Την ώρα που το Ισραήλ ετοιμάζεται να εισβάλλει στη Λωρίδα της Γάζας, 1,1 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι έχουν κληθεί να εγκαταλείψουν τη βόρεια Γάζα μετά το «τελεσίγραφο» στους αμάχους της Βόρειας Γάζας και της πόλης της Γάζας, να εγκαταλείψουν την περιοχή.

Μάλιστα με τον ΟΗΕ και τις ιατρικές οργανώσεις να προειδοποιούν για επικείμενη ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα λόγω της απομάκρυνσης τόσο μεγάλου όγκου ανθρώπων προς το νότο, όπου υπάρχουν και αρκετοί τραυματίες λόγω των σφοδρών ισραηλινών βομβαρδισμών. Από τον νότο ο μοναδικός τρόπος διαφυγής εκτός Παλαιστίνης είναι το πέρασμα της Ράφα.

Ωστόσο, το συνοριακό σημείο διέλευσης της Ράφα προς την Αίγυπτο, η μοναδική διέξοδος από τη Λωρίδα της Γάζας που δεν τελεί υπό τον έλεγχο του Ισραήλ έχει κλείσει μετά τα ισραηλινά χτυπήματα.

Παρόλο που η Αίγυπτος συμφώνησε με το Ισραήλ για να ανοίξει το πέρασμα για λίγες ώρες, δεν είναι ξεκάθαρο αν άνοιξε και υπάρχει ο φόβος για εγκλωβισμό ανθρώπων. Μάλιστα δύο Παλαιστίνιοι που έχουν διπλή υπηκοότητα, καθώς έχουν και τη βρετανική βρίσκονται αποκλεισμένοι στο πέρασμα της Ράφα.

«Περιμένουν σαν κότες στο κλουβί για να πεθάνουν»

Ο γιος τους ο 30χρονος Μο Ελ Ντιμπ σύμφωνα με το Sky News, εξέφρασε την απόγνωσή του λέγοντας χαρακτηριστικά πως οι γονείς του «περιμένουν σαν κότες στο κλουβί για να πεθάνουν».

Όπως είπε ο 30χρονος, οι γονείς του μαζί με δεκάδες άλλους ξένους υπηκόους έχουν φτάσει στο σημείο μετά από μία ανακοίνωση ότι το πέρασμα είχε ανοίξει προσωρινά.

Ο 66χρονος Ταλάλ Εν Ντιμπ είχε μεταβεί πριν μερικές εβδομάδες στη Γάζα για να επισκεφτεί την οικογένειά του και λίγο καιρό αργότερα έφτασε στην περιοχή και η σύζυγός του, Νάιλα.

«Προφανώς δεν υπάρχει νερό, φαγητό, φάρμακα και ό,τι είχαν μαζί τους τελειώνει»

Ο Ταλάλ και η Νάιλα Εν Ντιμπ (πηγή: Sky News)

«Προφανώς δεν υπάρχει νερό, φαγητό, φάρμακα και ό,τι είχαν μαζί τους τελειώνει», δήλωσε ο γιος τους που μένει στο κεντρικό Λονδίνο.

«Είτε πρόκειται θάνατος από αεροπορικό χτύπημα, είτε από χερσαία εισβολή, είτε από την υγεία τους, είναι ουσιαστικά σαν μία βόμβα που έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για να εκραγεί», είπε ακόμα ο Μο Ελ Ντιμπ.

«Ακούγεται ένα ασταμάτητο μπαράζ βομβαρδισμών»

«Έχουν παγιδευτεί στον νότο», προσέθεσε. Μάλιστα όπως είπε ο ίδιος προσπαθεί να μειώσει την επαφή με τους γονείς για να εξασφαλίσει ότι θα έχουν μπαταρία στα κινητά τους.

Κάθε στιγμή που μιλάει μαζί τους όπως είπε ακούγεται «ένα ασταμάτητο μπαράζ βομβαρδισμών». «Είναι στην ουσία σαν κότες σε κλουβί που περιμένουν να πεθάνουν», είπε ακόμα.

Σύμφωνα με το Sky News, το πέρασμα δεν έχει ανοίξει ξανά παρόλο που Παλαιστίνιοι με αμερικάνικη υπηκοότητα περίμεναν να εκκενώσουν εν μέσω έντονων ισραηλινών βομβαρδισμών ανατολικά του περάσματος.

Σε επικοινωνία με το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας για την κατάσταση του ζεύγους επανέλαβαν τη συμβουλή προς τους Βρετανούς πολίτες να επικοινωνήσουν μαζί τους και υπογράμμισαν πως εργάζονται με τις αιγυπτιακές Αρχές για να βοηθήσουν τους Βρετανούς που έχουν διπλή υπηκοότητα να φύγουν από τη Γάζα μέσω του περάσματος της Ράφα.

Το πέρασμα της Ράφα

Ένας Αιγύπτιος αξιωματούχος που μίλησε υπό το καθεστώς της ανωνυμίας δήλωσε ότι Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι είχαν συμφωνήσει για τις αποχωρήσεις προσφύγων από το πέρασμα, αλλά ήταν ακόμα υπό συζήτηση η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας από το ίδιο πέρασμα.