Γιατί στέλνουν αεροπλανοφόρα στο Ισραήλ οι ΗΠΑ
Ο ναύαρχος εν αποστρατεία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, Τζέιμς Σταυρίδης, ανέλυσε τις δυνατότητες των δυνάμεων των ΗΠΑ που ενισχύονται συνεχώς ανοικτά του Ισραήλ και τον σκοπό τους.
Οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει την πλήρη τους στήριξή τους στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια του πολέμου με τη Χαμάς, κάτι που έχει φανεί από τις δηλώσεις του ίδιου του προέδρου της χώρας, Τζο Μπάιντεν.
Μάλιστα στο πλαίσιο αυτής της στήριξης, οι ΗΠΑ ενισχύουν τη στρατιωτική παρουσία τους στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς ήδη ανοικτά του Ισραήλ έχει φτάσει το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο USS Gerald R. Ford καθώς και πολεμικά πλοία υποστήριξης.
Το USS Gerald R. Ford διαθέτει 5.000 ναύτες και το συνοδεύουν καταδρομικά και αντιτορπιλικά, αλλά και αεροσκάφη.
Επίσης, οι ΗΠΑ στέλνουν στην περιοχή και ακόμα ένα αεροπλανοφόρο το USS Dwight D. Eisenhower, ενώ την Πέμπτη αναχώρησαν από το Κουβέιτ και άλλα αεροπλανοφόρα αλλά και πεζοναύτες ώστε και να αυτά να βρεθούν στην περιοχή.
Παρόλο που οι ΗΠΑ σημειώνουν πως η παρουσία αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή είναι κυρίως αποτρεπτική και τα αεροπλανοφόρα βρίσκονται εκεί ώστε να επιχειρήσουν εφόσον χρειαστεί, ο ναύαρχος εν αποστρατεία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και πρώην ανώτατος διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ, Τζέιμς Σταυρίδης, ανέλυσε σε άρθρο του στο Bloomberg τις δυνατότητες αυτών των δυνάμεων που ενισχύονται συνεχώς ανοικτά του Ισραήλ, αλλά και ποιους σκοπούς θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν.
Όπως αναφέρει ο ναύαρχος εν αποστρατεία, ημέρες μετά την άφιξη της αμερικανικής αρμάδας, ανοικτά των ακτών του Ισραήλ, τρία ακόμα πολεμικά πλοία και μία ομάδα πεζοναυτών ξεκίνησαν άμεσα από το Κουβέιτ την Πέμπτη (12/10) με προορισμό την ίδια περιοχή, στην οποία θα μπορούσαν να βρίσκονται μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.
Σύμφωνα με τον Σταυρίδη, «καθώς ήδη υπάρχει μία τεράστια συγκέντρωση πυρών γύρω από το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο USS Gerald R. Ford, οι συμπληρωματικές δυνάμεις εγείρουν ερωτήματα σχετικά με τις δυνατότητες και κατά πόσον θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στον πόλεμο της Γάζας».
Ο πρωταρχικός λόγος ύπαρξης αυτών των δυνάμεων
Ο βασικός και πρωταρχικός λόγος για να σκεφτεί κάποιος την παρουσία τους στην περιοχή της κρίσης είναι η παρουσία πάρα πολλών Αμερικανών πολιτών στην εμπόλεμη ζώνη. Υπάρχουν περίπου 200.000 Αμερικανοί στο Ισραήλ, οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν διπλή υπηκοότητα. Επιπρόσθετα από την πιθανότητα να βρεθούν εν μέσω διασταυρούμενων πυρών ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και τη Χαμάς στο νότιο τμήμα της χώρας, υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος μίας ευρύτερης σύγκρουσης, εφόσον η Χεζμπολάχ με το «πράσινο φως» από το Ιράν, αποφασίσει να μπει στον πόλεμο από τα βόρεια.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν, θα θέλει περισσότερες δυνάμεις από την απευθείας εμπλοκή στον πόλεμο της δύναμης του USS Gerald R. Ford. Αυτό είναι ίσως κάτι που εξηγεί και γιατί πολεμικά πλοία και πεζοναύτες πήραν διαταγή να διακόψουν την εκπαιδευτική άσκηση που θα διεξαγόταν μέχρι τις 22 Οκτωβρίου εξαιτίας αυτού που το Πεντάγωνο αποκαλεί «συμβάντα έκτακτης ανάγκης».
Οι δυνατότητες των υπολοίπων δυνάμεων
Το USS Bataan, βάρους 40.000 τόνων και με μήκος που ξεπερνάει τα 245 μέτρα, αποτελεί μία μικρότερη εκδοχή ενός πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου. Με συμβατική πρόωση, μεταφέρει ισχυρή αεροπορική υποστήριξη, που παραδοσιακά περιλαμβάνει έξι μαχητικά F-35 με δυνατότητα κάθετης απογείωσης, καθώς και 12 αεροσκάφη πτυσσόμενων πτερύγων MV-22 Osprey, τα οποία μπορούν να μεταφέρουν τους πεζοναύτες ταχύτατα στην ξηρά σε ζώνες κρίσεων.
Εκτός από τα μαχητικά αεροσκάφη που υπάρχουν σε αυτά, η πραγματική επιθετική δύναμη αυτών των πλοίων είναι η 26η Μονάδα Αποστολής Πεζοναυτών (Marine Expeditionary Unit)
Το πλοίο διαθέτει επίσης πολύ ικανά αντιπυραυλικά συστήματα, ραντάρ παρακολούθησης, και ένα πλήρωμα με 1.200 ναυτικούς. Επίσης, υπάρχει λειτουργική ιατρική και χειρουργική εγκατάσταση, καθώς και χώρος για να επιβιβαστούν 2.000 πεζοναύτες.
Πάνω από όλα τα μέλη της 26ης MEU, θα αποτελέσουν κομμάτι της ειδικής αποστολής να εντοπίσουν, να περιθάλψουν και να διασώσουν τους Αμερικανούς πολίτες που κρατούνται ως όμηροι
«Είχα υπάρξει διοικητής αυτών των πλοίων κατά το παρελθόν ως διοικητής του ΝΑΤΟ και νωρίτερα ως επικεφαλής στη Νότια Διοίκηση των ΗΠΑ, όπου αυτά τα πλοία χρησιμοποιούνταν για ιατρική διπλωματία στη Λατινική Αμερική και στην Καραϊβική, αλλά ο πραγματικός τους σκοπός είναι να υποστηρίζουν πεζοναύτες στη μάχη», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Η επίλεκτη ομάδα πεζοναυτών
Το USS Carter Hall, που είναι επίσης κομμάτι της αμφίβιας αυτής ομάδας, είναι λίγο μικρότερο με βάρος 16.000 τόνους και μήκος περίπου 183 μέτρα, αλλά μεταφέρει μία πολύ ισχυρή δύναμη με αμφίβια οχήματα εφόδου και αποβατικά σκάφη.
Το τρίτο πλοίο αυτής της ομάδας, το USS Mesa Verde, είναι μία νεότερη και μεγαλύτερη εκδοχή του USS Carter Hall και έχει βάρος περίπου 25.000 τόνους. Εκτός από τα μαχητικά αεροσκάφη που υπάρχουν σε αυτά, η πραγματική επιθετική δύναμη αυτών των πλοίων είναι η 26η Μονάδα Αποστολής Πεζοναυτών (Marine Expeditionary Unit). Η MEU είναι ειδικά διαμορφωμένη για ειδικές επιχειρήσεις και περιλαμβάνει μερικούς από τους πιο σημαντικούς και γνωστούς πεζοναύτες. Η εκπαίδευσή τους περιλαμβάνει ότι είναι μέλη των σωμάτων των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ όπως οι Navy SEALs και οι Army Green Berets.
Συνολικά η MEU έχει περισσότερους από 2.000 πεζοναύτες που έχουν εκπαιδευτεί και οργανωθεί σε συνθήκες μάχες ως τάγμα πεζικού, μαχητικά αεροσκάφη για τη μεταφορά τους και υλικοτεχνική υποστήριξη, που περιλαμβάνει από συστήματα καθαρισμού του νερού μέχρι μεγάλα φορτηγά αλλά και γρήγορα οχήματα μεταφοράς Humvees.
Οι επιλογές του Μπάιντεν
Με αρκετές χιλιάδες πεζοναύτες σε κοντινή απόσταση οι επιλογές του προέδρου θα περιλάμβαναν την ασφάλεια των αεροδρομίων για τον στρατό και την απομάκρυνση των Αμερικανών με πτήσεις τσάρτερ, την περιφρούρηση σημείων συγκεντρώσεων για την περισυλλογή των πολιτών ώστε να προετοιμαστεί η εκκένωσή τους, την ασφάλεια των παράκτιων βάσεων αν η εκκένωση από αέρος γίνει πολύ δύσκολη και την παροχή ισταρικής βοήθειας εκτάκτων αναγκών.
Πάνω από όλα τα μέλη της 26ης MEU, θα αποτελέσουν κομμάτι της ειδικής αποστολής να εντοπίσουν, να περιθάλψουν και να διασώσουν τους Αμερικανούς πολίτες που κρατούνται ως όμηροι από τη Χαμάς. Αυτή η επιχείρηση σημειώνει ακόμα ο Σταυρίδης, θα γίνει σε πλήρη συνεργασία με τις ισραηλινές ειδικές δυνάμεις και με γνώση ότι τέτοιες επιχειρήσεις είναι από σχεδιασμού τους επικίνδυνες και πολύ συχνά ολοκληρώνονται με τραγικά αποτελέσματα για τους αθώους ομήρους. Είναι πολύ πιθανό επίσης να περιλαμβάνουν και τις ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ τους Navy SEALs και τους Green Berets που επιχειρούν σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ο Σταυρίδης καταλήγει σημειώνοντας πως όλα αυτά που περιέγραψε μπορεί να είναι αμφιλεγόμενα σε σχέση με το αν τελικά θα βρεθούν Αμερικανοί στρατιώτες, αεροσκάφη και ελικόπτερα στη Γάζα, ωστόσο όπως υπογραμμίζει η υψηλότερη υποχρέωση του Τζο Μπάιντεν είναι να «προστατέψει ανθρώπινες ζωές και εάν τα γεγονότα οδηγήσουν σε υψηλότερο επίπεδο βίας στο Ισραήλ η παρουσία πεζοναυτών των ΗΠΑ δίνει την κυβέρνηση περισσότερες και καλύτερες επιλογές για να απαντήσει. Να στείλει τους πεζοναύτες».
- ΗΠΑ: «Σκανδαλώδη» κατά τον Μπάιντεν τα εντάλματα σύλληψης του ΔΠΔ για Νετανιάχου και Γκάλαντ
- ΗΠΑ: Την Παμ Μπόντι ονομάζει υπουργό Δικαιοσύνης ο Τραμπ – Πρώην εισαγγελέας και πιστή συνήγορός του
- Συρία: Στους 82 ανήλθαν οι νεκροί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στην Παλμύρα
- Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Ρωσία παρουσίασε νέο πύραυλο με την επίθεση στην Ουκρανία
- Λακωνία: Σορός άντρα εντοπίστηκε κατά την κατάσβεση πυρκαγιάς στη Σκάλα
- Λίβανος: Τουλάχιστον 12 νεκροί και 50 τραυματίες από ισραηλινούς βομβαρδισμούς