Ένα προσχέδιο με πέντε προτάσεις κατέθεσε προς ψήφιση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η Ρωσία με το οποίο ζητά την ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στο Ισραήλ, μετά την επίθεση του περασμένου Σαββάτου στη Χαμάς και ενώ θέμα ωρών θεωρείται η χερσαία επιδρομή του Ισραήλ στη Γάζα.

Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ η Ρωσία ζητά:

  • άμεση, διαρκή και πλήρως σεβαστή από όλα τα μέρα ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός,
  • την ασφαλή απελευθέρωση όλων των ομήρων,
  • τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας και
  • την ασφαλή εκκένωση των πολιτών που έχουν ανάγκη.

Τα μέλη μπορούν να προβάλλουν αντιρρήσεις και να διαπραγματευτούν, αλλά δεν είναι σαφές αν το σχέδιο θα τεθεί σε επίσημη ψηφοφορία.

Τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας χρειάζονται τουλάχιστον εννέα ψήφους από τα μέλη του Συμβουλίου και όχι βέτο από τα πέντε μόνιμα μέλη, τα οποία είναι οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Ρωσία και η Κίνα.

Οι ΗΠΑ παραδοσιακά προστατεύουν το σύμμαχό τους Ισραήλ από κάθε κριτική, ασκώντας δεκάδες φορές βέτο, σημειώνει το BBC.

Πούτιν: Καλεί το Ισραήλ να μην πολιορκήσει τη Γάζα «όπως οι Ναζί το Λένινγκραντ»

Να μην πολιορκήσει τη Γάζα με τον ίδιο τρόπο που η ναζιστική Γερμανία πολιορκούσε το Λένινγκραντ κάλεσε το Ισραήλ ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, λέγοντας ότι μια χερσαία επίθεση εκεί θα οδηγούσε σε έναν «απολύτως απαράδεκτο» αριθμό απωλειών μεταξύ των αμάχων.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι το Ισραήλ είχε υποστεί «μια επίθεση άνευ προηγουμένου σε σκληρότητα» από τους μαχητές της Χαμάς, αλλά απαντά με δικές του σκληρές μεθόδους.

Είπε ότι υπήρξαν εκκλήσεις ακόμη και στις Ηνωμένες Πολιτείες να μην προχωρήσει ο αποκλεισμός της ελεγχόμενης από τη Χαμάς Λωρίδας της Γάζας.

«Κατά την άποψή μου είναι απαράδεκτο», δήλωσε ο Πούτιν στους δημοσιογράφους σε σύνοδο κορυφής στο Κιργιστάν. «Περισσότεροι από 2 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν εκεί. Παρεμπιπτόντως, κάθε άλλο παρά όλοι τους υποστηρίζουν τη Χαμάς, κάθε άλλο παρά όλοι. Αλλά όλοι τους πρέπει να υποφέρουν, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών και των παιδιών. Φυσικά είναι δύσκολο για οποιονδήποτε να συμφωνήσει με αυτό.»

Η κριτική του στο Ισραήλ έγινε ακόμη πιο καυστική από την αναφορά στην πολιορκία του Λένινγκραντ το 1941-44 και την έμμεση σύγκριση του Ισραήλ με τη χιτλερική Γερμανία, κάτι που θα μπορούσε να αποτελέσει σοβαρή προσβολή για το Ισραήλ.