Μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ με περίπου 1.100 απώλειες πολιτών και 200 και πλέον απώλειες στρατιωτών, οι περισσότερες χώρες στάθηκαν στο πλευρό του Ισραήλ.
Όταν όμως εκκίνησαν οι βομβαρδισμοί αμάχου πληθυσμού, η πολιορκία και ο αποκλεισμός της Γάζας, που οδηγεί σε ανθρωπιστική καταστροφή, κάποιες χώρες εξέφρασαν την κριτική τους.

Το Ισραήλ σιγά σιγά χάνει την στήριξη των χωρών εξαιτίας των βομβαρδισμών αμάχων στην Γάζα

Σας παρουσιάζουμε αυτές που έχουν εκφέρει την αντίθεσή του με τον βομβαρδισμό αμάχων.

Αλγερία

Η Αλγερία έχει εκφράσει την βαθιά της ανησυχία για τις επιθέσεις στην Λωρίδα της Γάζας, εκφράζοντας δια του υπουργού εξωτερικών την κατηγορία της παραβίασης του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου.
Ακόμη ζήτησε την άμεση διεθνή παρέμβαση για την προστασία του παλαιστινιακού λαού.

Αφρικανική Ένωση

Ο πρόεδρος της Αφρικανικής Ένωσης Μούσα Φάκι Μαχαμάς υπογράμμισε την άρνηση των στοιχειωδών δικαιωμάτων των Παλαιστινίων ως το επίκεντρο της διένεξης. Ζήτησε τον άμεσο τερματισμό του πολέμου και την επιστροφή στις διαπραγματεύσεις.

Βενεζουέλα

Η Κυβέρνηση της Βενεζουέλα ζήτησε την παύση των εχθροπραξιών και συμμόρφωση με την απόφαση 2334 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (κατά των εποικισμών παλαιστινιακών εδαφών του 2016). Ζήτησε από τα Ηνωμένα Έθνη να τιμήσουν τον ρόλο τους ως εγγυήτρια δύναμη της νομιμότητας και της παγκόσμιας ειρήνης.

Βραζιλία

Ο Βραζιλιάνος ΥΠΕΞ Μάουρο Λουίθ Ιέκερ Βιέιρα δήλωσε την Παρασκευή πως η χώρα του αντιμετώπισε με τρόμο τα νέα πως οι ισραηλινές δυνάμεις ζήτησαν από 1 εκατομμύριο πολίτες να εγκαταλείψουν την Βόρεια Γάζα σε 24 ώρες. Μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναφερόμενος στην θέση του ΟΗΕ πως μιας τόσο μεγάλης κλίμακας μετακίνηση ανθρώπων θα οδηγήσει σε «επίπεδα δυστυχίας άνευ προηγουμένου» για τους πολίτες και ζήτησε την παύση της βίας και από τις δύο πλευρές.

Ιράκ

Το Ιράκ επισήμως κατονόμασε τις επιθέσεις στην Γάζα ως την φυσική συνέχεια της καταπίεσης των Παλαιστινίων κάτω από την Ισραηλινή κατοχή.

Ιράν

Το Ιράν έχει καταδικάσει ποικιλοτρόπως τις Ισραηλινές επιθέσεις στην Γάζα και ζήτησε την άμεση κατάπαυση τους, υπό την απειλή της εμπλοκής στην διένεξη. Αποτελεί τον λόγο που οι ΗΠΑ μετακινούν αεροπλάνα, πλοία, ειδικές δυνάμεις και πολεμικό εξοπλισμό στην περιοχή.

Ιρλανδία

Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βάραντκαρ καταδίκασε τις πράξει του Ισραήλ και συγκεκριμένα την διακοπή της παροχής ενέργειας, το εμπάργκο στα καύσιμα, την ιατροφαρμακευτική βοήθεια και τα τρόφιμα, αποκαλώντας τα «συλλογική τιμωρία και παράβαση του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου».

Κατάρ

Το Κατάρ ζήτησε την αποκλιμάκωση της έντασης και κατηγορεί το Ισραήλ για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Παλαιστινίων και τις επιδρομές στο τέμενος του Αλ Ακσά.
Ζητά δύο ανεξάρτητα κράτη στα σύνορα του 1967.

Κολομβία

Πολύ νωρίς ο Κολομβιανός πρόεδρος Γκουστάβο Πέτρο τόνισε πως το Ισραήλ και η Παλαιστίνη πρέπει να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να εργαστούν προς την λύση των δύο κρατών. Μίλησε για την προϊστορία της διένεξης και τα εγκλήματα του παρελθόντος.
Στην πλατφόρμα Χ του Twitter μάλιστα, ο πρόεδρος Πέτρο προέβη σε μια ανακοίνωση στα όρια του ιστορικού αναθεωρητισμού, γράφοντας «Η Γάζα σήμερα φαίνεται κατεστραμμένη σε ανάλογο τρόπο όπως το Γκέτο της Βαρσοβίας, μετά την καταστροφή της ναζιστικής βαρβαρότητας σε απάντηση της εβραϊκής και σοσιαλιστικής εξέγερσης στο στρατόπεδο συγκέντρωσης».

Κούβα

Η Κούβα καταδίκασε την βία σε Ισραήλ και Παλαιστίνη αποδίδοντάς την στην μακροχρόνια παραβίαση των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων. Βέβαια το παρακάτω άγαλμα του Γιάσερ Αραφάτ στην Κούβα εξηγεί πολλά.

Μαρόκο

Το Μαρόκο που είχε προέλθει σε συνομιλίες και βελτίωσε τις σχέσεις του με το Ισραήλ αναγνωρίζοντάς το, ζήτησε την παύση των εχθροπραξιών και την επιστροφή στην κανονικότητα. Αντέτεινε την σημασία του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων ως τρόπο επίλυσης των διαφορών και πρότεινε την λύση των δύο κρατών.
Στον Αραβικό Σύνδεσμο το Μαρόκο έδωσε την πλήρη του υποστήριξη χωρίς αστερίσκους στην Παλαιστίνη.
Οι ΗΠΑ μεσολάβησαν για την αναγνώριση του Ισραήλ από το Μαρόκο και σε αντάλλαγμα το Ισραήλ και οι ΗΠΑ αναγνώρισαν την εξουσία του Μαρόκο στην Δυτική Σαχάρα, περιοχή διαφιλονικούμενη με την οργάνωση Μέτωπο Πολισάριο από την Αλγερία.

Μαλαισία, Ινδονησία, Μαλδίβες

Σε διαφορετικές περιπτώσεις και οι τρεις χώρες καταδίκασαν την βία στο Ισραήλ και ζήτησαν την παύση της βίας από το Ισραήλ. Η Ινδονησία ανέφερε πως το πρόβλημα ξεκινά από την κατοχή των Παλαιστινιακών εδαφών. Η Μαλαισία αναφέρει πως το κύριο πρόβλημα είναι η βεβήλωση του Τεμένους Αλ Ακσά και οι Μαλδίβες πρότειναν την λύση των δύο κρατών με υιοθέτηση των συνόρων πριν το 1967.

Νορβηγία

Η Νορβηγή υπουργός Εξωτερικών Ανίκεν Χούιντφελντ καταδίκασε τον αποκλεισμό της Γάζας τον οποίο αποκάλεσε απαράδεκτο και ανέφερε πως το δικαίωμα στην αυτοάμυνα, πρέπει να υπακούει στις διεθνείς συμβάσεις. Μετά την καταδίκη της στέρησης τροφής, νερού, ενέργειας και λοιπών αγαθών ως απαράδεκτων, στάθηκε στο μέγεθος της καταστροφής και τις δολοφονίες αμάχων.

Νότια Αφρική

Ο πρόεδρος της Νοτίας Αφρικής υπογράμμισε την ιστορική σχέση με την Παλαιστίνη σε ομιλία του φορώντας κεφίγια, περιτριγυρισμένος από άτομα και μέλη του υπουργικού συμβουλίου με σημαίες της Παλαιστίνη και δικές τους κεφίγια. Αποκάλεσε το Ισραήλ ένα καταπιεστικό καθεστώς που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και επιβάλει αντίστοιχες πολιτικές με το Άπαρτχάιντ εναντίον των Παλαιστινίων. H φιλία των δύο χωρών απογειώθηκε από την σχέση και αλληλοϋποστήριξη μεταξύ Νέλσον Μαντέλα και Γιάσερ Αραφάτ.

Ομάν

Το Ομάν ζητώντας αυτοσυγκράτηση από όλες τις μεριές, ζήτησε την άμεση παρέμβαση της Διεθνούς Κοινότητας. Προτείνει την λύση των δύο κρατών.

Ρωσία

Η Ρωσία ζητά την επίλυση της κρίσης με πολιτικά και διπλωματικά μέσα, την άμεση κατάπαυση του πυρός και την αποκήρυξη της βίας. Έχει καλέσει σε συνεδρίαση το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και προτείνει ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα την Ανατολικη Ιερουσαλήμ. Η Μόσχα αρνείται να κατατάξει την Χαμάς στην λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων.

Συρία

Η Συρία χώρα που ανήκει στις σύμμαχες δυνάμεις του Ιράν, επικρότησε την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου και καταδίκασε την κατοχή και την πολιορκία των παλαιστινιακών εδαφών.