Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Ισραήλ: Κινηματογραφική διάσωση 22χρονης από τον πατέρα της, όταν της επιτέθηκε η Χαμάς

Ισραήλ: Κινηματογραφική διάσωση 22χρονης από τον πατέρα της, όταν της επιτέθηκε η Χαμάς

Πατέρας και κόρη είχαν να μιλήσουν 6 χρόνια, αλλά το Σάββατο 7 Οκτωβρίου επανενώθηκαν με την πλέον δραματική αφορμή.

Σαν από μηχανής θεός εμφανίστηκε ένας Ισραηλινός αστυνομικός στο σημείο που κρυβόταν η κόρη του με τον φίλο τους, όταν κινδύνευσε η ζωή τους από μαχητές της Χαμάς το Σάββατο 7 Οκτωβρίου.

Η Νέτα Πόρταλ και ο φίλος της, Σαντιάγο, βρίσκονταν στο σπίτι τους στο Κιμπούτζ Κφαρ Άζα όταν μαχητές της Χαμάς κατέλαβαν τη μικρή αγροτική κοινότητα.

Το ζευγάρι, μαζί με άλλους κατοίκους, έτρεξαν σε ένα ασφαλές δωμάτιο, αλλά οι εισβολείς εισέβαλαν και άνοιξαν πυρ, με μερικές από τις σφαίρες να βρίσκουν την 22χρονη στα πόδια.

Εκείνες τις στιγμές, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του BBC που ανέδειξε το περιστατικό, η 22χρονη στράφηκε στο μόνο πρόσωπο που πίστευε ότι μπορούσε να τη σώσει, τον πατέρα της Σιμόν Πόρταλ, με τον δεν είχε επικοινωνήσει για έξι χρόνια, από τότε που ήταν έφηβη μετά το διαζύγιο των γονιών της.

Τη συγκεκριμένη στιγμή, ο πατέρα της ήταν αντιμέτωπος με ενόπλους που έτρεχαν στη κοντινή πόλη Sderot όταν έλαβε το μήνυμα από την κόρη του που του έλεγε: «είναι κοντά». Ο Σιμόν έστειλε μήνυμα, δίνοντας εντολή στη κόρη του να «κλειδώσει τις πόρτες».

«Πυροβολούσαν ανθρώπους. Πυροβολούσαν τα παιδιά», θυμάται η Νέτα, μιλώντας στο BBC με λυγμούς από το κρεβάτι του νοσοκομείου στο Τελ Αβίβ. «Και ο κόσμος φώναζε, «Παρακαλώ όχι, παρακαλώ όχι.» Προσπάθησα να κρατήσω τις αισθήσεις μου γιατί δεν ήθελα να πεθάνω».

«Η όμορφη κόρη μου. Την πήρα πίσω», είπε ο Σιμόν κοιτάζοντας τη Νέτα στο κρεβάτι της στο νοσοκομείο».

Ο Σαντιάγο παρότρυνε τη Νέτα να πηδήξει από ένα παράθυρο για να προσπαθήσει να ξεφύγει.

«Άρχισα να ανοίγω το παράθυρο και είδα 10 ή 15 τρομοκράτες», θυμάται η Νέτα. «Στεκόντουσαν σε ένα αυτοκίνητο με ένα μεγάλο πολυβόλο, κάπνιζαν τσιγάρα και γελούσαν σαν να ήταν σε διακοπές». Η Νέτα είπε ότι φοβόταν να πηδήξει, αλλά όταν ένας τρομοκράτης πέταξε μια χειροβομβίδα στο δωμάτιο, ο Σαντιάγο της έπιασε το χέρι και πήδηξαν έξω από το παράθυρο μαζί.

Οι ένοπλοι που ήταν τοποθετημένοι στον κάτω όροφο άνοιξαν πυρ εναντίον του ζευγαριού, χτυπώντας το στα πόδια.

«Ο Σαντιάγο μου ούρλιαξε: «Σήκω όρθια, άρχισε να τρέχεις. Αν δεν σηκωθούμε, θα πεθάνουμε. Θα πεθάνουμε», αφηγούνταν η Νέτα. Παρά το γεγονός ότι τραυματίστηκε και ο ίδιος ο φίλος της, τη μετέφερε στα χέρια του, βρίσκοντας καταφύγιο κάτω από ένα σωρό σκουπίδια.


Ενώ ο Σαντιάγο προσπαθούσε να σταματήσει την αιμορραγία της κοπέλας του από τα έξι τραύματα, εκείνη έστελνε μανιωδώς ξανά στον πατέρα της λέγοντας: «Με πυροβόλησαν. Βοήθεια». «Έρχομαι», απάντησε ο Σιμόν.

Ο πατέρας έρχεται

Ο Σιμόν έτρεξε προς το πολιορκημένο κιμπούτς με το πολιτικό του αυτοκίνητό όταν έπεσε πάνω σε μαχητές της Χαμάς, οι οποίοι άνοιξαν πυρ εναντίον του. Ο ίδιος κατάφερε να κάνει όπισθεν και να διαφύγει με ταχύτητα.

Αργότερα, όταν τα πράγματα στο Κιμπούτζ Κφαρ Άζα ηρέμησαν, ο Σιμόν φώναξε Νέτα στα εβραϊκά, αλλά αντί για την κόρη του, τρία Ισραηλινά παιδιά ήρθαν τρέχοντας προς το αυτοκίνητό του, όπως είπε ο ίδιος. Καθώς τα κορίτσια ανέβαιναν στο αυτοκίνητο του, οι μαχητές της Χαμάς άνοιξαν πυρ, αλλά ο Σιμόν είπε ότι κατάφερε να διαφύγει με τα παιδιά.

Στη συνέχεια, ο Σιμόν συνέχισε να ψάχνει για τη κόρη του και τελικά την εντόπισε στο σημείο που κρύβονταν.

Φόρτωσε την τραυματισμένη 22χρονη και τον φίλο της στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου του και τους μετέφερε εσπευσμένα στο πλησιέστερο νοσοκομείο. «Η όμορφη κόρη μου. Την πήρα πίσω», είπε ο Σιμόν κοιτάζοντας τη Νέτα στο κρεβάτι της στο νοσοκομείο».

Συνολικά, τουλάχιστον 1.300 Ισραηλινοί έχουν σκοτωθεί και άλλοι 3.000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί. Στη Γάζα, σχεδόν 1.800 άνθρωποι σκοτώθηκαν ως αποτέλεσμα των αντίποινων αεροπορικών επιδρομών του Ισραήλ, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Sports in

Έτοιμος να παίξει και… αύριο ο Ντόρσεϊ

Ο ομογενής γκαρντ μπορεί να προσφέρει πολλά στον Ολυμπιακό και η επιστροφή του στο μεγάλο λιμάνι είναι πολύ καλό νέο για τους «ερυθρόλευκους»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024