Σάββατο 20 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Πόλεμος Ισραήλ - Χαμάς: Ο ρόλος του αμερικανικού στρατού

Πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς: Ο ρόλος του αμερικανικού στρατού

Ο Λευκός Οίκος αναφέρει πως δεν θα στείλει στρατό για να βοηθήσει το Ισραήλ

Την ώρα που επίκειται η χερσαία επίθεση του Ισραήλ στην Χαμάς, ο Τζο Μπάιντεν βρίσκεται ενόψει μίας σημαντικής απόφασης. Αν τελικά θα στείλει στρατό για να βοηθήσει το Ισραήλ ή αν οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν αλλιώς το Τελ Αβίβ.

Η απάντηση αυτή ήρθε την Πέμπτη, όταν ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε με κάθε σαφήνεια ότι οι ΗΠΑ δεν θα στείλουν στρατεύματα στο Ισραήλ, χωρίς όμως να αναφέρουν αν θα βοηθήσουν τον Μπενιαμίν Νετανιάχου με οποιονδήποτε άλλο τρόπο.

Εξαιρετικά σημαντική η ανταλλαγή πληροφοριών ΗΠΑ – Ισραήλ

Το προηγούμενο διάστημα μία αντιπροσωπεία του Κογκρέσου επισκέφθηκε το Ισραήλ για να συνομιλήσουν με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου και επιστρέφοντας κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ο στρατός μπορεί να διαδραματίσει ένα πολύ σημαντικό ρόλο, χωρίς απαραίτητα να εμπλακεί στην μάχη.

Συγκεκριμένα, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής, Joni Ernst, αρχηγός της αντιπροσωπείας του Κογκρέσου που μετέβη στο Τελ Αβίβ, ανέφερε πως η αμερικανική συλλογή και ανταλλαγή πληροφοριών θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο στον εντοπισμό και την απελευθέρωση ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς στη Γάζα.

Έστειλαν ειδικές δυνάμεις

Αν και η Κυβέρνηση διατείνεται ότι δεν θα αποσταλούν στρατεύματα στο Ισραήλ, 17 Αμερικανοί πολίτες αγνοούνται και είναι πολύ πιθανό να βρίσκονται μεταξύ των αιχμαλώτων που πήραν οι μαχητές της Χαμάς.

Για τον λόγο αυτό, το Πεντάγωνο έστειλε μία ομάδα ειδικών δυνάμεων για να βοηθήσει στην απόκτηση πληροφοριών και στον σχεδιασμό της αποστολής. Παρόλα αυτά όμως τα στρατεύματα δεν θα συμμετάσχουν άμεσα στις επιχειρήσεις διάσωσης των ομήρων.

«Οι στρατιώτες και οι χειριστές μπορούν να βοηθήσουν στην ανάκτηση των Αμερικανών. Είναι κάτι που έχουμε δει στο παρελθόν, με τους χειριστές μας και την αποστολή τους να ανασύρουν Αμερικανούς που έχουν συλληφθεί από εχθρικές δυνάμεις», δήλωσε ο Ernst σε συνέντευξή του, προσθέτοντας ότι ένα τέτοιο έργο θα ήταν «απίστευτα δύσκολο» στην πυκνοκατοικημένη Γάζα.

Βασικός ο ρόλος των ΗΠΑ στην χερσαία επίθεση του Ισραήλ στην Χαμάς

Τζο Μπάιντεν – πρόεδρος των ΗΠΑ

Βασικό μέλημα η Συμφωνία του Αβραάμ

Στο επίκεντρο του ταξιδιού των νομοθετών ήταν η υπογραφή των Συμφωνιών του Αβραάμ για την εξομάλυνση των αραβοϊσραηλινών σχέσεων, οι οποίες απέκτησαν νέα διάσταση μετά τις επιθέσεις του Σαββατοκύριακου.

«Αυτή είναι μια στιγμή για την Αμερική και τους συμμάχους και εταίρους μας στην περιοχή να ενωθούν ενάντια στο Ιράν και τους ακραίους τρομοκρατικούς εντολοδόχους του – και το έκανα αυτό πολύ σαφές σε όλες τις συζητήσεις μου με τους αρχηγούς κρατών», δήλωσε ο Ernst.

Οι αποφάσεις Μπάιντεν για την στρατιωτική βοήθεια

Ο Λόιντ Όστιν έφτασε στο Ισραήλ την Παρασκευή, όπου συναντήθηκε με τον Νετανιάχου και Ισραηλινούς αξιωματούχους της άμυνας. Ο υπουργός Άμυναςέχει κατευθύνει σημαντικές στρατιωτικές κινήσεις για την υποστήριξη του Ισραήλ τις τελευταίες ημέρες, αναπτύσσοντας μια ομάδα κρούσης αεροπλανοφόρου στην Ανατολική Μεσόγειο και πρόσθετα μαχητικά αεροσκάφη στη Μέση Ανατολή.

Ο Όστιν δήλωσε ότι η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια που θα δοθεί στο Ισραήλ περιλαμβάνει αναχαιτιστικά αεροσκάφη Iron Dome. Το πρώτο φορτίο βοήθειας, συμπεριλαμβανομένων πυρομαχικών, έφτασε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, δήλωσε το υπουργείο Άμυνας την Πέμπτη.

Ο Όστιν πρόσθεσε ότι ο αμερικανικός στρατός «θα ήταν ευτυχής να μοιραστεί» την εμπειρία του σχετικά με «την αποτελεσματική λειτουργία σε πυκνό αστικό έδαφος, τη δημιουργία ασφαλών ανθρωπιστικών διαδρόμων, τη διασφάλιση ότι είμαστε μελετημένοι για το πώς διαμορφώνουμε τη μάχη και ότι οι στόχοι μας είναι καλά καθορισμένοι.»

Βουλευτής προτείνει τον αποκλεισμό του Ιράν

Ο βουλευτής Darrell Issa (R-Calif.), ο οποίος αποχώρησε από το ταξίδι πριν η αντιπροσωπεία φτάσει στο Ισραήλ, δήλωσε ότι οι ομάδες αεροπλανοφόρων θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τον «αποτελεσματικό αποκλεισμό» του Ιράν λόγω της υποστήριξής του στη Χαμάς – αλλά εξέφρασε αμφιβολίες για το αν ο Μπάιντεν θα κάνει αυτό το βήμα.

«Αν το Ιράν δεν μπορούσε να πουλήσει πετρέλαιο σήμερα, εκτός από την ξηρά … θα έπρεπε να επιλέξει: να κάνει τη Χαμάς να σταματήσει ή να υποστεί τις συνέπειες», δήλωσε ο Issa.

Τι θα ζητήσει ο Μπάιντεν από το Κογκρέσο

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναμένεται να ζητήσει σύντομα από το Κογκρέσο να εγκρίνει ένα πακέτο έκτακτων δαπανών που θα περιλαμβάνει περισσότερη βοήθεια για το Ισραήλ, την Ουκρανία και την Ταϊβάν. Αλλά το ερώτημα είναι πώς, με το Κογκρέσο να έχει παραλύσει από την κρίση ηγεσίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο πίεσαν επίσης την κυβέρνηση να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στο Ιράν μετά τις επιθέσεις της Χαμάς, παρά το γεγονός ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν την εμπλοκή της Τεχεράνης και οι πληροφορίες υποδηλώνουν ότι η Ισλαμική Δημοκρατία αιφνιδιάστηκε από την επίθεση.

Sports in

Άγιαξ – Ολυμπιακός 1-0: Το ελληνικό «χρυσάφι» του Μεντιλίμπαρ

Η ευλογημένη γενιά του Youth League είναι εδώ διεκδικώντας. Και ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ επιβεβαιώνει πως…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Ιουλίου 2024