Βόρειο Ισραήλ: «Πάντα έχουμε στο νου ότι ίσως πεθάνουμε από ρουκέτα, ξαφνικά» περιγράφει Χριστιανός Άραβας
Ζει ανάμεσα σε φανατικούς μουσουλμάνους και ακραίους Εβραίους - Πώς βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη, τι λέει για την κατάσταση στην εμπόλεμη ζώνη - «Έχουμε μάθει όλα αυτά τα χρόνια να ζούμε με τον φόβο»
- Το ΕΚΠΑ απαντά στην παραπληροφόρηση για τις διεθνείς κατατάξεις των ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων
- «Η Βόρεια Κορέα ετοιμάζει στρατεύματα και drones για τη Ρωσία», προειδοποιεί η Σεούλ
- Κατεψυγμένο μαμούθ 50.000 ετών ανασύρθηκε από κρατήρα στη Σιβηρία
- Οι πολιτικές προβλέψεις του Economist για το 2025
Στη Θεσσαλονίκη έτυχε να βρίσκεται τη στιγμή της έναρξης των εχρθροπραξιών στο Ισραήλ ο Σ., ένας Άραβας στην καταγωγή αλλά Χριστιανός στο θρήσκευμα και έκτοτε είναι αδύνατο να ταξιδέψει για να γυρίσει πίσω και να προστατεύσει την οικογένειά του που ζει σε ένα χωριό στο βόρειο Ισραήλ στα σύνορα με τον Λίβανο.
Η εισβολή της Χαμάς το περασμένο Σάββατο (07/10) και οι εχθροπραξίες που μαίνονται με κόστος χιλιάδες ανθρώπινες ζωές, τον βρήκαν στη Θεσσαλονίκη, όπου ήρθε προκειμένου να διεκπεραιώσει κάποιες προσωπικές δουλειές.
Αγωνιά για την οικογένεια και τη σύζυγό του που άφησε πίσω στο χωριό, σε μια περιοχή στο βόρειο Ισραήλ κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο, η οποία μάλιστα είναι έγκυος στο πρώτο τους παιδί. Η πτήση με την οποία είχε προγραμματίσει να επιστρέψει στο Τελ Αβίβ ακυρώθηκε, και αναμένει να μάθει αν θα πραγματοποιηθεί νέα πτήση για να καταφέρει να επιστρέψει στην πατρίδα του. Σχεδόν όλες οι αεροπορικές εταιρείες ακύρωσαν τις πτήσεις προς το «Μπεν Γκουριόν» για λόγους ασφαλείας. Οι πληροφορίες αν το αεροδρόμιο είναι ανοιχτό ή κλειστό και αν αποτέλεσε στόχο επίθεσης παραμένουν συγκεχυμένες.
Ο Σ. παρακολουθεί διαρκώς τις εξελίξεις και όλα όσα διαδραματίζονται από την ημέρα που η Χαμάς χτύπησε αιφνιδιαστικά το Ισραήλ τροφοδοτώντας εκ νέου έναν φαύλο κύκλο βίας με μεγάλο αριθμό θυμάτων και από τις δύο πλευρές. Όπως λέει χαρακητριστικά ο Σ. μιλώντας στο Voria.gr, «φοβάμαι ότι τα χειρότερα ο κόσμος δεν τα έχει δει ακόμα».
Εφικτή η συνύπαρξη Χριστιανών με Εβραίους και Άραβες στο Ισραήλ, αλλά με δυσκολίες
Η πίστη του, την οποία προτάσσει, αλλά και η καταγωγή του, δεν αποτέλεσαν ποτέ εμπόδιο στο να συνυπάρχει αρμονικά με Εβραίους και Άραβες. Άλλωστε στο Ισραήλ η συνύπαρξη ανθρώπων με διαφορετική εθνικότητα και θρήσκευμα είναι κάτι σύνηθες, αν και όχι πάντα εύκολη.
Όντας Χριστιανός Ορθόδοξος, με την υποστήριξη του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων σε νεαρότερη ηλικία ήρθε για σπουδές στην Ελλάδα, έμαθε να μιλά ελληνικά και κατάφερε να τελειώσει τη Νομική Σχολή σε ελληνικό πανεπιστήμιο. Σήμερα είναι ένας πετυχημένος δικηγόρος στο Ισραήλ.
«Έχουμε μάθει όλα αυτά τα χρόνια να ζούμε με τον φόβο»
Στο βλέμμα του, και παρά την ανησυχία για τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες, διακρίνει κανείς ψυχραιμία. «Έχουμε μάθει όλα αυτά τα χρόνια να ζούμε με τον φόβο, μένουμε κοντά στα σύνορα με το Λίβανο, οπότε ανά διαστήματα ηχούν οι σειρήνες συναγερμού προειδοποιώντας για ενδεχόμενο χτύπημα. Ξέρουμε τι να κάνουμε και πηγαίνουμε στα καταφύγια. Ζούμε φυσιολογικά την κάθε ημέρα, πηγαίνουμε στη δουλειά μας, βγαίνουμε έξω για φαγητό, για βόλτα, ωστόσο πάντα έχουμε στο νου μας ότι μια ρουκέτα απροειδοποίητα μπορεί να πέσει πάνω μας και να μας σκοτώσει. Έτσι γίνεται εκεί, στα καλά καθούμενα μπορεί να έρθει μια ρουκέτα και να πέσει πάνω σε μια πολυκατοικία, σε κάποια γειτονιά, επειδή κάποιος φανατικός μουσουλμάνος θέλει να σκοτώσει», αναφέρει στη Voria.gr.
Στα καλά καθούμενα μπορεί ρουκέτα να πέσει σε κάποια πολυκατοικία, «επειδή κάποιος φανατικός μουσουλμάνος θέλει να σκοτώσει»
Εξηγεί πως οι Χριστιανοί, οι οποίοι είναι μειοψηφία στην περιοχή, έχουν να αντιμετωπίσουν από την μια τη καχυποψία μερίδας Εβραίων και από την άλλη το μίσος των μουσουλμάνων. «Είμαστε ανάμεσα σε δύο διαφορετικές συνθήκες οι οποίες έχουν δημιουργηθεί εδώ και αιώνες. Από τη μια είναι κάποιοι ακραίοι Εβραίοι, οι οποίοι δεν είναι μεν επιθετικοί, ωστόσο δεν βλέπουν τους Χριστιανούς με καλό μάτι, και από την άλλη είναι οι φανατικοί μουσουλμάνοι που με κάθε ευκαιρία σπέρνουν τον θάνατο» λέει.
«Μπήκαν και σκότωναν αδιακρίτως, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, τα ίδια έκανε ο ISIS»
Χαρακτηρίζει τη Χαμάς ως «τρομοκρατική οργάνωση παρόμοια με τους ισλαμιστές του Χαλιφάτου» και σημειώνει πως έχει επικρατήσει στην Λωρίδα της Γάζας έναντι της πιο μετριοπαθούς Φατάχ. «Μπήκαν και σκότωναν αδιακρίτως, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, τα ίδια έκανε ο ISIS», επισημαίνει και συνεχίζει: «Το έκαναν για τους δικούς τους σκοπούς, δεν αντιπροσωπεύουν όλους τους Παλαιστίνιους. Τώρα η Χαμάς άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, γιατί το Ισραήλ δεν θα το αφήσει έτσι. Φοβάμαι ότι όλη η περιοχή έχει μπει σε μια παρατεταμένη κρίση, η οποία δεν θα τελειώσει γρήγορα».
Η ακραία ρητορική των δεξιών κομμάτων εγείρει το μίσος των ήδη φανατισμένων Εβραίων προς Χριστιανούς και Μουσουλμάνους
Μιλώντας για την πολιτική κατάσταση στο Ισραήλ επισημαίνει πως τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί η ακραία ρητορική από πλευράς των δεξιών κομμάτων που σήμερα βρίσκονται στην εξουσία, τα οποία δυναμιτίζουν την κατάσταση με αποτέλεσμα οι φανατικοί Εβραίοι να στρέφονται τόσο κατά των Χριστιανών όσο και κατά των μουσουλμάνων. «Φτάνουν στο σημείο να χλευάζουν τους Χριστιανούς Ορθόδοξους, τα σύμβολα της πίστης μας και θέλουν να εκτοπίσουν τους Άραβες μουσουλμάνους. Προκαλούν συνέχεια ακόμη και μέσα στο τέμενος Αλ-Ακσα, στην Ιερουσαλήμ το οποίο είναι ένα από τα ιερότερα σύμβολα και σημεία προσευχής για τους μουσουλμάνους».
Ο Σ. θέλει να μείνει με την οικογένειά του στο Ισραήλ. «Εμείς δεν έχουμε πρόβλημα με κανέναν, ζούμε ειρηνικά με όλους και έτσι θέλουμε να συνεχίζουμε. Σκέφτηκα κάποια στιγμή να πάρω την οικογένειά μου και να έρθω στην Ελλάδα, αλλά αγαπώ το Ισραήλ, τον τόπο μου, και δεν θέλω να φύγω παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν» λέει στο κλείσιμο της συνομιλίας.
Πηγή: Voria.gr
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις