Ισραήλ: Οι οθόνες γεμίζουν πόλεμο και αίμα – Η βία και το τραύμα μας επηρεάζουν ακόμα και από απόσταση
Οι ειδήσεις από τη Μέση Ανατολή μπορεί να προκαλέσουν έντονο άγχος και φόβο, ακόμη και από χιλιάδες μίλια μακριά. Τι μπορούμε να κάνουμε για να το διαχειριστούμε;
- Αποκάλυψη in: Έψαξαν τις κάμερες για το ύποπτο «φορτίο» της τραγωδίας στα Τέμπη προ …δύο ημερών
- Αναγκαία η άμεση παρέμβαση του Αρείου Πάγου για το «χαμένο» υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη, λέει το ΠΑΣΟΚ
- Πούτιν σε Σολτς: Οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη της τη νέα εδαφική πραγματικότητα
- Ο Μάρτιν Σκορσέζε φέρνει στην οθόνη τη ζωή οκτώ καθολικών Αγίων - «Πάντα με γοήτευε η ιδέα»
Το περασμένο Σάββατο, ο κόσμος ξύπνησε με την είδηση ότι οι μαχητές της Χαμάς εξαπέλυσαν μία από τις μεγαλύτερες επιθέσεις στο Ισραήλ εδώ και δεκαετίες. Η «τρομοκρατική οργάνωση», όπως έχει χαρακτηριστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Καναδά, το Ισραήλ, την Ιαπωνία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, εισέβαλε από αέρα, ξηρά και θάλασσα, στοχεύοντας ένα μουσικό φεστιβάλ κοντά στα σύνορα με χιλιάδες νεαρούς Ισραηλινούς να παρευρίσκονται.
Επιτέθηκαν επίσης σε πόλεις και βάσεις του στρατού στο νότιο Ισραήλ, σκοτώνοντας εκατοντάδες ενώ χιλιάδες ρουκέτες εκτοξεύτηκαν μέχρι το Τελ Αβίβ και την Ιερουσαλήμ. Το Ισραήλ αντέδρασε γρήγορα με μεγάλης κλίμακας χτυπήματα στις πόλεις της Γάζας, με τον πρωθυπουργό της χώρας, Μπενιαμίν Νετανιάχου να δηλώνει: «Είμαστε σε πόλεμο και θα τον κερδίσουμε».
Έκτοτε εικόνες θυμάτων και ντοκουμέντα καταστροφής τόσο από το Ισραήλ όσο και από την Γάζα πλημμυρίζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με παιδιά και ηλικιωμένους να συγκαταλέγονται στην πολύνεκρη λίστα.
Όσα συμβαίνουν στο Ισραήλ και την Γάζα μας επηρεάζουν μίλια μακριά
Ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που μπορεί να επηρεάζονται άμεσα σε ολόκληρο το κόσμο επειδή έχουν φίλους ή συγγενείς σε αυτές τις περιοχές, οποιοσδήποτε παρακολουθεί ειδήσεις ή κάνει scroll στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να βιώσει έντονα συναισθήματα όταν αναλογιστεί τον ανθρώπινο πόνο και το συλλογικό τραύμα.
Γινόμαστε καθημερινά «μάρτυρες» βίαιων γεγονότων, που μπορεί να προκαλέσουν ανησυχητικές σκέψεις, άβολα συναισθήματα, ακόμα και σωματικά συμπτώματα, όπως πονοκέφαλο ή πόνο στο στομάχι, ακόμα και όταν διαμεσολαβούνται από την τηλεόραση ή την οθόνη του κινητού.
Ως άνθρωποι όμως, είμαστε απίστευτα ανθεκτικοί και έχουμε την ικανότητα να ανταπεξέλθουμε στο άγχος που προκαλείται από αυτές τις εμπειρίες. Και δεν είμαστε αβοήθητοι.
Ενώ υπάρχουν παράγοντες που δεν μπορούμε να ελέγξουμε, υπάρχουν βήματα που μπορούμε να κάνουμε, τόσο ατομικά όσο και συλλογικά, για να επεξεργαστούμε το τραύμα. Μερικές μέθοδοι που μπορείτε να δοκιμάσετε, περιλαμβάνουν:
Συνειδητοποιήστε ότι βιώνετε κάτι αληθινό
Ο εγκέφαλος επεξεργάζεται την παρακολούθηση τραυματικών γεγονότων που εκτυλίσσονται άμεσα ή έμμεσα (στην τηλεόραση) με παρόμοιο τρόπο. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι μερικές φορές οι επιπτώσεις εμφανίζονται αμέσως ενώ ορισμένες φορές μπορεί να καθυστερήσουν, ακόμα και χρόνια.
Οι ενδείξεις τραύματος περιλαμβάνουν παρατεταμένη θλίψη, άγχος, καταθλιπτική διάθεση, μειωμένη λειτουργικότητα στην καθημερινή ζωή, μειωμένη όρεξη, απώλεια ή αύξηση βάρους και διαρκές αίσθημα απελπισίας ή αδυναμίας.
Μην καταπιέζετε ή αρνείστε τα συναισθήματά σας
Μπορεί να πιστεύετε ότι ο καλύτερος τρόπος να ξεπεράσετε όσα διαδραματίζονται είναι να καταστείλετε τις συναισθηματικές σας αντιδράσεις σε αυτό που βλέπετε στην τηλεόραση και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ωστόσο είναι σημαντικό να αφήσετε τον εαυτό σας να βιώσει όλα όσα αισθάνεστε.
Αυτά τα συναισθήματα είναι δικά σας και ισχύουν, οπότε δώστε στον εαυτό σας τον χώρο και τον χρόνο για να τα αντιμετωπίσετε. Αισθάνεστε θυμό, φόβο, ανησυχία, θλίψη ή απογοήτευση; Η αναγνώριση αυτών των συναισθημάτων μπορεί να σας βοηθήσει να τα αντιμετωπίσετε με υγιή τρόπο.
Βρείτε αυτό που λειτουργεί καλύτερα για εσάς
Ενώ μπορεί όλοι να είμαστε αντιμέτωποι με την ίδια καταιγίδα, δεν βρισκόμαστε στην ίδια βάρκα. Διαφορετικοί άνθρωποι έχουν διαφορετικές εμπειρίες, διαφορετικά πλεονεκτήματα και διαφορετικές ανάγκες. Δεν υπάρχει ένας σωστός ή καθολικός τρόπος αντιμετώπισης του θυμού, του άγχους, του τραύματος.
Χρησιμοποιήστε τις δεξιότητες αντιμετώπισης που αξιοποιείτε συνήθως, όπως τον διαλογισμό, την προσευχή, τον ποιοτικό χρόνο με τα αγαπημένα σας πρόσωπα ή αφιερώστε επιπλέον χρόνο στον εαυτό σας.
Βεβαιωθείτε για την εγκυρότητα των πηγών που ενημερώνεστε
Βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε ακριβείς, πραγματικές πληροφορίες σχετικά με τις νέες εξελίξεις και τα γεγονότα από αξιόπιστες πηγές. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μην εμπιστεύεστε όλα όσα βλέπετε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς η παραπληροφόρηση και τα fake news εξαπλώνονται ταχύτατα σε αυτές τις πλατφόρμες.
Μην αμελείτε τις ρουτίνες σας
Η τήρηση της καθιερωμένης ρουτίνας μπορεί να ενισχύσει το αίσθημα κανονικότητας στην καθημερινότητά σας και ως εκ τούτου να νιώθετε πιο ήρεμοι. Επομένως σηκωθείτε κάθε πρωί την ίδια ώρα, παρακολουθήστε την αγαπημένη σας σειρά μαζί με τους αγαπημένους σας και ασχοληθείτε με τα χόμπι σας στον ελεύθερό σας χρόνο.
Ζητήστε βοήθεια
Δεν είναι ντροπή να ζητάμε βοήθεια. Για αρχή μπορείτε να απευθυνθείτε σε έναν έμπιστο φίλο ή κάποιο μέλος της οικογένειάς σας. Αλλά μην καθυστερείτε εάν νιώθετε ότι χρειάζεστε ιατρική βοήθεια. Ο ψυχολόγος μπορεί να σας βοηθήσει, ειδικά σε αυτές τις δύσκολες στιγμές.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις