Σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστινίων: Οι απώλειες που κατέγραψε ο ΟΗΕ τη τελευταία 15ετία
Τα στοιχεία που παραθέτει η υπηρεσία του ΟΗΕ για τον Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (UNOCHA) για τον φόρο αίματος που έχουν καταβάλει Ισραηλινοί και Παλαιστίνοι πριν την επίθεση της Χαμάς.
Περισσότεροι από 3.500 Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι τις 14 Οκτωβρίου από τη στιγμή που ξέσπασε ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς.
Τις πρώτες μέρες της σύγκρουσης, τους περισσότερους θανάτους είχε καταγράψει το Ισραήλ από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη επίθεση εδώ και δεκαετίες. Ήδη οι νεκροί Ισραηλινοί ξεπερνούν τους 1.300.
Ωστόσο, σύμφωνα με τα πρόσφατα στατιστικά στοιχεία του ΟΗΕ, τα τελευταία 15 χρόνια το απολογισμός αίματος είναι πολύ πιο δραματικός για την πλευρά των Παλαιστινίων.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το γραφείο του ΟΗΕ για τον Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (UNOCHA), από το 2008 έως τον Σεπτέμβριο του 2023, καταγράφηκε ότι σκοτώθηκαν 6.407 Παλαιστίνιοι, περισσότεροι από τους μισούς από επιθέσεις πυραύλων. Την ίδια περίοδο, ο ΟΗΕ κατέγραψε τον θάνατο 308 Ισραηλινών σε ποριόδους σύγκρουσης.
Από τους 6.407 νεκρούς Παλαιστίνιους, οι 2.081 είναι γυναίκες, κορίτσια και αγόρια
Οι πληροφορίες σχετικά με την κατοχή και τα θύματα που σχετίζονται με συγκρούσεις συλλέγονται τακτικά από το προσωπικό του ΟΗΕ που βρίσκεται στη περιοχή, και περνώνται στη βάση δεδομένων Προστασίας Αμάχων, μετά από έλεγχο και επαλήθευση. Τα περιστατικά επιβεβαιώνονται από δύο τουλάχιστον ανεξάρτητες και αξιόπιστες πηγές.
Η τελευταία μεγάλη μάχη πριν την επίθεση της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου 2023, ήταν τον Μάιο του 2021, αφού οι Ισραηλινοί τοποθέτησαν μεταλλικά φράγματα κοντά στην πύλη της Ιερουσαλήμ της Δαμασκού, η οποία οδηγεί στο τζαμί Al-Aqsa, κατά τη διάρκεια του μήνα Ραμζάν. Οι 11 ημέρες μάχης είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 349 Παλαιστινίων και 11 Ισραηλινών. Μια Ινδή έχασε επίσης τη ζωή της σε επίθεση με ρουκέτα.
Σημειώνεται ότι στα στοιχεία, περιλαμβάνονται μόνο θύματα που είναι αποτέλεσμα συγκρούσεων μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών στο πλαίσιο της κατοχής και της σύγκρουσης.
Εξαιρέσεις σε αυτόν τον κανόνα περιλαμβάνουν περιστατικά που έχουν ως αποτέλεσμα τραυματισμούς Ισραηλινών, όπου οι πληροφορίες βασίζονται συνήθως σε αναφορές των μέσων ενημέρωσης.
Από τους 6.407 νεκρούς Παλαιστίνιους, οι 2.081 είναι γυναίκες, κορίτσια και αγόρια. Τα πιο φονικά όπλα των Ισραηλινών είναι εκτοξευόμενοι πύραυλοι και τα πυρομαχικά.
Η πιο φονική χρονιά δίχως αμφιβολία ήταν το 2014, ειδικά για τους Παλαιστίους.
Όσον αφορά τους τραυματίες, οι αριθμοί είναι επίσης συντριπτικοί για τους Παλαιστινίους.
Μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου 2023 είχαν τραυματιστεί 152.560 Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων περίπου 40.000 είναι γυναίκες και μικρά αγόρια.
Ο φόρος αίματος των Ισραηλινών
Από τους 308 νεκρούς Ισραηλινούς, οι 177 είναι πολίτες –εκ των οποίων οι 90 είναι έποικοι- και 131 στρατιώτες.
Η πλειονότητα των Ισραηλινών απωλειών τοποθετείται είτε στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Όχθη. Αντίθετα οι περισσότεροι Παλαιστίνιοι που έχασαν τη ζωή τους βρίσκονταν σε «παλαιστινιακά εδάφη», γεγονός που επιβεβαιώνει ότι πρόκειται περισσότερο για αμάχους.
Το συγκεκριμένο διάστημα οι Ισραηλινοί μέτρησαν 6.307 τραυματίες, με τους περισσότερους τραυματισμούς να σημειώνονται στην Ιερουσαλήμ και στη Ραμάλα. Από τον αυτόν τον αριθμό, οι 4.735 ήταν πολίτες, εκ των οποίων οι 1.152 ήταν έποικοι. Σημειώνεται ότι η πρακτική του εποικισμού είναι παράνομη, και έχει καταγγελθεί από τη διεθνή κοινότητα.
Σύμφωνα με την B’Tselem, μια ισραηλινή οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, 10.712 Παλαιστίνιοι και 1.330 Ισραηλινοί είχαν σκοτωθεί από το 2000 μέχρι πριν την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.
- Τέμπη: «Δεν έπρεπε να με αφήσουν μόνο στη βάρδια» – Τι υποστήριξε ο σταθμάρχης στη συμπληρωματική του απολογία
- Τζο Μπάιντεν: «Φυσικά και θα παραστώ στην ορκωμοσία Τραμπ» – Τον κατηγόρησε για «παιδιαρίσματα»
- Ολυμπιακός – Πεκς 93-75: Άγγιξαν το… θαύμα οι Ερυθρόλευκες (vid)
- Χειμερινό ηλιοστάσιο: Πότε αρχίζουν ξανά να μεγαλώνουν οι μέρες;
- Αστυνομικός της Βουλής: Αλλάζει στάση ο 14χρονος γιος – Τι λέει για τη μητέρα
- Δημοσκόπηση: επιμένει η δυσαρέσκεια – αναζητείται αντιπολίτευση