυμα από την πρώτη κάλπη, ενώ στο πλευρό του έσπευσαν κυβερνητικοί, κομματικοί και αυτοδιοικητικοί, αγωνιώντας πια για το ποιος θα είναι κερδισμένος την Κυριακή (και) στο επίπεδο των πολιτικών εντυπώσεων.
Χτυποκάρδια στον Βορρά
Μείζων στόχος είναι για την κυβέρνηση και η νίκη του Αλκιβιάδη Στεφανή στο Βόρειο Αιγαίο, όπου λόγω του Προσφυγικού οι σχέσεις με τον νυν περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη πέρασαν από πολλαπλές αναταράξεις.
Ολόκληρη η Μακεδονία και η Θράκη ενδιαφέρει το ίδιο έντονα την κυβέρνηση σε πολιτικό επίπεδο, με πιο δύσκολη τη γαλάζια αναμέτρηση Γιώργου Κασαπίδη και Γιώργου Αμανατίδη (πρώτος στον α’ γύρο) στη Δυτική Μακεδονία όπου ειδικά η Κοζάνη και η Καστοριά χτυπούν «καμπανάκια» στα νεοδημοκρατικά κεντρικά και πιο θετικές εκτιμήσεις για την Ανατολική Μακεδονία – Θράκη όπου ο Χρήστος Μέτιος έχει απέναντι τη δυναμική του Χριστόδουλου Τοψίδη.
Ειδικά στον Εβρο, που δοκιμάστηκε σκληρά με τις πυρκαγιές και στον οποίο επέλεξε να μεταβεί ο Μητσοτάκης μία ημέρα προτού ανοίξουν οι κάλπες, ο Τοψίδης ανέβασε τα ποσοστά του σε σχέση με το 2019 και βρέθηκε στην πρώτη θέση (το ίδιο πέτυχε στη Δράμα) με τον Μέτιο να έχει σαφές προβάδισμα σε Καβάλα, Ξάνθη, Ροδόπη.
Το φάσμα της ήττας
Στο Ιόνιο, ο προερχόμενος από τη ΝΔ πρώην δήμαρχος Κέρκυρας Γιάννης Τρεπεκλής (πρώτος στον α’ γύρο) πίεσε την επίσημη υποψήφια της ΝΔ (επιδόσεις σχεδόν 16% κατέγραψε εκεί ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Θεόδωρος Γαλιατσάτος) και ενώ εκτιμάται ότι η Ρόδη Κράτσα ανακτά κάποιες δυνάμεις δεν έχει εκλείψει ο κίνδυνος της τελικής ήττας.
Προφανώς μία από τις κρισιμότερες σε επίπεδο ουσίας και συμβολισμών περιφέρειες είναι η Πελοπόννησος, όπου ο Δημήτρης Πτωχός, υποστηριζόμενος θερμά και από το Μαξίμου και από τον μεσσήνιο πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, εξέπληξε θετικά τη ΝΔ με τις επιδόσεις του παντού, πλην της Αρκαδίας, όπου όχι μόνο η εντοπιότητα του Πέτρου Τατούλη αλλά επιπλέον η αναιμική, όπως κρίθηκε, κινητοποίηση τοπικών στελεχών τον έφεραν στη δεύτερη θέση.
Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις