Σταϊκούρας: Τρένο θα συνδέει τα λιμάνια Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας με την Ουκρανία
Η ιδέα για τη δρομολόγηση του σιδηροδρόμου έρχεται στο πλαίσιο αντιμετώπισης των οικονομικών και ενεργειακών προκλήσεων από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
- Πού βρίσκεται η Ahoo Daryaei; - «Αν την έχουν πειράξει θα πάρουν φωτιά οι δρόμοι»
- Όσα συνέβησαν μέσα στην έπαυλη του Φρανκ Σινάτρα – Τζόγος και κρυφές ερωτικές συναντήσεις
- Νέες ισραηλινές σφαγές σε Βηρυτό και Γάζα που παραπέμπει στην «Αποκάλυψη»
- Πόλεμος Ρωσίας - Ουκρανίας: Μήπως είναι πολύ αργά για να αλλάξει η πορεία του;
Πολιτική πρωτοβουλία για τη δρομολόγηση τρένου, μεταξύ της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, για σύνδεση με την Ουκρανία, ανέλαβε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, σε συνέχεια των τριμερών επαφών που πραγματοποίησε, συνοδεύοντας τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στη Σύνοδο Κορυφής, στη Βάρνα της Βουλγαρίας στις 9 Οκτωβρίου.
Όπως τονίζεται, σε συνέχεια των πρωτοβουλιών του πρωθυπουργού, ο κ. Σταϊκούρας προώθησε την ιδέα για τη δρομολόγηση ενός τρένου, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκών Λωρίδων Αλληλεγγύης, για τη διαφοροποίηση των εμπορικών συνδέσεων των λιμανιών της Μεσογείου με την Ουκρανία, ύστερα από επιστολή που απέστειλε προς την Επίτροπο Μεταφορών της ΕΕ, Adina – Ioana Vălean, τον υπουργό Οικονομικών της Βουλγαρίας, Assen Vassilev, τον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών της Βουλγαρίας, Georgi Gvozdeykov, και τον Ρουμάνο υπουργό Μεταφορών και Υποδομών Sorin – Mihai Grindeanu.
Η σύνδεση των λιμανιών με τρένο
Ειδικότερα, το τρένο -σε πρώτη φάση πιλοτικά- θα συνδέει τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Θεσσαλονίκης, με τα λιμάνια του Ρούσε της Βουλγαρίας και της Κωστάντζας στη Ρουμανία, με την Μολδαβία και την Ουκρανία.
Την πρωτοβουλία ανέλαβε ο κ. Σταϊκούρας, σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, καθώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει δημιουργήσει οικονομικές και ενεργειακές προκλήσεις, οι οποίες επηρεάζουν σημαντικά την ακεραιότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας, καθώς και την ενεργειακή ασφάλεια των κρατών, ενώ προκύπτει σημαντική ανάγκη διαφοροποίησης των εμπορευματικών διαδρομών και συνδέσεων.
Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, με τον εν λόγω σχεδιασμό προκύπτει μία σημαντική ευκαιρία να ξεπεραστούν εμπόδια και καθυστερήσεις που προέρχονται από το παρελθόν, να δοθούν εναλλακτικές επιλογές στις εμπορικές σχέσεις των κρατών, ενδυναμώνοντας παράλληλα τις μεταφορικές συνδέσεις και τις διεθνείς εμπορευματικές μεταφορές.
Πηγή: Ot.gr
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις